30.6.2014

 

Budova v centrálnej mestskej časti Bratislavy, známa ako bývalý Kožatex, prešla kompletnou rekonštrukciou a v súčasnosti je už plne k dispozícii nielen majiteľovi, spoločnosti Wüstenrot, ale aj nájomníkom a návštevníkom novootvorenej Wcafe.

 

wuestenrot rekonstrukcia 01

Vynovená budova bývalého Kožatexu

 

Spoločnosť Wüstenrot v minulom roku úspešne ukončila kompletnú rekonštrukciu administratívno-výrobnej budovy na Grösslingovej 62 v Bratislave. „Sme veľmi radi, že sa nám rekonštrukcia budovy podarila v rekordne krátkom čase, iba v priebehu šiestich mesiacov. Celkovou rekonštrukciou okien, strechy aj fasády sa nám pôvodne ekonomicky nákladnú stavbu zmeniť na nízkoenergetickú budovu s certifikátom skupiny B. Celkové náklady renovácie predstavovali okolo 1,5 milióna eur bez DPH," povedal k projektu Michael Ziegler, člen predstavenstva Wüstenrot poisťovne a Wüstenrot stavebnej sporiteľne.

 

wuestenrot rekonstrukcia 02 wuestenrot rekonstrukcia 03

Pôvodná podoba objektu a interiér pred rekonštrukciou

 

Pohnutá minulosť
Budova na Grösslingovej 62 je stavba z 50. rokov minulého storočia. Podľa zachovaných dokumentov bol pôvodný objekt dovzdaný do používania v roku 1958, v rokoch 1989 a 1996 sa následne realizovali zásadné stavebné úpravy, k akým patrila nadstavba šiesteho podlažia spolu s výťahom a výťahovou šachtou či generálna oprava kotolne. V roku 2009 vzhľadom na výhodnú polohu a potrebu rozšírenia priestorov pre vlastné účely kúpila budovu Wüstenrot poisťovňa. Stav objektu bol už v tom čase nevyhovujúci a vyžadoval komplexnú renováciu. Jej generálnym projektantom bol ateliér s_form, dozor vykonávala firma Reality Consult, inžiniersku činnosť Petring a samotnú rekonštrukciu spoločnosť KAMI PROFIT.

 

wuestenrot rekonstrukcia 04 wuestenrot rekonstrukcia 05

Aktuálna podoba budovy

 

Kaviareň ako lákadlo
Budova bola skolaudovaná a opäť uvedená do života v decembri 2013. V súčasnosti je využitých 81 percent priestorov, (zatiaľ) neprenajaté je už len najvyššie podlažie s plochou 226 m2, vhodné na kancelárske priestory, resp. komerčné účely. Piate nadzemné podlažie bolo rozdelené medzi dvoch nájomcov, štvrté, tretie a druhé podlažie využíva Wüstenrot poisťovňa a Wüstenrot stavebná sporiteľňa a na prízemí bola v júni 2014 otvorená nová kaviareň Wcafe. Vlastníkom priestorov a obchodnej značky Wcafe je Wüstenrot poisťovňa, a.s., prevádzkovateľom kaviarne je spoločnosť DAMARA Nitra. „Po skúsenostiach s kaviarňou v Nitre sme hľadali ďalšiu príležitosť a tento priestor nás zaujal. Vlastnými rukami sme zariaďovali interiér, ktorý má zákazníkov prilákať na našu jedinečnú kávu a malé občerstvenie. Ponuku, ktorá si zakladá na kvalite a čerstvosti potravín, budeme pravidelne obmieňať tak, aby zákazník u nás našiel vždy niečo nové," povedal Zdenko Kysučan, mladý prevádzkovateľ Wcafe. Je to priestor so štýlovým interiérom a s Wifi, vhodný na pracovné i súkromné stretnutia s priateľmi či spoločenské podujatia. Spoločnosť Wüstenrot (Wüstenrot poisťovňa, a.s., Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a.s., Wüstenrot Reality, s.r.o. a Wüstenrot Servis, s.r.o.) na Slovensku vlastní, prevádzkuje a využíva na vlastné, prípadne komerčné účely (prenájom) viaceré nehnuteľností, a to v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach.

 

wuestenrot rekonstrukcia 06

Priestory kaviarne Wcafe

 

zdroj: Wüstenrot

 

 

Pin It