10. 11. 2017 

Najskôr cena verejnosti a za komplexné progresívne riešenie architektonického diela v súťaži Stavba roka, potom prestížne bronzové ocenenie v mimoriadne sledovanej The American Architecture Prize 2016 a teraz aj ocenenie Iconic Awards 2017- Winner. Rekonštrukciu a rozšírenie Grand Hotela Kempinski High Tatras si opäť všimli svetovo uznávaní architekti.

14 Spa

Nestáva sa často, aby stavba zo slovenského priestoru si odnášala ocenenia v celosvetovej konfrontácii architektov. Rekonštrukciu a dostavbu Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách ocenili už aj v Nemecku. Projekt rekonštrukcie historickej budovy, ktorá je národnou pamiatkou, viedol slovenský architekt Peter Černo a jeho štúdio Cerno+Architekten.

Z turistickej ubytovne päť hviezdičiek

Pôvodný objekt vznikal v niekoľkých fázach medzi rokmi 1880 až 1923. Architekt Peter Černo tvrdí, že v čase svojho vzniku to bola progresívna stavba. Po necitlivých zásahoch v období socializmu sa dostal pamiatkovo chránený objekt v lukratívnej časti Tatier do katastrofálneho stavu. Liečebný dom Hviezdoslav spolu s ďalšími nazvanými Jánošík a Kriváň si v roku 2005 vzali rúk architekti.

„Zariadenie bolo na úrovni turistickej ubytovne, iba niektoré izby mali vlastnú kúpeľňu. Do takejto stavby tejto úrovne bolo treba vložiť nároky päťhviezdičkového hotela. Požiadavky investora boli strohé. Chcel mať päťhviezdičkový hotel a štyridsať apartmánov,“ opísal prvotné zadanie majiteľa objektu v Nemecku pôsobiaci architekt.

02North wiev

Tím architektov zvolil rekonštrukciu pôvodných objektov v kombinácii s výstavbou šiestich novostavieb, v ktorých napokon umiestnili dvadsiatku apartmánov. Historická budova prešla kompletnou obnovou. Dôkladne sa zrekonštruovala reštaurácia, konferenčná a tanečná sála. Architekti použili pôvodné farby a materiály, aby historickému objektu vrátili niekdajšiu podobu. Zachovalo a zrenovovalo sa vyše sedemdesiat pôvodných prvkov, napríklad schodiská, balkóny, svietidlá a omietky vo farbe minulosti.

Plány na prevádzku luxusného hotela priniesli potrebu radikálne prehodnotiť organizáciu budov a vytvoriť úplne novú infraštruktúru bez straty šarmu pôvodného súboru. „Bolo jasné, že pôvodná dispozícia nemôže vyhovovať päťhviezdičkovému hotelu. Jediná šanca, ako priniesť nové funkcie do historickej stavby, bol únik do suterénu. Stará budova nemala prakticky žiaden suterén, po celej dĺžke sme urobili nové priestory, ktoré nerušia. K historickým budovám, ktoré tvoria jadro hotelovej funkcie, boli pridané kúpeľné priestory a šesť nových samostatných apartmánových domov. Tieto domy sú citlivo oddelené od pôvodnej stavby a harmonizujú s ňou,“ opisuje Peter Černo.

Podstatný pre slovenskú dušu

Vzhľadom na náročnosť a podmienky vysokohorského prostredia trvala prestavba a dostavby
šesť rokov. Jej výsledkom je komplex historických a moderných budov zasadených do chráneného prostredia pri plese s výhľadom na tatranské štíty. Architekt pripomína, že prestavba a rekonštrukcia niekdajších liečebných domov Jánošík, Hviezdoslav a Kriváň na hotelový komplex získala mnohé medzinárodné a aj jedno domáce ocenenie. „Pre mňa to bola srdcová záležitosť, pretože som si uvedomoval, že tento hotel a priestor, v ktorom sa nachádza, znamená mnoho pre slovenskú dušu. Považoval som to za veľmi dôležitý projekt,“ vyznáva sa architekt, ktorý emigroval zo socialistického Československa a dnes pôsobí v Mníchove.

Entrance Wellness

V čase prípravy zámeru investor vyzval mnohých architektov z Európy a zo sveta, aby sa zapojili do tvorby architektonického riešenia budúceho luxusného horského hotela. Vo výbere napokon uspelo štúdio Cerno+Architekten. Peter Černo usudzuje, že okrem toho, že mohol komunikovať s investormi a zhotoviteľmi po slovensky, dobrou referenciou pre jeho štúdio bol aj jeho autorsky vklad pri rekonštrukcii liečebného domu Solisko na Štrbskom Plese v roku 1997. „Dostali sme zaň významné ceny vo Francúzsku, v Španielsku. Ako prvá stavba po osamostatnení Slovenska zviditeľnila slovenskú architektúru,“ pochválil sa Černo.

Dodal, že na projektovaní hotelov sa podieľal ešte v ére Československa, keď pracoval v projektovom ústave. „Ďalšiu dostavbu a prístavbu som projektoval pre päťhviezdičkový hotel Regency v Kuvajte. Po príchode do Nemecka som pracoval na dvoch veľkých a významných hoteloch v Nemecku. Na rekonštrukcii päťhviezdičkového hotela Taschenbergpalais v Drážďanoch a päthviezdickovom+ hoteli Adlon v blízkosti Brandenburskej brány na Parížskom námestí v Berlíne, ktoré symbolizujú zjednotenie Nemecka,“ uzavrel architekt.

text: bk
foto: Cerno+Architekten

Pin It