1332 1

2. 12. 2016

Sedemdesiatštyri absolventov z deviatich českých vysokých škôl, päť porotcov, päťdesiattisícová finančná odmena a tri sponzorské dary. Česká komora architektov hľadala najlepšiu obhájenú študentskú diplomovú prácu v oblasti architektúry. Hlavnú cenu si odniesol Martin Křivánek z Fakulty architektúry VUT v Brne. Porotu na prvý pohľad zaujal jeho projekt Kultúrno-spoločenského centra s radnicou v Kohoutoviciach.

Kohoutovice sú dvanásťapoltisícová mestská časť Brna. Martin Křivánek sa podujal vytvoriť návrh riešenia územia v historickom centre obce. Verejný priestor prepája pôvodnú radnicu s okolitou zástavbou a pridáva jej viaceré moderné funkcie v pristavanom komunitnom centre.

Autor pracuje v území vymedzenom z jednej strany zástavbou rodinných domov a z druhej osempodlažným panelákom. Nezastavaná plocha funguje ako nárazník medzi dvoma stranami ulice. „Náš koncept týchto nárazníkových plôch vychádza z predpokladu, že to čo obklopuje panelové domy, by mal byť kvalitný verejný priestor s pridanou hodnotou vybavenosti a smerom k existujúcej zástavbe by sa malo územie ďalej zastavovať v podobnom duchu ako dnes, teda rodinnými domami pre vznik kontinuity. V tomto duchu komplex navrhujeme ako na pol verejný priestor a na pol zastavaný.“

1332 3

Študent navrhuje zrekonštruovať objekt dnešnej radnice a pristaviť k nej päť metrov širokú prístavbu komunitného centra. Prístavba rieši dnešný problém bezbariérového vstupu do radnice a to pridaním výťahu. Celá rekonštrukcia radnice je založená na koncepte modernej samosprávy, ktorá je transparentná, otvorená ľuďom a ponúka nové technológie pre pohodlné vybavovanie všetkých žiadostí.

Komunitné centrum je pripojené k radnici tak, že priepustnosť územia zostala zachovaná. Budova je preto čiastočne zakopaná. „Čiastočným zakopaním centra sme dostali dva hlavné verejné priestory a to väčší pred radnicou, ktorý vymedzuje samotná radnica a strecha komunitného centra. Druhý je pred komunitným centrom, do ktorého je budova kompletne otvorená presklenou fasádou a tým prispieva k otvorenosti priestoru,“ vysvetľuje zámer autor projektu. Verejné priestory sú spojené vejárovitým schodiskom, na ktoré nadväzujú terasy. „Terasy slúžia čiastočne ako záhrady sviežich voňavých kvetov a čiastočne ako pobytová zeleň s piknikovými a šachovými stolmi. Terasy sú ďalej doplnené sochami, ktoré do verejného priestoru patria, a ktoré celý priestor povyšujú na kultúrne vyzretý.

1332 4

1332 5

1332 6

text: bk
foto: Česká komora architektů

Pin It