21.1.2016

Už dve dekády oceňuje združenie ABF Slovakia najlepšie diela architektúry a stavebníctva. Očakávaný 21. ročník prináša hneď niekoľko noviniek, ktoré nám priblížil nový prezident združenia, profesor Alojz Kopáčik.

profkopacik hlavnaS akými víziami a plánmi ste preberali funkciu prezidenta ABF Slovakia?
Poslaním Združenia ABF Slovakia je prvom rade propagácia slovenskej architektúry a stavebníctva. Počas svojho vyše 20-ročného pôsobenia sa združenie svojimi aktivitami vždy usilovalo o napĺňanie tohoto poslania, a to najmä organizáciou celoštátnych súťaží v spolupráci s ďalšími partnermi, ktorí pôsobia v oblasti architektúry a stavebníctva. Najvýznamnejšou a v očiach verejnosti najznámejšou je celoštátna súťaž Stavba roka, ktorú vhodne dopĺňajú súťaže o najlepšiu bakalársku a diplomovú prácu. Okrem postupného zvyšovania prestíže jednotlivých súťaží by som v budúcnosti rád vytvoril priestor aj pre súťaž, ktorá by oslovila stredoškolákov, najmä gymnazistov. V portfóliu združenia dnes chýba aj oceňovanie významných osobností stavebníctva za celoživotné dielo.

Na Slovensku máme hneď niekoľko súťaží, v rámci ktorých sa hodnotí kvalita a úroveň stavebných diel. Čím je výnimočná práve súťaž Stavba roka?
Celoštátna súťaž Stavba roka je prvom rade súťažou samotných stavieb, hodnotiaca stavebné dielo v celej svojej komplexnosti. Pri hodnotení stavieb porota posudzuje nové prístupy vo všetkých fázach navrhovania a realizácie diela, kvalitu jeho realizácie ako celku, ale aj každého detailu. Súťaže sa zúčastňujú stavebné diela všetkých kategórií (bytová výstavba, občianska vybavenosť, inžinierske stavby a iné), novostavby, ako aj rekonštrukcie. Pri odovzdávaní ocenení sa vytvára priestor všetkým účastníkom stavebného procesu.

K akým najdôležitejším zmenám v rámci súťaže došlo od mája 2015, kedy vás zvolili za prezidenta ABF Slovakia?
Všetky súťaže organizované združením sa riadia štatútmi, ktoré schvaľuje valné zhromaždenie. V diskusiách k materiálom sme sa zhodli na stanovisku, že niet dostatok času na ich dostatočné prepracovanie a že rok 2015 ešte pobeží v zásadných rysoch podľa predchádzajúcich ročníkov. V rámci súťaže Stavba roka teda pôjde o zhodnú skladbu cien a vyhlasovateľov, zhodné pravidlá pre nomináciu poroty, jej činnosť, hodnotenie stavieb a pod. Vzhľadom na časový posun, ktorý vznikol konaním valného zhromaždenia s niekoľkomesačným posunom oproti uplynulým rokom, sme sa rozhodli posunúť termíny vyhlásenia súťaže, prihlasovania diel, ako aj odovzdania ocenení. Došlo k posunu gala večera s odovzdávaním cien súťaže na apríl 2016, čím sa zároveň vytvorila možnosť spojenia súťaže s najväčším veľtrhom v oblasti stavebníctva CONECO.

Zatiaľ najviditeľnejšou zmenou je redizajn stránky súťaže, ktorý má vďaka pútavejšej forme a rozšírenému obsahu potenciál osloviť oveľa širšie spektrum ľudí. S akým zámerom ste ho vytvárali?
Stránka súťaže už jednoducho potrebovala oživenie – nový prístup i grafický návrh. Som rád, že ju hodnotíte pozitívne, dúfam, že osloví aj širšiu odbornú a laickú verejnosť. Okrem redizajnu došlo k zmenám aj v obsahu stránky, ktorý bude postupne prinášať informácie o prihlásených stavbách, o zložení poroty, aktuálnych termínoch, ale aj o odozve a reakciách uverejnených v jednotlivých médiách. Rozšírili sme priestor na stránke venovaný uplynulým ročníkom a v budúcnosti chceme v časti „Retro“ prinášať informácie zo života stavieb ocenených v minulých ročníkoch.

Ako spätne hodnotíte prvú fázu príprav na ďalší ročník súťaže Stavba roka?
Bolo to dosť náročné, nakoľko sme viaceré činnosti realizovali inak, resp. s novými partnermi. K najvýraznejším zmenám zatiaľ došlo v organizácii Gala večera súťaže, ktorý sa uskutoční 6. apríla 2016 ako hlavný program počas otváracieho večera veľtrhu CONECO za tradičnej účasti RTVS. V súčasnosti prichádzajú nominácie na členov poroty, pričom o jej zložení bude tradične rozhodovať výkonný výbor združenia v spolupráci s partnermi.

danubiana
Stavba roka 2014 – Danubiana Meulensteen Art Museum, foto Matej Kováč

Ste človekom, ktorý vníma stavby najmä z odbornej stránky, ako profesor ste pôsobili aj na poste dekana Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Ako na druhej strane vnímate estetiku stavebných diel na Slovensku?
Domnievam sa, že laická verejnosť hodnotí stavby jednoducho z pohľadu, či ich dielo osloví, či sa im páči. Určite časom hodnotí aj kvalitu realizácie či použitých materiálov, ich spracovania, ako aj celkový vzhľad povrchových úprav, ich stálosť a trvácnosť (či sa objavia známky opotrebovania, praskliny a pod.) aj po dlhšej dobe prevádzky diela. Odborná verejnosť popri týchto aspektoch hodnotí, resp. je povinná hodnotiť, aj znaky a parametre diela, ktoré sú pred používateľom skryté. Logicky sa tieto hodnotenia nemusia stretnúť a obvykle sa ani nestretávajú v jednom bode. Napriek mnohým diskusiám a posledným udalostiam som presvedčený, že na Slovensku vznikli v ostatných rokoch mnohé pozoruhodné a určite aj kvalitné stavebné diela. Potvrdzuje to majstrovstvo našich odborníkov architektov, stavbárov, ale aj cit a dôveru investorov.

Môžu súťaže, ako je Stavba roka, reálne prispieť k tomu, aby na Slovensku vznikali naozaj kvalitné stavby?
Som presvedčený, že áno. Je však potrebné presvedčiť odbornú verejnosť, že ocenenie v súťaži Stavba roka je výrazným nástrojom propagácie firmy, je „značkou kvality“, ktorá sa získa nielen preukázaním znalostí a potenciálu, ktoré má spoločnosť k dispozícii, ale najmä ich dôsledným využitím v každodenných podmienkach slovenského stavebného trhu. Ak bude odborná verejnosť ochotná tento názor a túto filozofiou akceptovať, bude súťaž Stavba roka nielen vyhľadávanou a renomovanou súťažou, ale aj motivačným nástrojom na realizáciu stavebných diel najvyššej kvality.

Aktuálne informácie o súťaži Stavba roka nájdete na stránke www.stavbaroka.eu.

Celý rozhovor si môžete prečítať v magazíne SaB január/február 2016.

text: Anna Salvová
foto: archív ABF Slovakia

 

 

Pin It