27. 2. 2017

Propagátori kvalitnej modernej drevenej architektúry spúšťajú najväčšiu stredoeurópsku nesúťažnú prehliadku modernej drevenej architektúry – Salón drevostavieb. Prvé zo série podujatí sa začína 2. marca 2017 v priestoroch Rakúskeho kultúrneho fóra v Bratislave.

Stammhaus 1 1450x970

Tridsaťšesť minuloročných drevostavieb, ktoré navrhli českí a slovenskí architekti, drevená centrála rakúskej spoločnosti Egger a projekt rozostavanej najvyššej drevostavby na svete – HoHo Wien od tímu architektov RLP Rüdiger Lainer+Partner. Salón drevostavieb 2017 predstaví po roku modernú architektúru na báze dreva. Zámerom podujatia je nadchnúť čo najviac ľudí pre úsporné, ekologické a moderné drevostavby.

Prvé podujatia Salónu drevostavieb 2017 na Slovensku sa budú konať v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave od 2. marca do 10. marca 2017. Séria výstavných a prednáškových akcií ďalej pokračuje na veľtrhu CONECO 2017 od 22. do 25. marca 2017 v Bratislave.

Na výstave sú zastúpené diela etablovaných ateliérov i mladších a začínajúcich tvorcov, ktorých projekty a diela spája ekologické zmýšľanie, láska k drevu a k dobrej, zmysluplnej architektúre. Podľa organizátorov tvoria najväčšiu časť salónu z hľadiska typológie rodinné domy. Medzi predstavenými stavbami sú aj zaujímavé verejné budovy – jazdecká hala v Šamoríne, chránená dielňa v Davli pri Prahe, kultúrny dom, obecný amfiteáter, nadstavba požiarnej zbrojnice či unikátna Kaplnka vzkriesenia v Poprade-Kvetnici nominovaná na európsku cenu za architektúru Mies van der Rohe Award 2017.

SAMORIN 001

Riaditeľka Salónu drevostavieb Ľubica Fábri tvrdí, že na výstavu vyberajú architektonicky, konštrukčne a dispozične zaujímavé drevostavby, ktoré boli dokončené na Slovensku a v Českej republike v poslednom období. „Výstava má význam pre architektov, ktorým slúži na porovnanie s výsledkami kolegov a poskytuje možnosť zviditeľniť svoje realizácie, ako aj pre návštevníkov a potenciálnych záujemcov o drevostavbu. Prehliadku možno označiť ako za vskutku reprezentatívny súbor súčasnej českej a slovenskej architektúry moderných drevostavieb. Každoročne predstavujeme v rámci prehliadky aj práce zahraničných hostí – predovšetkým z Rakúska, ktoré patrí k európskym lídrom v stavaní z dreva. Drevostavby majú veľkú budúcnosť, pretože drevo je dorastajúci, trvalo obnoviteľný stavebný materiál. Poslaním Salónu drevostavieb je preto propagácia kvalitnej modernej drevenej architektúry a úsilie zanietiť pre úsporné, ekologické a krásne stavby z dreva čo najviac ľudí,“ vysvetľuje architektka Ľubica Fábri.

03 blog netocny krizova cesta kvetnica bez strechy 01 1

V rámci sprievodného odborného programu bratislavskej premiéry výstavy Salón drevostavieb 2017 vystúpia s prednáškami a prezentáciami vo štvrtok 2. marca 2017 od 16. hodiny v Rakúskom kultúrnom fóre v Bratislave etablovaní architekti drevostavieb ako Ivan Jarina, či Bjorn Kierulf, z Českej republiky architekt Pavel Horák a rakúsky architekt Oliver Sterl z tímu RLP Rüdiger Lainer+Partner. V diskusii o perspektívach viacpodlažných stavieb vo svete a u nás zaznie tiež príspevok Vladimíra Mózera zo Žilinskej univerzity.

Časopisy Stavebníctvo a bývanie a EKO bývanie sú mediálnymi partnermi podujatia.

text: bk
foto: Egger, Becker Architekti, Farnosť Kvetnica,

Pin It