Keď vyleziete na 2532 metrov vysokú, slovinskú horu Skuta, okrem dychberúceho výhľadu vás čaká aj jedna architektonická chuťovka. Na úpätí tretieho najvyššieho vrcholu Kamnických Álp stojí originálna drevená horolezecká chata.

 

Vzhľadom na jej polohu bolo unikátne aj jej vybudovanie – časť prístrešku bola na miesto určenia dopravená vrtuľníkom slovinskej armády. Interiér horského prístrešku sa skladá z troch izieb – vstupný priestor slúži pre uskladnenie a prípravu jedla, nasleduje väčšia spoločenská miestnosť a objekt uzatvára kompaktná spálňa, v ktorej sa vyspí naraz až osem horolezcov či turistov.

 

rockwool chata 01

 

rockwool chata 02

 

Chatu situovanú na okraji skalnej steny navrhli poprední slovinskí architekti Spela Videcnik a Rok Oman zo štúdia OFIS. Jej konštrukciu, ktorá je k zemi ukotvená kovovými kĺbmi, aby odolala drsným vysokohorským podmienkam, navrhli študenti Harvardovej univerzity. Celá vonkajšia stena, strecha aj podlaha sú izolované kvalitnou tepelnou a protipožiarnou izoláciou, ktorá je ideálna na použitie v nestabilných klimatických podmienkach s veľkými teplotnými výkyvmi a extrémnym počasím.

 

rockwool chata 04

 

Pozrite si stavbu unikátneho prístrešku

zdroj: ROCKWOOL; AnžeČokl/anzecokl.com

 

 

Pin It