Tenkovrstvový reflexný izolačný systém Aluthermo® je na našom trhu stále novinkou, v krajinách západnej Európy sa však ako moderný izolačný materiál používa už niekoľko rokov. Tenkovrstvová reflexná tepelná izolácia Aluthermo vyrobená z vrstiev fólie tenkého hliníka mení pohľad na izoláciu stavieb a budov. Verili by ste, že jediný centimeter tepelnoizolačnej fólie Aluthermo dokáže nahradiť až 20 – 25 cm „klasickej“ izolácie z minerálnej vlny? 

 

 

aluthermo izolačná fólia stavebnictvoabyvanie

 

 

 

Ide o reflexnú fóliu s hrúbkou 1 cm, zloženú z niekoľkých vrstiev hliníka, medzi ktorými je uzatvorený suchý vzduch v polyetylénových vzduchových bublinách. Výsledkom je výrazný tepelný odpor až 5,7 m²K/W, z čoho vyplýva úspora energie pri vykurovaní v zime a pri klimatizácii v lete. V kombinácii s jednoduchosťou inštalácie, dlhou životnosťou, nepriepustnosťou vody, ako aj zvukovo izolačnými  vlastnosťami je Aluthermo doslova izoláciou budúcnosti.

 

 

 

aluthermo nove 2

 

 

 

Takto to funguje

 

Izolačná fólia Aluthermo funguje na princípe odrazu a vďaka svojmu zloženiu pôsobí na všetky režimy prenosu tepla. Pôsobí proti tepelnej vodivosti (vďaka bublinám suchého vzduchu medzi vrstvami fólie nedochádza k priamemu kontaktu), proti prúdeniu (Aluthermo je vzduchotesná fólia), proti tepelnému sálaniu (hliník má nízku emisivitu a poskytuje bariéru proti prenosu vyžarovaním), ako aj proti vlhkosti, ktorá je energeticky vodivá (Aluthermo je nepriepustná fólia). Aluthermo tak výrazne znižuje náklady na spotrebu energie pri vykurovaní v zime a zároveň chráni budovy pred prehrievaním v letných mesiacoch. Vďaka svojej nepriepustnosti poskytuje izoláciu voči vlhkosti a takisto aj voči hluku. Merania preukázali, že útlm hluku je až 35 dB.

 

 

aluthermo nove 3

 

 

Aké sú výhody izolácie Aluthermo

 

  • vyššia tepelnoizolačná efektívnosť v porovnaní s minerálnou vlnou hrúbky 20 cm, s rozdielom až takmer 30 %,
  • stabilná výkonnosť pri rôznych vonkajších teplotách,
  • výrazne znižuje náklady na vykurovanie v zime a takmer dokonalo chráni priestory pred prehrievaním v lete,
  • vďaka 100-percentnej nepriepustnosti slúži zároveň ako izolácia voči vlhkosti,
  • pôsobí aj ako izolácia voči vonkajšiemu a vnútornému hluku, a to až do výšky 35 dB,
  • vďaka hrúbke iba 10 mm šetrí obytný priestor,
  • menší objem materiálu znamená jednoduchú manipuláciu a inštaláciu,
  • počas montáže sa nekrúti a neprehýba, prispôsobuje sa všetkým tvarom a povrchom,
  • vzduch uzavretý v bublinách nehorľavej polyetylénovej fólie je suchý a stabilný, čo vylučuje kondenzáciu,
  • poisťovňa Allianz garantuje funkčnosť a tepelnoizolačné vlastnosti fólie až na 10 rokov,
  • životnosť zvyšuje antioxidačná úprava hliníkových vrstiev.

 

 

Dôkazy

Výrobca Aluthermo sa obrátil na belgické testovacie laboratórium ELIOSYS s požiadavkou na odborné posúdenie tepelnoizolačných vlastností svojich výrobkov a ich porovnanie s klasickou izoláciou. Laboratórium vytvorilo strešnú štruktúru s izoláciami Aluthermo Quattro, Aluthermo Optima, ako aj s 20 cm izoláciou z minerálnej vlny. Cieľom bolo zmerať energiu potrebnú na udržanie konštantnej vnútornej teploty 21 °C pri vonkajších teplotách od - 5°C do 5°C.

Z výsledkov meraní je zrejmé, že hoci je minerálna vlna pri vonkajšej teplote do 5 °C o niečo efektívnejšia ako izolácia Aluthermo Quattro, naopak, pri nižších teplotách je reflexná fólia efektívnejšia o 9 až 13 %. Izolácia Aluthermo Optima je pri teplotách do 5 °C oproti 20 cm minerálnej vlne efektívnejšia o 14 %, pri nižších teplotách tento rozdiel dosahuje až 29 %. Navyše, výkonnosť izolácií Aluthermo je pri rôznych teplotách stabilná, so znižujúcou sa vonkajšou teplotou dokonca mierne rastie. Testy spoločnosti ELIOSYS tak jednoznačne preukázali, že tenká reflexná izolácia Aluthermo má vyššiu tepelnoizolačnú výkonnosť ako podstatne hrubšia tradičná izolácia.

 

 

Odborné testy potvrdili, že tenká reflexná izolácia Aluthermo má vyššiu tepelnoizolačnú výkonnosť ako podstatne hrubšia tradičná izolácia.

 

 

Použitie

Reflexnú izolačnú fóliu Aluthermo je možné aplikovať všade tam, kde sa používa klasická izolácia, napríklad ako izoláciu strechy, ktorá je zdrojom až 30 percent tepelných strát v dome – tu dokonca funguje aj ako izolácia proti vlhkosti. Inštalácia je možná v jednom jednoduchom kroku, čo šetrí čas aj financie. Je ideálna aj na izoláciu podláh, v ktorých sa umiestňuje pod betónovú vrstvu alebo pod samotnú podlahu. Pri položení izolácie Aluthermosa spolu s parketami zvýši podlaha iba o 2 cm a zlepší sa izolácia proti krokovému hluku. Izolácia Aluthermo je vhodná aj na izoláciu stien zvonka aj zvnútra, kde vďaka hrúbke iba 1 cm neoberá obyvateľov o obytný priestor.

 

 

 

O tom, čím je zabezpečená mimoriadna životnosť tejto fólie, sa dočítate v najnovšom vydaní magazínu Stavebníctvo a Bývanie na strane 128

 

 

 

 

Pin It