23. 11. 2016

Majiteľ umiestnil rodinný dom v záhrade pôvodnej stavby starého domu. Jednoduchá architektúra je včlenená do priemyselného prostredia s výhľadmi do prírody.

DSC 7165 1

Stavbu navrhol Ivan Jarina, ktorý rešpektuje princíp slow-dizajnu a vo svojej tvorbe uprednostňuje prírodné materiály a tradíciu v modernom prevedení. V prípade obytného domu vo Vrútkach vychádza z archetypu stodoly. Sám považuje stavbu za recesistickú.

Nízkoenergetický dom z CLT panelov je osadený na betónovom technickom podlaží. Netypická stavba má fasádu z červeného smreka a titánzinkovú strechu so slnečnými kolektormi, ktoré zabezpečujú autonómne vykurovanie.

Otvorený interiér na prízemí umožňuje priamy kontakt so záhradou. Súkromná obývačka prepojená s kuchyňou a spálňou sa nachádza zámerne na poschodí, s ktorého sú atraktívnejšie výhľady na pohorie Malej Fatry. Celý interiér domu stanoví rám pre výhľady do krajiny. Podľa slov architekta, umožňuje okamžitý relax pre mestského človeka, ktorý ostáva stále v blízosti mesta, ale s pocitom dotyku hôr.

DSC 7128 1

Atypická stavba má vysoký podiel presklených plôch. Nasleduje trend používania väčších okien a výraznejšieho presvetlenia interiéru. Slovenský výrobca okien dodal pre tento rodinný dom spolu 35 okien a dverí. Rám okna má inú farbu ako krídlo. Vzniká tak kombinácia tmavomodrej a svetlomodrej farby. Vchodové dvere sa otvárajú odtlačkom prsta s ovládaním pomocou smartfónu.

Plocha pozemku: 2314 m2
Zastavaná plocha: 108 m2
Úžitková plocha: 258 m2

DSC 7179 1

DSC 7144 1

DSC 7167 2

DSC 7129

text: bk
foto: Makrowin

Pin It