6.5.2016

Zrekonštruovaný 260-ročný barokový kaštieľ s anglickým parkom, ktorý leží v nádhernom považskom kraji len 200 kilometrov od Bratislavy, je už otvorený verejnosti. Národná kultúrna pamiatka ponúka spojenie špičkových služieb, dômyselného dizajnu a histórie minulých storočí. Vitajte v hoteli Château Gbeľany.

gbelany 01

Majitelia hotela Château Gbeľany, Peter a Eva Janíčkovci, získali pred niekoľkými týždňami za výnimočnú rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky prestížnu cenu Stavba Roka 2015 za celospoločenský prínos z rúk ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Súčasný vzhľad hotela je výsledkom náročných a precíznych rekonštrukčných prác v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Žiline. Rekonštrukcii predchádzal archeologický výskum. Objavili pri ňom 400-ročný kamenný portál a pôvodný erb rodiny Majláthovcov, ktorá v minulosti kaštieľ vlastnila. Oba nálezy sú dnes vystavené vo vstupnej hale hotela. Pri stavebných úpravách i zariaďovaní majitelia rešpektovali historický a kultúrny charakter stavby, kládli dôraz na použitie prírodných materiálov. Pri samotnej stavbe i zariaďovaní interiéru oslovili najmä slovenských a českých dodávateľov. V hoteli je však použitý napríklad aj jurský vápenec z okolia Norimbergu, interiér ozvláštňujú lustre z ručne fúkaného skla typu Murano, indické koberce, taliansky nábytok i poťahové látky z Anglicka. Starožitné zrekonštruované kusy nábytku sa vhodne kombinujú s elegantným modernejším štýlom. Na výsledný dizajn hotela dohliadala architektka Katarína Fialová, DEEP DESIGN, s. r. o. Autorom architektonického riešenia je Ing. arch. Viktor Šabík, BARAK Architekti, s. r. o. Hotel privítal prvých hostí vo februári 2016. Má 94 komfortných lôžok, v jeho priestoroch je možné organizovať akcie až pre 200 hostí.

gbelany 02

Slávnostné otvorenie hotela Château Gbeľany

Príbeh staviteľov
Peter Janíček je úspešným stavebným podnikateľom a stavebníctvu sa venuje viac než 20 rokov. Do roku 2010 bol spolumajiteľom známej stavebnej firmy SkyBau, ktorú kúpila firma Skanska. Je rodákom z Gbelian, okolo kaštieľa sa bicykloval už ako dieťa. Mrzelo ho, v akom stave sa nachádza národná kultúrna pamiatka a spolu s rodinou sa rozhodli pre jej záchranu. Podobnú investíciu však nie je možné vyčísliť len v peniazoch, treba na ňu aj odbornú zdatnosť, znalosť histórie a cit pre materiály. Obaja manželia, Peter i Eva Janíčkovci, vyštudovali stavebníctvo. Schátraný barokový kaštieľ pochádzajúci z polovice 18. storočia kúpili v roku 2011. S rekonštrukčnými prácami začali v januári 2014 a kaštieľ skolaudovali 30. októbra 2015. Projekt sa im podarilo zrealizovať s podporou Európskej únie v programe Rekonštrukcia kultúrno-historickej pamiatky Kaštieľa Gbeľany s účelom vytvorenia objektu cestovného ruchu s celoročným poskytovaním kvalitných a komplexných služieb.

gbelany 03

Precízna rekonštrukcia
Majitelia sa snažili zachovať čo najviac historických súčastí stavby, zároveň však hotel vybavili modernými technológiami a pri jeho prevádzke používajú ekologické vykurovanie a chladenie stropov a stien vodou. Kaštieľ má uzavretý pôdorys. Pôvodnú hospodársku budovu, ktorá bola veľmi poškodená, bolo nutné sčasti asanovať a postaviť nanovo. Prístavba obložená drevom, ktorú navrhol architekt Viktor Šabík, tvorí dnes plynulý prechod do anglického parku. Zachovaný bol aj historický ráz viacerých miestností (čajový salónik, poľovnícky salónik, knižnica). Na prízemí majitelia zariadili aj kaplnku, ktorá sa podľa archívnych záznamov nachádzala v kaštieli. Dodržaný je i historický spôsob ozdobného kladenia drevených parkiet do tzv. viedenských krížov v niektorých častiach kaštieľa.

