30.9.2013

 

V minulom roku Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR (SD ZSD SR) úspešne po prvýkrát zorganizovala Dni drevostavieb 2012, ktoré sa stretli s veľkým ohlasom. Po dobrých skúsenostiach, s cieľom intenzívne propagovať rozvoj moderných drevostavieb a osloviť čo najširšiu odbornú i laickú verejnosť, organizuje SD ZSD SR v roku 2013 opäť Dni drevostavieb 2013.

 

DD-2013 01

 

Všetky zúčastnené spoločnosti dobrovoľne sprístupnia v dňoch od 4. do 5. októbra 2013 svoje vybrané referenčné stavby. Záujemcovia tak budú mať možnosť na vlastné oči vidieť a vlastnými rukami ohmatať výhody stavby na báze dreva. Toto podujatie má prispieť k rozširovaniu pozitívnych skúseností s modernými drevostavbami pre individuálnu bytovú výstavbu, a to nielen medzi projektantmi a architektmi, ale aj medzi potenciálnymi investormi – staviteľmi, ktorí sa rozhodujú pre individuálne riešenie svojej bytovej otázky. Do podujatia sa môže zapojiť každá členská spoločnosť SD ZSD SR. V tomto roku využilo možnosť nominovať svoje stavby 13 firiem na celom Slovensku. Na celom území Slovenska budú vďaka tomu k dispozícii takmer štyri desiatky stavieb, väčšinou rodinných domov, do ktorých sa budú môcť záujemcovia pozrieť. Zoznam domov, ich fotografie i kontaktné údaje na ohlásenie záujmu, nájdu návštevníci na stránke SD ZSD SR.

Atrium 02

 

Atrium 01Značka kvality

Súčasná ekonomická situácia navodila konzervatívne a zdržanlivé správanie spotrebiteľov aj na stavebnom trhu. Je dostatočne známy fakt, že individuálna bytová výstavba je jedným z rozhodujúcich segmentov pre rozvoj stavebníctva, ale aj ostatných spotrebiteľských odvetví národného hospodárstva. SD ZSD SR si dala za úlohu rozhýbať stavebnícky trh v individuálnej bytovej výstavbe domov na báze dreva. Jednou z jej aktivít je aj udeľovanie Značky kvality ZSD SR, ktorú v roku 2012 po prvýkrát uviedla do praxe. Získať ju môžu výlučne členovia ZSD SR, ktorí splnia prísne kritériá posudzovania kvality svojej výroby, ale podrobia sa aj kontrole finančnej disciplíny voči klientom i štátu. Nezávislá komisia posudzuje stanovené kritériá, ktoré sú nad rámec bežných európskych kritérií. Jej členovia sú odborníci a posudzovatelia z praxe, ale aj z akademickej obce TU Zvolen. Momentálne vlastní Značku kvality ZSD SR sedem členských spoločností a ďalšie dve požiadali o jej udelenie.

 

Jednoduchšie financovanie drevostavieb
Slovenská sporiteľňa a VÚB (pričom SD ZSD SR rokuje aj s inými bankovými inštitúciami) sa podujali na odskúšanie plnohodnotného prefinancovania hypotekárnych úverov pre stavbu ohodnotenú Značkou kvality, a to podľa stupňa rozostavanosti. To znamená, že stavebníkovi uvoľnia časť financií z úveru už pri podpise zmluvy o dielo so spoločnosťou, ktorá vlastní Značku kvality ZSD SR, aby mohol prefinancovať začatie výstavby. Nemusí čakať na vklad do katastra, ako to bolo doteraz a ako je to aj pri stavbách takzvaným mokrým procesom. Tento produkt vo výraznej miere pomôže drevostavbám zvýšiť ich atraktivitu predovšetkým pre mladé rodiny, ktoré zvažujú riešiť svoju bytovú otázku výstavbou nového domu. Bližšie informácie dostanú aj návštevníci referenčných domov v rámci Dní drevostavieb 2013 priamo na mieste relevantných firiem a domov.

 

Atrium 03

 

Cieľ ‒ zvýšenie podielu drevostavieb
SD ZSD SR združuje vo svojich radoch podnikateľské subjekty, ktoré podporujú architektúru ohľaduplnú k prostrediu, energeticky efektívnu výstavbu, uplatnenie nízkoenergetických a pasívnych domov, používanie environmentálne priaznivých stavebných materiálov a technológií, uplatnenie obnoviteľných zdrojov energie v prevádzke budov a vôbec ochranu životného a kultúrneho prostredia vo vzťahu k architektúre a výstavbe. Sekcia drevostavieb ZSD SR chce svojou aktivitou zdvojnásobiť podiel drevostavieb na individuálnej bytovej výstavbe na Slovensku z dnešných odhadovaných 10 % novostavieb ročne na 30 % v priebehu niekoľkých rokov. SD ZSD SR sa v tomto roku stala riadnym členom Európskeho zväzu výrobcov drevostavieb (EFV), kde je jedným z prijímacích kritérií aj existencia domácej certifikácie kvality produkcie. Značka kvality ZSD SR je jednou z nich.

 

Podiel stavieb na báze dreva v krajinách EÚ:

Škandinávia 70 %
Nemecko 50 %
Rakúsko 45 %
Česko 20 %
Slovensko 10 %

 

 

zdroj: ATRIUM SK, SD ZSD SR
foto: ATRIUM SK

 

 

 

Pin It