18. 11. 2017

Keď sa manželia po dlhšom čase strávenom za hranicami Slovenska rozhodli usadiť v blízkosti hlavného mesta, o svojej novej rezidencii mali pomerne jasnú predstavu. Vysnívali si dom, ktorý nie je len pohodlný, ale aj úsporný, s nainštalovanými ekologickými technológiami, s dobrou akustikou, s výhľadom na juh, ale zároveň chránený pred pálivým slnkom.

Zahorska 0197

Pod viac ako tristometrovú vilu sa autorsky podpísali architekti Pavol Pokorný a ľudia z tímu experta na pasívne stavby Bjorna Kierulfa. Pre svoj zámer využili reliéf pozemku v novovznikajúcej vilovej štvrti na okraji Bratislavy, ktorý má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu.

„Architektonický koncept domu je jednoduchý – všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady. Centrálna pozícia obytnej časti so šesťmetrovou výškou a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím,“ opisuje svoje architektonické riešenie Pavol Pokorný.

Aby boli obyvatelia domu chránený od priamych slnečných lúčov, navrhol architekt po celej dĺžke južnej fasády tri metre hlboký gánok. Ten poskytuje krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady. V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov .

„Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru.“

Zahorska 0451

Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu v okolí domu vylepšuje na požiadanie majiteľov biojazierko. „Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. Dom má podlahové vykurovanie a stenové chladenie. Je výbornou správou, že dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov, o čom sa bolo možné presvedčiť už počas výstavby v letných mesiacoch, keď v dome bola aj bez zapojenia technológií mimoriadne príjemná klíma vďaka pasívnemu tieneniu a priečnemu komínovému prevetrávaniu,“ dodal architekt.

Názov: Vila v Záhorských sadoch
Miesto: Záhorská Bystrica, Slovensko
Autor: Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI
Spolupráca: Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak, Patrícia Botková
Hlavný inžinier projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA
Hlavný dodávateľ: KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE
Investor: súkromná osoba
Projekt: 2016
Realizácia: 2017
Zastavaná plocha: 310 m2
Podlažná plocha: 320 m2

Zahorska 0139

Zahorska 0147

Zahorska 0208

Zahorska 0238

Zahorska 0387

Zahorska 0459

Zahorska 0466

text: bk
foto: Pavel Meluš, Marcel Rebro