9. 8. 2017

Ceny nehnuteľnosti na Slovensku už nerastú tak rýchlo, ako v minulosti. Trh podľa analytikov vykazuje prvé náznaky nasycovania dopytu. Citeľnejšie nasýtenie trhu v Bratislave by mohlo nastať do troch rokov po dostavaní ohlásených a rozostavaných projektov.

facade 1209331 1280

Na Slovensku rástli ceny bývania v prvom štvrťroku 2017 pomalšie, ako bol priemer Európskej únie a eurozóny, medziročne o 3,8 %. Pre porovnanie, koncom minulého roka rástli nehnuteľnosti na Slovensku rýchlejším, 8,3-percentným medziročným tempom. Ak by sme porovnali ceny v posledných troch mesiacoch minulého roka a prvých troch mesiacoch tohto rok, tie sa dokonca znížili, a to o 2,4 percenta. Výraznejší medzikvartálny pokles zaznamenala v rámci EÚ však len Malta (-5,4%).

Trh na Slovensku vykazuje podľa Jozefa Futrikaniča z ČSOB prvé náznaky nasycovania. Nové bytové projekty vo výstavbe sa predávajú stále veľmi dobre, rovnako tak idú na odbyt aj staršie byty. V niektorých projektoch a lokalitách je však cítiť mierne spomalenie predaja. Rovnováha medzi dopytom a ponukou by mohla nastať o dva roky. „Pre developerov nových projektov bude ťažšie získať nových kupujúcich pred začiatkom výstavby v takej vysokej miere ako doteraz. V nedávnej minulosti, ale aj v prípade niektorých aktuálnych projektov, sme zaznamenali až 50-percentný predpredaj bytov pred začatím reálnej výstavby. Konkurencia dokončených a rozostavaných bytových projektov v Bratislave bude o dva roky relatívne vysoká, čo pravdepodobne povedie ku korekcii nárastu a stabilizácii cien,“ predpokladá Jozef Futrikanič.

Ceny nehnuteľnosti vo väčšine krajín Európskej únie v prvom štvrťroku tohto roka zdraželi, medziročne v priemere o 4,5 percenta. Za bývanie si podľa údajov Eurostatu v porovnaní s minulým rokom priplatili najviac Česi. Nehnuteľnosti u našich západných susedov zdraželi až o takmer 13 percent. Naopak, mierne ušetrili obyvatelia Chorvátska a Talianska. „Ceny nehnuteľností rastú viac-menej v celej Európskej únii, aj keď približne polovica krajín zaznamenala spomalenie rastu oproti predchádzajúcim štvrťrokom. Veľmi výrazne rastú ceny stále v Českej republike, pobaltských krajinách, ale aj v susednom Maďarsku, kde bol zaznamenaný silný rast už aj v minulom roku. Naďalej rastú vo Veľkej Británii, aj keď miernejším tempom ako tomu bolo v rokoch 2014 až 2015,“ približuje situáciu Jozef Futrikanič.

Upozorňuje však, že ak by sme porovnali vývoj cien na medzikvartálnej báze, teda prvý štvrťrok tohto roka a posledný kvartál minulého roka, sedem krajín EÚ vrátane Slovenska už zaznamenalo dokonca zlacnenie nehnuteľností.

text: bk

foto: Pixabay

Pin It