gbelany 04

Pri zariaďovaní majitelia využili stromy a drevené časti stavby, ktoré už nebolo možné zachrániť v pôvodnom stave. Tento princíp sa nazýva „použitie dreva s nulovou vzdialenosťou“ a uplatňuje sa pri rekonštrukcii historických pamiatok aj v iných európskych štátoch. Desaťročia zanedbávaný anglický park ošetrili arboristi a zachránili väčšinu stromov a porastov. Tri jasene, ktoré boli poškodené bleskom a ohrozovali objekt, majitelia využili na výrobu siedmich schodísk v hoteli. Ide o štyri mezonetové schodiská, veľké vretenové schodisko s priemerom 2,4 metra, požiarne schodisko a mlynárske schodisko, ktoré vedie do veže. Rovnako použili aj vyše 260-ročné drevo zo zdravých častí stropných smrekových trámov, ktoré bolo treba vymeniť. Dali z neho vyrobiť nábytok do vinárne, bar, vinotéku a vstupné dvere do kaštieľa. Hostia môžu v hoteli obdivovať zachované a zrekonštruované masívne zábradlie z lipového dreva z roku 1789. Na hornom poschodí je zase priznaná pôvodná baroková konštrukcia krovu s drevenými klincami, ktorá dnes pôsobí ako dekorácia. Na nádvorí kaštieľa je možné vidieť osvetlením označenú pôvodnú cestu, kadiaľ kedysi panstvo z kaštieľa jazdilo na kočoch.
Na rekonštrukcii, ktorá trvala od začiatku januára 2014 do kolaudácie stavby 30. októbra 2015, denne pracovalo 120 až 140 robotníkov. V niektorých fázach prác sa na projektoch, výrobe interiéru a samotnej stavbe podieľalo až 200 ľudí denne. Na celú rekonštrukciu dohliadal Krajský pamiatkový úrad v Žiline.

gbelany 05

O hoteli
Hotel Château Gbeľany je vďaka modernej technike a flexibilite priestorov ideálnym miestom na konanie konferencií, školení, firemných akcií či obchodných jednaní. Romantické okolie, elegantné ubytovanie, zážitková gastronómia a komplexné služby pri príprave slávností robia z kaštieľa vynikajúce zázemie pre svadby a rodinné oslavy. Zároveň zostáva príjemným a útulným oddychovým rezortom pre páry či celé rodiny s luxusným wellness centrom, bazénom, vinárňou, špičkovo zariadeným fitnesscentrom, modernými bowlingovými dráhami i miestnosťou na biliard. Jednotlivé skupiny hostí si vďaka dômyselnému architektonickému riešeniu priestorov kaštieľa navzájom neprekážajú a môžu si nerušene vychutnávať pobyt na tomto romantickom mieste.

gbelany 06

História kaštieľa
Prvý zachovaný názov poddanskej obce Gbeľany je Vila Belene. Prvý písomný záznam o existencii barokového kaštieľa pochádza roku 1756, keď sa viedol písomný spor rôznych vlastníkov o vlastníctvo polovice kúrie v Gbeľanoch. Až do roku 1812 kaštieľ vlastnili Szerényiovci. Noví majitelia, rodina Nyiári zo Sučian, začali s obnovou kaštieľa i parku. V roku 1863 ich vystriedali Ján a Ferdinand Zichy. O dvadsať rokov neskôr v roku 1883 kaštieľ pripadol grófovi Jurajovi Majláthovi zo Zavaru, ktorý sa oženil so Šarlotou Zichy. Ich syn Ferdinand Majláth sa snažil dať do poriadku kaštieľ i celé panstvo, ako 38-ročný však po operácii slepého čreva zomrel na infarkt v roku 1929. Zostali po ňom dve dcéry Ferdinanda a Šarlota. Mladá 22-ročná vdova sa vydala za grófa Révaya zo Štiavničky. Rodina sa začiatkom druhej svetovej vojny presťahovala do Bratislavy, po oslobodení do Maďarska a potom do Švédska. Majláthovci boli pánmi Gbelianskeho panstva až do roku 1945, keď ich majetky prešli do vlastníctva štátu.

