text a foto Heluz

Súčasné diskusie medzi výrobcami stavebných materiálov a zhotoviteľmi novostavieb sa často krútia okolo jednovrstvového muriva. Je naozaj také výhodné a možno z neho postaviť aj dom v pasívnom či nulovom štandarde? Odpovede nám poskytol energetický audítor a produktový manažér spoločnosti Heluz.

 

pavol heinrich heluz

 

Znie to vcelku jednoducho, lenže čo to vlastne znamená, keď sa povie jednovrstvové murivo? 

Základom je fyzika, ktorá funguje všade, a teda aj v stavebníctve. Jedným z dôležitých parametrov je tepelná akumulácia – a tá je funkciou hmotnosti. Stavebný materiál musí jednak perfektne akumulovať teplo a byť pevný, ale zároveň aj výborne izolovať.  To sú však protichodné požiadavky. Zjednodušene povedané, čím je materiál ťažší, tým lepšie akumuluje. Keby bol dom z olova, akumuloval by nádherne. Plná tehla akumuluje perfektne, ale izolácia je na druhej strane takmer nulová.

Jednovrstvové murivo, konkrétne tehlové bloky HELUZ Family 2in1, spĺňa podmienky tepelnej akumulácie i tepelnej izolácie. A to na takej úrovni, že sa z neho dajú stavať pasívne domy bez ďalšieho dodatočného zateplenia. Tento materiál teda vyhovuje obidvom nutným, aj keď protichodným podmienkam pre efektívne murovanie. Tepelná priestupnosť U = 0,11 kWh/m2 zároveň spĺňa podmienky Štátneho fondu životného prostredia, aby obvodová stena pasívneho domu mala tepelnú priepustnosť 0,12 kWh/m2 až 0,18 kWh/m2. Takže HELUZ je ešte o krôčik ďalej. Jednovrstvové murivo je naozaj perfektné.

Existuje materiál, ktorý je schopný konkurovať jednovrstvovému murivu?

Samozrejme, je to dvojvrstvový materiál. Keď na tehlový blok s hrúbkou 30 cm použijeme 20 cm hrubý polystyrén, tak dosiahneme zhruba rovnaké parametre, ako má tehla HELUZ Family 2in1. Cenovo je dvojvrstvový materiál síce lacnejší, ale len do okamihu, kým nezačneme pridávať ďalšie komponenty nevyhnutné pre aplikáciu fasádnej omietky, účtovať prácu za murovanie a následne za nalepenie izolácie, nanesenie komponentov pred aplikáciou fasádnej omietky a dvojnásobné náklady za prácu a stavbu lešenia. Vtedy zistíme, že z hľadiska ceny sa dostávame na rovnaké podmienky. A to ešte nehovoríme o predĺžení času výstavby, ktorý sa na stavbe vždy počíta.

Dvojvrstvové murovanie má i negatívne vlastnosti. Zatiaľ čo životnosť fasádneho zatepľovacieho systému je obmedzená (odborníci hovoria, že vydrží najviac 30 rokov), jednovrstvové murivo, vrátane polystyrénu v komôrkach tehly, má životnosť rovnajúcu sa životnosti tehly. Všeobecne sa uvádza okolo 80 rokov, ale myslím si,  že určite vydrží aj dlhšie. Keby sa to prepočítalo a objektívne porovnalo, vyjde nám, že jednovrstvová konštrukcia je naozaj výhodnejšia.

Dá sa z jednovrstvovej konštrukcie postaviť nulový, pasívny a nízkoenergetický dom? 

Samozrejme, je to možné. Z materiálu pre jednovrstvovú konštrukciu máme postavených veľa pasívnych domov, ja sám viem zhruba o stovke objektov v tomto štandarde, nehovoriac o množstve nízkoenergetických domov, ktoré je však škoda „nedotiahnuť“ do parametrov pasívneho domu.

Pre aké domy sú so svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami tehlové bloky HELUZ Family 2in1 určené?  

HELUZ Family 2in1 50 cm je perfektný materiál na novostavby, pretože vďaka nemu hneď dossiahnete parametre pasívneho domu. Ako som spomenul, je škoda nechať si postaviť iba nízkoenergetický dom, keď môžete bývať v pasívnom. Stačí len dotiahnuť stavbu do konca, vyriešiť tepelné mosty a všetky stavebné problémy, ktoré s tým súvisia a ktoré by mohli v budúcnosti domu škodiť. Je dobré zahrnúť rekuperáciu, infiltráciu vzduchu a pod. Je to určite lacnejšie, ako dodatočne niečo lepiť a stále dorábať. Veď to najdôležijšie a najzákladnejšie pre pasívny dom máte hotové – obvodové murivo z HELUZ Family 2in1 50 cm.

Aké výhody a nevýhody má dom postavený z jednovrstvového muriva?

Na prvom mieste je jednoznačne výhoda životnosti. Zatepľovacie fasádne systémy ETICS majú životnosť niekoľkonásobne nižšiu ako jednovrstvové murivo z HELUZ Family 2in1 50 cm. Je to i perfektný materiál na svojpomocnú prácu. Murovanie je pomerne rýchle a ak si to robíte pre vlastné bývanie, a nie ako developer, takpovediac „na kšeft“, potom práve životnosť bude pre vás určujúca. Čas ukáže, že to bola správna voľba.

Aké parametre musí mať materiál, aby bol porovnateľný s materiálom HELUZ Family 2in1 ? Aká by musela byť teoreticky hrúbka steny bez zateplenia a aká v prípade zateplenia polystyrénom s hrúbkou 10 cm? 

