17. 1. 2017

Manželia Šperlingovci si postavili hlavu. Túžili po dome, ale nelákalo ich sťahovanie niekde do pražského satelitného mesta. Dobrú adresu na Letnej opustiť nechceli. Kompromis, ktorý urobili, stojí za to. Ich energeticky mimoriadne úsporný dom je umiestnený medzi obytnými domami.

517 21778

Postaviť dom v dvesto metrov dlhom a tridsať metrov širokom vnútrobloku v husto zastavanej pražskej lokalite z prelomu 19. a 20. storočia nebolo najjednoduchšie. Logistika dala zabrať, no mladí manželia po prvých skúsenostiach žiaria spokojnosťou. Nasťahovali sa do pasívneho domu v centre mesta so zelenou mokraďovou strechou. Vegetácia na streche umožňuje prečistenie odpadovej vody z domácnosti, ktorá sa potom ďalej používa na splachovanie a zalievanie záhrady. Vďaka ekologickému systému recyklácie vody minú v domácnosti menej ako polovicu vody a do kanalizácie v teplých mesiacoch nejde ani kvapka. V mrazoch koreňová čistiareň nefunguje, preto bolo nutné systém napojiť aj na bežnú kanalizáciu.

517 dsc 0897

Murovaný dom s masívnou 40 centimetrovou izoláciou využíva na vykurovanie kombináciu zemného výmenníka, fotovoltaiky a akumulácie energie. Majitelia domu v pražskej štvrtí Letná predpokladajú, že ich ekologická stavba spotrebuje päťkrát menej energie ako bežné rodinné domy. Energetickým stratám napomáha mokraďová strecha, ktorá vyrovnáva teplotné rozdiely medzi interiérom a exteriérom. Zelená plocha nad domom prináša do mikropriestoru vlhkosť a priaznivú klímu, čo majitelia domu ocenia najmä v horúcich letných dňoch.

517 dsc 6441

Mokraďová strecha má v porovnaní s intenzívnou zelenou strechou výhodu v tom, že menej zaťažuje strešnú konštrukciu. Jej údržba je nenáročnejšia. Stačí raz za rok porast pokosiť a vyčistiť septik. Rastliny majú vďaka stálemu prúdeniu vody optimálne množstvo vlahy a živín a darí sa im preto na streche veľmi dobre. Neprekáža im ani zamrznutie.

Dom s mokraďovou strechou je jedným z trinástich finalistov aktuálnej súťaže Pasívny dom roka v Českej republike.

517 dsc 7503

517 dsc 7527

text: bk
foto: Michal Šperling

Pin It