gbelany 07

Ubytovanie
Pre hostí je pripravených až 94 komfortných lôžok – v štyroch apartmánoch (grófskom, rodinnom, mezonetovom a svadobnom), 5 deluxe izbách, 7 superior izbách, 6 superior izbách s lodžiou (1 bezbariérová) a 11 štandardných izbách. Historická časť kaštieľa ponúka honosné ubytovacie priestory, kde sa nenásilne prelína historizujúci a moderný dizajn. V izbách nachádzajúcich sa v podkroví vládnu jednoduché línie. Hostia v nich môžu obdivovať priznané trámy pôvodného barokového krovu s drevenými klincami. Ponúkajú prepojenie s mezonetom. Izby v novej prístavbe majú veľkoryso riešené loggie s výhľadom do parku.

gbelany 08

gbelany 09

Gastronómia
K pobytu v krásnych historických priestoroch patrí i elegantné stolovanie a vybrané špeciality haute-cuisine. V hoteli Château Gbeľany si môžu hostia vychutnať vo viacerých priestoroch delikátne pokrmy aj menšie občerstvenie počas oddychového dňa, rodinného posedenia či obchodného rokovania.

gbelany 10

Reštaurácia Belene
Výnimočný priestor reštaurácie s výhľadom na nádvorie kaštieľa a do anglického parku umocňuje dokonalý kulinársky zážitok. Reštaurácia Belene sa zameriava na špeciality slovenskej i medzinárodnej kuchyne. Pripravuje ich šéfkuchár Anton Šeliga, ktorý aj v minulosti pôsobil v štvorhviezdičkových hoteloch. Názov reštaurácie pochádza z dobového názvu panstva Gbeľany z roku 1434.

gbelany 11

Vináreň
Nachádza sa v historickej pivnici pod priečelím kaštieľa a hosťom ponúka čarovnú atmosféru hry svetiel na klenbách. Nábytok vinárne je vyrobený z 260-ročného dreva a čas pri pohári archívneho vína v podzemí kaštieľa medzi dubovými sudmi akoby plynul inak.

Lobby bar
Dokonalá chuť a vôňa starostlivo vybranej kávy, osviežujúce miešané nápoje, čapované pivo v príjemnej atmosfére praskajúceho ohňa v kozube a elegantný dizajn v tlmených farbách hosťom prinášajú skutočný oddych a pôžitok.

gbelany 12

Salóniky
Salóniky na prízemí hotela dýchajú históriou. Poľovnícky salónik je vhodným miestom na obchodné rokovania či rodinné oslavy. V Čajovom salóniku môžu hostia ochutnať kvalitný sypaný čaj z byliniek rastúcich v regióne.

Wellness centrum
Jemná vôňa masážnych olejov, výhľad priamo na terasu a do parku zo zaveseného hojdajúceho sa ležadla, nadýchané prestieradlá a teplučké deky, dotyk mozaiky a dreva, zurčiaca voda a jemná relaxačná hudba. Wellness centrum hotela Chateau Gbeľany je miestom telesného i duševného pokoja, ozdravenia a absolútnej relaxácie v súlade s prírodou.

gbelany 13

Saunový svet
Vytvára ho päť druhov sáun: fínska, combi, parná bylinná a soľná a infra sauna. Spolu s Kneippovým kúpeľom, ľadopádom, útulným tepidáriom a vonkajšou vírivkou sú tichým, príjemným priestorom s blahodarným účinkom.

gbelany 14

Bazén
Relaxačný bazén s protiprúdom s rozmermi 4,5 x 10 metrov ponúka aj dnový gejzír, stenovú hydromasáž a vodný chrlič. V lete hostia z neho môžu prejsť priamo na terasu s pohodlnými ležadlami.

