8.9.2016

Na Hurbanovej ulici dlho chátrala, dnes však opäť nadobúda svoju vznešenú podobu. Slávna žilinská národná kultúrna pamiatka, Rosenfeldov palác, v súčasnosti prechádza rekonštrukciou, ktorú si pod patronát vzalo Mesto Žilina. Verejnosti ho prvýkrát sprístupní 12. septembra 2016. Z historického skvostu tak vznikne nové centrum kultúry.

rosenfeld 01

Fakt je, že mestu doteraz chýbali adekvátne priestory pre rôzne expozície, kultúrno-osvetovú činnosť a oficiálne podujatia. Charakter, veľkosť, význam i poloha pamiatky v centre mesta ju zasa predurčujú na spoločenské, informačné a reprezentatívne účely. Zámerom projektu rekonštrukcie paláca teda bolo zachrániť a komplexne revitalizovať celú kultúrnu pamiatku, prezentovať jej pamiatkové hodnoty a sprístupniť ju verejnosti ako reprezentatívne multifunkčné kultúrne a spoločenské centrum, ktoré bude slúžiť na umelecké a remeselné expozície, hudobné produkcie a koncerty, osvetovú činnosť, pre dočasné expozície, prijatia oficiálnych návštev, umelcov, rodákov, oceňovaných občanov či literárne večery. Palác bude zaujímavou zastávkou aj pre turistov a milovníkov histórie, k dispozícii budú i prehliadky budovy a jej histórie.

rosenfeld 02

rosenfeld 03

Syntéza historizmu a secesie
Rosenfeldov palác z roku 1907 predstavuje vynikajúcu ukážku architektonickej, výtvarnej a umelecko-remeselnej tvorby z prvej dekády 20. storočia. Reprezentuje syntézu dekoratívnosti osvedčeného, ale doznievajúceho historizmu a nastupujúceho mladého štýlu – secesie. Komplexná obnova prináša nielen sanáciu jeho stavebno-technického stavu, ale predovšetkým prezentáciu jeho doteraz nepoznanej autentickej podoby a krásy z obdobia, keď ho pre bankára Ignáca Rosenfelda navrhol architekt Nicoletto Rauter. Staviteľ umiestnil palác na miesto staršieho asanovaného meštianskeho domu, pričom využil špecifickú dominantnú polohu v križovatke mestských ciest v tvare písmena Y. Monumentalitu stavby podporil aj jej hmotovým rozložením – centrálnu časť hlavnej fasády s kamenným portálom a balkónom posunul za uličnú čiaru a vymedzil ju dvomi nárožnými rizalitmi. Takto vytvoril malý čestný dvor oddelený od ulice kovaným plotom s bránou podľa vzoru veľkých historických palácových komplexov.

rosenfeld 04

rosenfeld 05

Obnova paláca
Samotnému procesu obnovy Rosenfeldovho paláca predchádzala komplexná príprava. Pamiatkový architektonicko-historický a reštaurátorský výskum sa zameriavali na zistenie rozsahu dispozičných úprav v paláci za sto rokov jeho existencie, pôvodné farebné riešenie fasád, interiérových omietkových povrchov a štukových prvkov, zachovaných artefaktov a hlavne na stupeň ich poškodenia, aby bolo možné stanoviť optimálny spôsob obnovy. Nečakaným zistením bol reálny stav bohatej štukovej výzdoby fasád paláca, kde sa nepredpokladal taký vysoký stupeň poškodenia. Nepriedušné vrstvy, ktoré boli aplikované nástrekom na fasády v druhej polovici 20. storčia, spôsobili, že omietky a štukové dekoratívne prvky boli veľmi zdegradované a ich reštaurovanie sa skomplikovalo. Poklesnutie drevených konštrukcií korunnej rímsy, ktoré zapríčinlo zatekanie vody, spôsobilo výrazný úbytok štukových článkov, ktoré reštaurátori museli vyrobiť ako repliky. Ich osadenie na nerovný povrch tak, aby vyzerali dokonalo a pravidelne, bolo pre reštaurátorský tím veľmi neľahkou úlohou. Podobná situácia nastala pri obnove strechy, jej krytiny a výrobe zaniknutých dekoratívnych klampiarskych a sochárskych prvkov. Tieto sa vyrobili na základe historických fotografií, pretože mnohé z nich zanikli niekdy v polovici 20. storočia.

rosenfeld 06

rosenfeld 07

Replika vs historický originál
V paláci je zachovaný unikátny súbor pôvodných prvkov a artefaktov. Rôzne materiály vyžadovali rôznych reštaurátorských a umelecko-remeselných špecialistov. Tí zabezpečovali reštaurovanie dverí, monumentálneho mramorového schodiska, štukovej výzdoby, kovových prvkov, leptaných skiel, obnovu komplikovaných okien s obložením a roletovým systémom, historických svietidiel, dreveného obloženia stien, rôznych typov podláh a mnohých ďalších prvkov. Proces ich obnovy spočíval v odstránení nevhodných sekundárnych úprav, materiálovej konsolidácii a obnove primárnych povrchových riešení. Pamiatková obnova sa však prioritne zameriava na zachovanie autenticity obnovovaného prvku – ten po obnove nemá vyzerať ako nová replika, ale ako historický originál, z ktorého dýcha jeho viac ako storočná minulosť. Komplexná pamiatková obnova Rosenfeldovho paláca tak slávnu stavbu nielen vrátila do optimálneho stavebno-technického stavu, ale predovšetkým jej vdýchla pôvodnú podobu a krásu.

rosenfeld 08

Projekt bol financovaný z väčšej časti z cudzích zdrojov. Prostredníctvom Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Regionálneho operačného programu a štátneho rozpočtu SR Mesto Žilina na rekonštrukciu získalo viac ako 1,5 milióna eur. Celkovo rekonštrukcia stála 2,7 milióna eur, vrátane sprievodných aktivít, ako obstaranie interiérového vybavenia a nákladov na propagáciu. Projektový grant sa realizoval vo výške 590 923 eur.

rosenfeld loga

Viac informácií na stránkach www.eeagrants.sk a www.eeagrants.org.

text: Mesto Žilina a Vladimír Majtan, metodik pamiatkovej obnovy Krajský pamiatkový úrad Žilina
foto: Marek Jančúch

 

 

Pin It