1. 10. 2017

Na symbolickom vrchu Dubeň vyrastie vyhliadková veža. Stavenisko novej dominanty Žiliny už odovzdali zhotoviteľovi stavby a spúšťajú sa práce.

2796839 1200x

Projekt za viac ako 280-tisíc eur bez DPH bude financovaný z rozpočtu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra, časť zaplatí Ministerstvo dopravy a výstavby. Stavba Vyhliadkovej veže na Dubni by mala byť hotová do štyroch mesiacov od odovzdania staveniska.

S nápadom postaviť vyhliadkovú vežu prišla Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra. Vo verejnej anonymnej architektonickej súťaži návrhov vyzvala architektov, aby dali na papier svoje nápady.

Organizácia oprášila nápad Jána Slotu. Ten mal však s týmto dominantným vrchom vytvárajúcim siluetu Žiliny oveľa megalomanskejšie plány. V polovici deväťdesiatych rokov si zaumienil vybudovať na kopci zo všetkých strán viditeľný slovenský dvojkríž. Na gigantickú stometrovú stavbu s lanovkou, hotelom a múzeom chcel vyzbierať od Slovákov pol miliardy korún.

Iniciátori projektu sa netaja, že si myšlienku národniarov osvojili. No zasadili ju do súčasnej doby, ktorá viac nahráva čistej turistike. Pri veži sa neráta so žiadnou infraštruktúrou ani so službami. Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra chce výstavbou veže zatraktívniť turistické možnosti v okolí Žiliny.

„Umiestnením vyhliadkovej veže na Dubeň chceme poskytnúť obyvateľom mesta možnosť navštíviť aj túto, zatiaľ málo frekventovanú lokalitu, ktorá má do budúcnosti pomerne veľký potenciál stať sa parkovým lesom pre Žilinu, teda priestorom pre relax a aktívny oddych,“ ozrejmil svoje vízie niekdajší výkonný riaditeľ organizácie Peter Šimčák.

2796944 625x

V súčasnosti málo využívaná lokalita by sa tak mohla stať súčasťou nového turistického fenoménu. Turistické vyhliadkové veže sú v strednej Európe vyhľadávanými cieľmi. Žilina by tak podľa predstáv autorov zámeru mohla osloviť novú skupinu turistov.

Architektonické stvárnenie veže vyšlo z verejnej architektonickej súťaže. Porotu vtedy spomedzi 43 návrhov najviac zaujalo riešenie Ladislava Vikartovského a Gábora Nagya.

Veža v jednoduchej geometrickej forme kvádra s obdĺžnikovým pôdorysom chce zapadnúť do okolitého prostredia. „Objekt pôsobí stabilne a bezpečne v spodnej časti, smerom hore mení svoj charakter a splýva s okolitým prostredím. V diaľkových pohľadoch pôsobí nenápadne, čím zachováva súčasný obraz krajiny,“ napísala v hodnotiacej správe porota o víťaznom zámere.

text: bk

foto: OOCR MALÁ FATRA