27. 6. 2017

Na jednej strane Slovnaft a dunajská lodenica pre nákladné lode na okraji záhradkárskej osady. Na druhej intenzívne využívaná bratislavská hrádza. Vo vzduchu hrdzavé produktovody rafinérie a továrenské komíny, hneď na dosah Dunaj a jeho lužné lesy. Pre autorov víkendového domčeka na okraji záhradkárskej osady pravá industriálna romantika.

2

Celoročne užívateľný víkendový domček vznikol ako zázemie pre ochutnávky vína a posedenie s priateľmi. Majiteľ si svoju hlavnú požiadavku zadefinoval jasne. Chcel postaviť kvalitnú vinnú pivnicu na uskladnenie asi troch stoviek fliaš a k tomu obývateľný priestor pre vychutnávanie si života. V štýlovom objekte je denná časť s kuchynkou i priestor pre prespanie.

Víkendový domček nahradil pôvodnú záhradnú chatu a rovnako ako ona má zastavanú plochu 25 metrov štvorocových. Tvorcovia návrhu chaty Ladislav Jurík a Henrich Korec tvrdia, že architektonický výraz stavby vychádza z prostredia, v ktorom sa nachádza. „Zároveň ho ovplyvňuje a vytvára: čistý tvar kocky osadený v zeleni záhrady, pohľadový betón stien a stropov prekryté zelenou strechou,“ napísali architekti.

3

03 EXT VECER

Výrazným technickým prvkom stavby je výklopná stena s dreveným tieniacim roštom. Motory ktoré konštrukciu dvíhajú sú súčasťou interiéru a dotvárajú jeho industriálny charakter. „Výklopný systém presklenej steny plní funkciu tienenia interiéru vo vertikálnej polohe, alebo tienenia terasy v horizontálnej polohe. V čase neprítomnosti majiteľov slúži na zabezpečenie presklenej steny proti nepozvaným hosťom. Pohyb výklopnej steny zabezpečujú dva industriálne bubnové navijaky a sústava kladiek,“ priblížili technické riešenie architekti zo štúdia A3UM.

Vinná pivnica je umiestnená v suteréne spolu so záchodom, sprchou a úpravňou vody, ktorá odstraňuje z vody ropné látky a iné toxíny. V záhradkárskej osade totiž nie je verejný vodovod a podzemná voda v okolí Slovnaftu je zamorená.

09 INT CELKOVY

11

V nadzemnej časti je kuchyňa s jedálňou. Z nej sa vychádza na drevenú terasu, ktorá sa po odsunutí presklenej steny stáva obytným priestorom. Na podlaží je priestor pre spanie so štyrmi lôžkami. Vnútornú klímu zlepšuje v lete plochá bezúdržbová vegetačná strecha. Vykurovanie v zimných mesiacoch má na starosti peletová pec, ktorú možno ovládať smartfónom na diaľku a víkendový dom si dopredu vykúriť.

1

4

5

6

8

7

10

12

13

text: bk
foto: tomasmanina.com

Pin It