Nivy 1

 

Čo sa stane, keď skombinujete medzinárodnú autobusovú stanicu, výškovú administratívnu budovu a nákupné centrum s modernou tržnicou? Navyše na mieste, kde rastie nové centrum hneď vedľa toho historického? Výsledkom je unikátny projekt Stanica Nivy od slovenského developera HB Reavis.

Projekt, na ktorý sa roky tešia nielen Bratislavčania a ktorý odštartuje už toto leto, nahradí terajšiu autobusovú stanicu a bude súčasťou novej biznis štvrte Bratislavy. Vďaka plánovaným výškovým budovám má štvrť potenciál stať sa bratislavským City či Manhattanom.

 

NIVY BULVAR com

 

Projekt prinesie množstvo vychytávok
Stanicu Nivy navrhla renomovaná londýnska architektonická kancelária Benoy v spolupráci so slovenským ateliérom Siebert + Talaš. Projekt s rozlohou viac ako 130 tisíc m2 je unikátom vďaka kombinácii rôznych funkcií – nákupnej, obchodnej, oddychovej a v neposlednom rade aj dopravnej. Stanica Nivy bude súčasťou uzla medzinárodnej, regionálnej, medzimestskej a mestskej verejnej dopravy. Nezabudlo sa ani na alternatívne a ekologické spôsoby dopravy v meste – bicykle, či na zámer nadzemnej elektrickej dráhy, ktorá prepojí brehy Dunaja.

 

Nivy 6

 

Helsinki, Mníchov, New York... a Bratislava
Po svojom otvorení v roku 2020 tento projekt pritiahne denne až 55 tisíc návštevníkov, čo je zhruba dvojnásobok vyťaženosti súčasnej stanice a jej okolia. Dominantou stanice bude podzemný autobusový terminál, ktorý doplnia administratívne priestory a celoročne fungujúca tržnica s čerstvými potravinami. „Na to, aby mestská štvrť fungovala dobre a pre ľudí, sú potrebné dopravné napojenie, kvalitná nákupná zóna, dosť miesta na relax a šport i čerstvý vzduch,“ vysvetľuje Jakub Gossányi zo spoločnosti HB Reavis. „Našou ambíciou je vytvoriť tzv. social hub, ktorý bude priťahovať nielen zamestnancov novej biznis štvrte, ale aj miestnych obyvateľov a turistov, ktorí Bratislavu navštívia,“ hovorí. Podobnými zónami sa dnes môžu chváliť metropoly, ako Helsinki, Mníchov, Madrid či New York.

 

New York

 

Zelená oáza vo výškach
Jedinečnou črtou novej stanice bude aj zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a kompletným vybavením na aktívny oddych a šport. Zelená strecha navrhnutá medzinárodne uznávanými odborníkmi z britského štúdia BDP vytvorí v prostredí príjemnú oázu počas letných horúčav a zároveň pomôže znížiť hlučnosť.

 

Nivy 12

 

Autobus? Nadzemka? Bicykel?
Pred novou stanicou vznikne priestranný mestský bulvár, ohľaduplný ku všetkým druhom dopravy. Okrem áut a hromadnej dopravy totiž projekt myslí aj na pohyb chodcov a cyklistov. V okolí stanice dôjde ku kompletnej rekonštrukcii dopravnej a technickej infraštruktúry, pribudnú nové cyklotrasy napojené na existujúcu infraštruktúru a chodníky.
V hre sú však aj oveľa inovatívnejšie riešenia – najväčší slovenský developer uvažuje aj o prepojení novej stanice s pravým brehom Dunaja nadzemnou elektrickou dráhou. Takáto beznehodová a bezemisná forma dopravy si získava obľubu v moderných metropolách, ako napríklad Londýn, či Singapúr. O jej popularite svedčia aj v súčasnosti plánované projekty v Paríži alebo susednej Prahe. Inak povedané, v exkluzívnom svetovom „klube“ sa naše hlavné mesto ocitne nielen vďaka stanici, ale aj zásluhou dopravných riešení, ktoré prepoja dve silne sa rozvíjajúce oblasti Bratislavy. Vznikne tak nová unikátna zóna na bývanie, prácu, oddych a spoločenské vyžitie. „Bratislava sa mohutne rozvíja na oboch brehoch Dunaja, fungujúce dopravné prepojenie bude v budúcnosti kľúčové. Ľudia získajú možnosť žiť a pracovať v blízkosti centra aj zelene; určite nechcú tráviť voľný čas v autách. Bratislava má šancu priblížiť sa moderným mestám bez áut a stať sa príjemným miestom pre život,“ dodáva Gossányi.

 

Nivy 13

text a foto HB Reavis

Pin It