7. 4. 2018

Laureátom Ceny Ladislava E. Hudeca za rok 2018 je Peter Černo. Cenu udeľujú architektovi slovenského pôvodu, ktorý sa svojou tvorbou presadil v zahraničí.

Entrance Wellness

Peter Černo emigroval z Československa v roku 1985. Pôsobil v Kuvajte a v Nemecku. V súčasnosti žije a pracuje v Mníchove, kde sídli jeho architektonické štúdio Cerno+Architekten.

Architektonické objekty s rukopisom Petra Černa stoja okrem Kuvajtu a Nemecka aj v Spojených arabských emirátoch, Lichtenštajnsku, Dominikánskej republike, v Čechách a na Slovensku.

So Slovenskom Černo nikdy nestratil kontakt. Získal viacero slovenských aj medzinárodných ocenení. Za rekonštrukciu a rozšírenie Grand Hotela Kempinski High Tatras dostal cenu verejnosti v súťaži Stavba roka, potom prestížne bronzové ocenenie v mimoriadne sledovanej The American Architecture Prize 2016 a neskôr aj ocenenie Iconic Awards 2017- Winner.

02North wiev

Peter Černo usudzuje, že okrem toho, že mohol komunikovať s investormi a zhotoviteľmi po slovensky, dobrou referenciou pre jeho štúdio bol aj jeho autorsky vklad pri rekonštrukcii liečebného domu Solisko na Štrbskom Plese v roku 1997. „Dostali sme zaň významné ceny vo Francúzsku, v Španielsku. Ako prvá stavba po osamostatnení Slovenska zviditeľnila slovenskú architektúru,“ pochválil sa Peter Černo.

Dodal, že na projektovaní hotelov sa podieľal ešte v ére Československa, keď pracoval v projektovom ústave. „Ďalšiu dostavbu a prístavbu som projektoval pre päťhviezdičkový hotel Regency v Kuvajte. Po príchode do Nemecka som pracoval na dvoch veľkých a významných hoteloch v Nemecku. Na rekonštrukcii päťhviezdičkového hotela Taschenbergpalais v Drážďanoch a päthviezdickovom+ hoteli Adlon v blízkosti Brandenburskej brány na Parížskom námestí v Berlíne, ktoré symbolizujú zjednotenie Nemecka,“ uzavrel architekt.

Projekty Petra Černa predstaví výstava na banskobystrickej radnici. Neskôr sa presťahuje do Bratislavy.

text: bk

foto archív Petra Černa 

Pin It