15. 1. 2017

Hamburg zažil dlho očakávané veľkolepé otvorenie budovy filharmónie. Hoci výstavbu novej dominanty druhého najväčšieho nemeckého mesta sprevádzali súdne spory a konfrontácie, Elbphilharmonie je majstrovské dielo - symbióza architektúry a hudby na jedinečnom mieste v historickom centre prístavného mesta.

elbphilharmonie c michael zapf 44

Tri koncertné sály, hotel, 25 bytov a verejne prístupné centrálne námestie, ktoré poskytuje výhľad na mesto. Na brehu rieky Labe v niekdajších dokoch vyrástlo so šesťročným oneskorením a desaťnásobne prekročeným rozpočtom unikátne architektonické dielo. Už v čase svojho otvorenia je ikonou Hamburgu i nemeckej architektúry.

Sto metrov dlhá a sto desať metrov vysoká budova vyrástla na pôvodných skladoch Kaispeicher, z ktorých zostali len obvodové steny. „Nadstavba“ pripomína rozbúrené chladné vody Labe. Súhra archaického vzhľadu bývalého skladu a odvážnych kriviek skleneného korpusu sú snahou spojiť staré a nové do neobvyklej syntézy.

161220 elbphilharmonie foto thies raetzke 0076

Veľká sála nazývaná aj ako srdce Elbphilharmonie pojme 2100 divákov a nachádza sa päť metrov nad úrovňou terénu. Pre dosiahnutie dokonalej akustiky je oddelená od okolitých časti budovy. Hľadisko sa dá považovať za majstrovské dielo. Orchester a dirigent sedí uprostred. okolo pódia rastie rad sedadiel v strmých úrovniach. Aj ten najvzdialenejší divák je od orchestra ďaleko len 30 metrov.

c michael zapf 23

Dokonalú akustiku v sále zabezpečuje špeciálny povrch The White Skin. Hlavná koncertná miestnosť je zložená z niekoľkých tisícov sadrovláknitých dosiek zložených zo zmesi prírodnej sadry a recyklovaného papiera. Dosky navrhnuté zložitým 3D výpočtom sú vyrobené presne na milimeter, aby spĺňali najvyššie požiadavky akustiky, hmotnosti, požiarnej ochrany a odolnosti. Povrch Veľkej sály sa skladá z asi milióna buniek a každá je dokonale prispôsobená priestorovej geometrii haly. Na základe presného plánovania sa steny a strop javia ako koža s veľkosťou 6500 metrov štvorcových.

c michael zapf 9

Pre menšie, komorné hudobné produkcie slúži Recital Hall s kapacitou 550 návštevníkov. Kaistudio 1 pre 170 návštevníkov je miestom pre koncerty súčasnej a experimentálnej hudby.

c michael zapf 7

Oslňujúca fasáda Elbphilharmonie sa skladá z 1100 kusov tabúľ, z ktorých každá meria štyri až päť metrov na šírku a tri metre na výšku. Okná sú majstrovským dielom inžinierstva. Väčšinu sklenených tabúľ oddelili s milimetrovou presnosťou pri teplote 600 stupňov. Zakrivenie každej tabule závisí od plochy objektu. Kontrolné skúšky sklenených tabúľ dokázali, že odolajú sile vetra až 150 kilometrov za hodinu a problém nebudú robiť ani prívalové lejaky.

c iwan baan 17

Po desiatich rokoch výstavby kultúrneho stínku je všetkým k dispozícii námestie vo výške 37 metrov s panoramatickým výhľadom na mesto označované aj ako Benátky severu.

querschnitt neue version 3112016 web klein c herzog de meuron bloomimages

161221 elbphilharmonie foto thies raetzke 0009 1

c michael zapf 25

c iwan baan 6

c iwan baan 13

text: bk
foto: Thie Rätzke, Michael Zapf, Iwan Baan

Pin It