29.9.2015

 

geberit silent 01O akustické pohodlie je vhodné postarať sa už vo fáze projektu a stavby, a to v dvoch smeroch – navrhnutím akusticky optimalizovaných dispozícii a použitím vhodných stavebných materiálov.

 

Všetko sa začína projektom
Pri navrhovaní dispozičného riešenia architekt rozhoduje o tom, či a akým spôsobom umiestniť izby so zvýšenými nárokmi na útlm hluku vedľa kúpeľní, toaliet a kuchýň. Pre spálne existujú iné akustické normy než pre ostatné miestnosti, napríklad kuchyne. Túto situáciu je treba zohľadniť dopredu. Táto problematika sa riadi normami, ktoré sa budú v budúcnosti presadzovať v stále väčšom počte krajín Európskej únie. Normy, ako napríklad DIN 4109, stanovujú limity a minimálne požiadavky na zvukovú izoláciu. Aj v krajinách, kde nie sú povolené hladiny hluku upravené zákonom, môžu investori získať od realizačnej firmy zmluvný záväzok na dodržanie určitých štandardov.

 

Riešenia Geberit
Samonosné inštalačné prvky inštalačných systémov Geberit Duofix a Geberit GIS obmedzujú hluk šíriaci sa konštrukciou. Inštalačné systémy a sanitárne zariadenia sú oddelené od konštrukcie budovy, a preto nevznikajú zvukové mosty do susedných miestností. So súpravou akustických izolácií možno keramické prvky nástenných WC efektívne akusticky izolovať od stien.

 

Geberit Silent-db20
K moderným metódam zvukovej izolácie patrí potrubný systém Geberit Silent-db20 s integrovaným útlmom hluku. Dôležitými faktormi pre zvukovú izoláciu sú:

  • Rúry Geberit Silent-db20 majú vyššiu hmotnosť než bežné odpadové rúry. Vyrobené sú z polyetylénu vystuženého minerálmi. Prítomnosť minerálov zvyšuje hmotnosť rúr a tvaroviek a znižuje prirodzené vibrácie a hluk.
  • Rúry majú v kritických nárazových zónach rebrovanie, ktoré tlmí hluk.
  • Systémové objímky s izolačnou vložkou akusticky oddeľujú kanalizačné potrubie od stien a od stropu. To zabraňuje prenosu hluku stavebnými konštrukciami až k uchu hosťa spiaceho vo vedľajšej izbe.

geberit silent 03

 

geberit silent 02

1. Kanalizačné systémy Geberit sú orientované na budúcnosť a spoľahlivo spĺňajú normy protihlukovej a protipožiarnej izolácie. 2. Kanalizačný systém Geberit Silent-PP je ideálny pre odbočky zvislého potrubia vo viacpodlažných budovách alebo ako integrovaný kanalizačný systém v jedno- a dvojgeneračných rodinných domoch. 3. Odpadové potrubie Geberit Silent-db20 je odpadové potrubie so zvýšeným útlmom hluku, ktoré má navyše hydraulicky optimalizované tvarovky, čo umožňuje vyššie zaťaženie odpadového potrubia.

 

Geberit Silent-PP

Potrubný systém Geberit Silent-PP je vhodný pre rýchle, účinné a akusticky optimalizované inštalácie kanalizačných systémov budov. Systém má tri kľúčové prvky pre optimálnu protihlukovú izoláciu:

  • Hydraulicky optimalizovaný: Rúry sú vyvinuté tak, že aj pri menšej veľkosti zvládnu odviesť vyšší objem splaškov vo zvislom potrubí. Tým sa znižujú priestorové nároky pre odpadové šachty, čo šetrí peniaze a umožňuje zväčšiť obytný priestor.
  • Akusticky optimalizovaný: Zvýšená odtoková kapacita potrubia znižuje hluk vznikajúci v odpadovom potrubí. Hrdlový kanalizačný systém Geberit Silent-PP sa ideálne hodí pre zvislé odpadové potrubie a pre rýchle a zvukovo optimalizované napojenie ležatého potrubia v jednotlivých podlažiach.
  • Hospodárny: Vzhľadom k jeho nízkej rozťažnosti a vysokej kruhovej tuhosti môže byť potrubie inštalované bez dilatačných objímok a je trvalo utesnené. Robustné, minerálmi vystužené trojvrstvové rúry možno tiež skladovať vonku vďaka ich odolnosti voči UV žiareniu.

Pre optimálny pomer ceny a výkonu je najvhodnejšie kombinovať potrubné systémy Geberit Silent-PP a Geberit Silent-db20. Na napojenie umývadiel, spŕch a toaliet k zvislému odpadovému potrubiu sa osvedčili cenovo výhodné prípojky zásuvného kanalizačného systému Silent-PP. Vo zvislom potrubí potom prichádza na rad Silent-db20. Tieto dva systémy sú navzájom kompatibilné a pre vytvorenie tesných a nerozpojiteľných spojení medzi dvomi systémami sú k dispozícii prechodky s výstupkami z ušľachtilej ocele.

 

geberit silent 04

Laboratórium Geberit pre stavebné technológie a akustiku bolo otvorené v roku 1997 a v našom odbore sanitárnej techniky nemá obdoby. Jeho súčasťou je mimo iného aj skúšobná veža, ktorá je zvukovo odizolovaná od okolitého sveta.

 

Päť krokov k pokojnému životu a tichu
1. Zistite, aké miestnosti treba izolovať
Pokoj a ticho sa začína správnou priestorovou dispozíciou budovy. Zvláštnu ochranu pred hlukom vyžadujú hlavne spálne a obývacie izby.
2. Používajte moderné predstenové inštalácie
Kúpeľne s predstenovými inštaláciami nielen moderne vyzerajú, ale zároveň poskytujú kvalitný základ zvukovej izolácie.
3. Žiadny kontakt so stavebnou konštrukciou
Izolačný materiál umiestnený na správne miesta, napríklad tam, kde sa WC misa dotýka steny, preruší prenos zvukových vĺn do konštrukcie budovy.
4. Vyberte si akusticky optimalizované výrobky
Potrubné a inštalačné systémy Geberit sú navrhnuté a vyrobené pre optimálnu protihlukovú izoláciu.
5. Požadujte viac, než nevyhnutné minimum
Projektanti a inštalatéri by mali dodržovať akustické normy aj vtedy, keď nie sú priamo vyžadované zákonom. Technickí poradcovia firmy Geberit vám pri tom radi pomôžu.

 

Viac informácií na stránke www.geberit.sk/akustika.

 

zdroj: Geberit

 

 

Pin It