gbelany 15

Masáže
V tichých a pohodlných masérskych miestnostiach si návštevníci hotela môžu vychutnať rôzne druhy masáží od certifikovaných masérov. Sú pre nich pripravené klasické, športové, reflexné masáže, lymfodrenáž, anticelulitídna masáž, reflexná masáž chodidiel, kokosové pohladenie, aromaterapeutická masáž či antistresová masáž hlavy.

gbelany 16

Ďalšie služby - fitnesscentrum a pilates centrum
Profesionálne vybavené fitnesscentrum hotela, ktoré zariaďoval majster sveta v kulturistike Andrej Mozolani, posúva cvičenie na inú úroveň. Rovnako profesionálne zariadené je pilates centrum na formovanie postavy pre ženy a prevenciu bolestí chrbta.

gbelany 17

Bowling
Dve moderné bowlingové dráhy v priestore s efektným osvetlením dopĺňa pohodlné posedenie a bar.

gbelany 18

Park
Rozľahlý anglický park dodáva celému areálu neopakovateľné čaro. Hoci sa zrejme prestal udržiavať v roku 1945, kedy kaštieľ opustili poslední majitelia Majláthovci, terajší majitelia sa rozhodli park zveľadiť a zachovať jeho pôvodné kontúry. Hostia môžu relaxovať pri prechádzkach v tichom prostredí, oddychovať na lavičkách pozdĺž chodníkov alebo len vnímať atmosféru historického priestoru a prírody.

Región
Hotel Château Gbeľany sa nachádza len 202 kilometrov jazdy autom od Bratislavy a 250 kilometrov od Košíc. Obec Gbeľany leží na nádhernom Považí, v tichej vidieckej oblasti, je obklopená horami a lúkami. V blízkosti kaštieľa sa však nachádzajú mnohé turistické atrakcie a prírodné krásy. Národný park Malá Fatra ponúka krásne doliny, úžasné výhľady, potoky i vodopády, očarujúcu pestrú flóru a faunu. Najvyšším vrcholom je Veľký Kriváň 1709 m n. m., obľúbené sú Jánošíkove diery a Rozsutce s rebríkmi, reťazami, nádhernými výhľadmi i tiesňavami. Cyklisti môžu využiť množstvo cyklistických dráh v okolí, ľahko dostupný je rafting na Váhu, hrad Strečno i malebná Terchová s lanovým parkom. Polhodinu jazdy autom od hotela ležia krásne Šútovské vodopády.
V blízkosti Gbelian sa nachádza aj niekoľko kvalitných lyžiarskych stredísk, ktoré lákajú na zimnú dovolenku. Areál lyžiarskeho strediska Vrátna Free Time Zone patrí medzi najmodernejšie na Slovensku. Stredisko Paseky je ideálnym miestom pre rodinnú lyžovačku. Na Pasekách sa každoročne konajú medzinárodné preteky v alpskom lyžovaní a snowboardingu. Stredisko Ski Gavurky, ktoré je vhodné najmä pre začiatočníkov a deti, sa nachádza priamo v centre Terchovej. Medzinárodné lyžiarske stredisko Snowparadise Veľká Rača Oščadnica ponúka zjazdovky všetkých náročností v dĺžke takmer 14,5 km. Lyžovačku tam spestruje skifox alebo bobová dráha. Malá Fatra ponúka dostatok možností aj bežkárom s kvalitnými, výborne pripravenými trasami.

Eurofondy
Rekonštrukciu kaštieľa majitelia financovali okrem vlastných zdrojov aj z eurofondov a úveru. V roku 2012 spracovali projekt a predložili žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci výzvy č. KaHR-31SP-1101 z Operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Prísľub na prostriedky dostali a zmluvu s Ministerstvom hospodárstva uzatvorili v roku 2013. V roku 2014 predložili ešte jednu žiadosť v rámci výzvy č. KaHR-31DM-1401 toho istého Operačného programu, kde boli opäť úspešní. Pomocou druhého príspevku zrealizovali viaceré investície do interiéru na podporu služieb poskytovaných hotelom.

Viac informácií nájdete na www.chateaugbelany.com.

zdroj: Hotel Château Gbeľany

 

 

Pin It