29. 12. 2016

Absurdná stavba s ušľachtilými kultúrnymi cieľmi. Nad industriálnou budovou Centra moderného umenia DOX v pražských Holešoviciach vyrástol 42-metrový kolos. Vzducholoď je odkazom na staré časy a kontrastuje so súčasnou modernou architektúrou.

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 1 1020x610

Veľká oceľovo-drevená vzducholoď familiárne nazývaná Gulliver nesie podpis riaditeľa Centra súčasného umenia DOX Leoša Války. Ten razí filozofiu, že aj v dnešnom rýchlo sa meniacom pretechnizovanom svete sa veci dajú robiť inak. Pre svoj „sen dvanásťročného chlapca“ oslovil medzinárodne uznávaného architekta Martina Rajniša, držiteľa Ceny za prínos architektúre v oblasti trvalo udržateľného rozvoja za rok 2014 (Global Prize for Sustainable Architecture, 2014). Martin Rajniš v spolupráci s Davidom Kubikom viac ako dva roky spoločne s odborníkmi na drevené konštrukcie a oceľ pracovali na návrhu 42 metrov dlhej a 10 metrov širokej konštrukcie inšpirovanej vzducholoďou.

Podľa autorov je tvar vzducholode symbolický. „Prvé vzducholode predstavovali optimistické ideály novej doby bezprecedentného technologického pokroku. Svojou pozoruhodnou monumentalitou a hypnotizujúcou dôstojnosťou neprestávali fascinovať generácie aj dlho potom, čo zmizli z oblohy. Vzducholode vždy stelesňovali večnú ľudskú túžbu lietať a zároveň určitý utopický ideál.“

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 2 1020x610

Objekt, ktorý akoby plával vzduchom ponad centrom umeni, je novým miestom pre stretávanie milovníkov súčasnej kultúry, umenia a literatúry. Programy umiestnené v tomto netypickom priestore budú rozvíjať témy výstav Centra DOX, ktoré charakterizuje kritická reflexia fungovania dnešného sveta.

Kostra vzducholode sa skladá zo štrnástich priehradových obručí z lepeného smrekovcového dreva. Tie sú vzájomne prepojené pozdĺžnymi drevenými priehradovými prvkami. Konštrukcia je doplnená oceľovými lanami. Prístup do vzducholode je riešený dvojicou oceľových schodísk. Základná drevená kostra vzducholode je opláštená smrekovcovými lamelami. Ku vzducholodi je pripojená gondola, do ktorej je prístup po rebríku z paluby vzducholode. Vzducholoď je vybavená audiovizuálnou a svetelnou technikou s možnosťou celoročného prevádzky vďaka inštalovaným infra panelom.

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 7 1020x610

Názov: GULLIVER

Autori: Leoš Válka, Martin Rajniš, David Kubík

Investor: Centrum súčasného umenia DOX

Náklady: 25 mil. Kč

Zastavaná plocha: 322 m2 (drevená kostra vzducholode), 161 m2 vnútorná plocha

Realizácia: 2016

Lokalita: Praha 7 – Holešovice

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 10 1020x610

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 9 1020x610

Rooftop Airship by Martin Rajnis and Leos Valka 8 1020x610

text: bk

foto: Jan Slavík

Pin It