7. 2. 2017

V Považskej galérii umenia v Žiline otvorili štvoricu výstav v rámci projektu Mesiac architektúry.

cezaar2010 pgu

Podujatie predstavuje architektonické diela, ktoré vznikli za posledné obdobie. „Jeho dlhodobým zámerom je „stimulovať" architektov v regióne, aby sa zapojili do prezentácie svojej tvorby, ako aj popularizovať medzi verejnosťou význam architektúry v rámci kultúrneho a životného prostredia v našom regióne,“ hovoria o zmysle podujatia autori jeho koncepcie Milan Mazúr a Dušan Voštenák.

Tretí ročník Mesiaca architektúry v Považskej galérii umenia pozostáva zo štyroch výstav, ktoré sumarizujú dianie v oblasti architektúry za rok 2016 predovšetkým prostredníctvom súťažných podujatí celoslovenského významu. Návštevníci nájdu v priestoroch galérie vystavené všetky diela prihlásené do súťaže CE∙ZA∙AR 2016 - Ceny za architektúru Slovenskej komory architektov, ale aj víťazný projekt ocenený Cenou Dušana Jurkoviča v roku 2016.

V tomto roku je jedna sekcia venovaná histórii i aktuálnemu stavu budovy Športovej haly na Bôriku v Žiline a prezentácii projektu Japonské inšpirácie - objavte krásu japonských záhrad v kurátorskej koncepcii Tamary Reháčkovej.

CE•ZA•AR 2016 - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru

Cena za architektúru je jedinou súťažnou prehliadkou každoročne vyhlásenou a organizovanou Slovenskou komorou architektov, prostredníctvom ktorej komora dlhodobo komunikuje a intenzívne pracuje na zvyšovaní povedomia o povolaní architekta a zlepšení jeho spoločenského postavenia. Do jubilejného XV. ročníka ceny v roku 2016 sa prihlásilo 108 diel, z ktorých bolo odbornou komisiou do súťaže nominovaných 17 v kategóriách rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné budovy, obnova a prestavba (v predchádzajúcich rokoch známa ako rekonštrukcia a obnova budov), interiér a exteriér a už tradične udeľovaná cena verejnosti. Projekt Mesiac architektúry v PGU v spolupráci s Slovenskou komorou architektov predstavuje všetky prihlásené diela s dôrazom na jednotlivé nominácie a víťazov jednotlivých kategórií.

foto1

CENA DUŠANA JURKOVIČA 2016

Cenu Dušana Jurkoviča každoročne udeľuje Spolok architektov Slovenska autorovi alebo autorskému kolektívu za architektonické alebo urbanistické dielo realizované na území Slovenskej republiky, ktoré prispieva k zvýšeniu úrovne a prestíže architektonickej alebo urbanistickej tvorby na Slovensku. Udeľuje sa od roku 1964. Do súťaže v roku 2016 bolo nominovaných 20 diel, o víťazovi rozhodovala medzinárodná porota. Cenu Dušana Jurkoviča získala Materská škola Guliver v Banskej Štiavnici autora Richarda Murgaša. Nová škôlka na mieste staršej budovy reprezentuje nadštandardný architektonický výkon: od návrhu cez realizáciu, od riešenia hmoty po zariadenie interiéru pre pobyt detí. Architektúra vyžaruje pohodu, odráža výbornú spoluprácu investor – architekt. Budova má zaujímavo členenú hmotu, optimálny kontakt s členitým terénom. Osobitou témou je interiér škôlky, dobre zvolená farebnosť, jednoduchosť, čitateľnosť. Ide o využitie už existujúcej stavebnej substancie dvojpodlažnej vily, v ktorej architekt uvidel ďalšie možnosti rozvinutia štruktúry už pre novú funkciu.

2258323 1200x

JAPONSKÉ INŠPIRÁCIE – objavte krásu japonských záhrad

Kurátorka a autorka fotografií: Tamara Reháčková

Výstava je pohľadom krajinnej architektky, ktorá navštívila niekoľko desiatok záhrad počas troch ročných období a predstavuje japonské záhradné umenie. Prostredníctvom fotografií a krátkych textov je možné nahliadnuť do jedinečného a neopakovateľného sveta japonských záhrad, ktorý predstavuje nevyčerpateľný zdroj nových nápadov a inšpirácií. Výstava mapuje jednotlivé vývojové etapy japonského záhradného umenia a prezentuje 1200-ročnú históriu tvorby záhrad. Fotografie vznikli počas pobytu na Kyóto University of Art and Design zameraného na históriu, dizajn a tvorbu japonských záhrad a získanie praktických zručností pri ich údržbe v rokoch 2013 až 2015.

77085 1200x

ŠPORTOVÁ HALA NA BÔRIKU V ŽILINE

Téma Športovej haly na Bôriku v Žiline poukazuje na odborné kritériá posudzovania hodnoty stavby, ktorá je zapísaná v zozname pamätihodností mesta Žilina. Autorom projektu Ľudovítovi Kupkovičovi a Andrejovi Bašistovi udelil Spolok architektov Slovenska v roku 1986 Cenu Dušana Jurkoviča za neobvyklé architektonické dielo. Na výstave bude predstavený pôvodný projekt s fotodokumentáciou z procesu výstavby v rokoch 1980 – 1986, fotky Ľudovíta Kupkoviča dokumentujúce súčasný stav a architektonický návrh Michala Diviša na možnú rekonštrukciu haly ako dôstojnej Mestskej arény pri zachovaní pôvodných výnimočných architektonických a technických riešení.

xSport 3926

text: bk
foto: Richard Köhler, Tomáš Manina, Richard Murgaš, Tamara Reháčková, zilina-gallery.sk

Pin It