Pri dvojvrstvovom murovaní býva najčastejšia skladba obvodového muriva 30 cm tehla a 20 cm zateplenie, čo pri tejto skladbe obvodového plášťa budovy zodpovedá tehle HELUZ Family 2in1 50 cm. Ani pri skladbe tehly s hrúbkou 40 cm a polystyrénu s hrúbkou 10 cm nezodpovedá tepelná priestupnosť parametrom tehly HELUZ Family 2in1 50 cm a bolo by nutné použiť hrubšiu vrstvu polystyrénu. 

Keď vynechám ďalšie negatívne vlastnosti dvojvrstvového murovania – obmedzenú životnosť fasádneho zatepľovacieho systému a nedostatočnú akumuláciu tepla –, potom tu vystupuje významný faktor, ktorým je pevnosť jednovrstvového muriva. Keď sa pozriete na staré budovy, ktoré majú steny 60 alebo 80 cm hrubé, nevidíte na nich žiadne praskliny. Dnes, keď sa pozriete na novostavby, vidíte popraskané takmer všetko. Takže mať steny z „päťdesiatky“, teda z tehál HELUZ Family 2in1 50 cm, je z hľadiska pevnosti určite lepšie, ako kombinovať tehlu s hrúbkou 30 cm a polystyrén s hrúbkou 20 cm.

Dajú sa porovnať dva domy, z ktorých jeden je postavený z jednovrstvového muriva a druhý má obvodový plášť osadený tepelnou izoláciou? V čom sa líšia?

Pri dvojvrstvovom murive bude o niečo nižšia vlastná cena materiálu. Ale tepelná izolácia, lepidlo, sklotextilná sieťka a kotviaci materiál tiež niečo stoja.  Ak k tomu pripočítame náklady na prácu pri aplikácii izolácie a na opätovnú stavbu lešenia, potom sa rozdiel takmer zotrie. Keby sa to prepočítalo a objektívne porovnalo, vyjde nám, že jednovrstvová konštrukcia je výhodnejšia.

Významným hľadiskom je aj životnosť fasádneho zatepľovacieho systému, ktorá, ako sme už spomenuli, je obmedzená na 30 rokov. A naozaj nie je príjemné zháňať po 10 rokoch niekoho, kto vám opraví fasádu. Verte, že to budete robiť počas životnosti svojho domu veľakrát, ak pôjde o bežné opotrebovanie steny. 

Málokto si však uvedomuje, že aj vlastná omietka, zvlášť pri tmavších odtieňoch fasády, je oveľa náročnejšia. Keď sa o fasádu dvojvrstvového muriva opiera slnko, teplo sa nemá kam akumulovať a omietka sa nadmerne tepelne zaťažuje. Existujú síce aj farby, ktoré odrážajú teplo, ale aj tu musíte počítať s ďalšími nákladmi. Všetko potom ide na úkor ceny za dvojvrstvové opláštenie domu. Jednovrstvové murivo je oproti tomu oveľa odolnejšie, masívnejšie a lepšie. Tu je nutné zdôrazniť, že pri takomto type muriva sa netreba obávať ani tepelného namáhania omietky.

Často sa hovorí o tom, že pri zatepľovaní obvodového plášťa je lepšie použiť čo možno najhrubšiu izoláciu. Naozaj platí, že čím hrubšia je izolácia, tým lepšie sú parametre domu a tým viac ušetríme za vykurovanie? 

Nie je to tak, pri použití hrubšieho zateplenia sa už tepelná strata veľmi nezníži. Je to bezvýznamná úspora. Zvlášť vtedy, ak sme už niekde na hranici nízkoenergetického a pasívneho domu. A v prípade tehlových blokov HELUZ Family 2in1 50 cm sú parametre pre pasívny dom štandardom. V dnešnej dobe má väčší efekt venovať sa zdokonaľovaniu technológií domu. Keďže v prípade pasívneho domu je vykurovanie už vyriešené, dostávame sa na tepelné straty okolo dvoch kilowattov, čo je príkon rýchlovarnej kanvice. Čo však zostáva, sú náklady na ohrev teplej vody. A tie dnes tvoria 60 percent spotreby energií domu. Zvyšovanie hrúbky izolácie tak stráca svoje opodstatnenie. Parametre pre pasívny dom sú vynikajúce, nulové domy sú zatiaľ blízka budúcnosť.

Dajú sa postaviť z jednovrstvového muriva aj bytové domy tak, aby spĺňali podmienky pasívneho domu? 

Pravdou je, že bytové domy by svojimi parametrami lepšie vyhovovali štandardu nulových domov, pretože majú lepšiu geometrickú charakteristiku. To znamená, že majú lepší tvar a je tam viac podlahovej plochy. Takže nevidím dôvod, prečo to nerobiť. Neviem, do akej miery je to dotované a zaujímavé, developeri a stavebné firmy o tom asi veľa nevedia. Po technickej stránke to však nie je žiaden problém, HELUZ má na tento účel perfektné materiály, bolo by asi nutné zistiť dotačné možnosti.

Ako vidíte z pohľadu energetického audítora perspektívu jednovrstvového muriva?

Dnes vieme, že perspektívou nie je pasívny, ale nulový dom. Pasívny dom je dnes štandardom a nulový dom hudbou budúcnosti. Aby dom spĺňal podmienky nulovej spotreby, je treba domy projektovať na hodnotu 5 kWh/m2 za rok. Pevne verím, že aj HELUZ bude v tom čase o dva kroky ďalej ako všetci ostatní. Treba počítať s tým, že od roku 2022 bude tlak na výstavbu nulových domov podobný, ako sa dnes vyžaduje budovanie domov v pasívnom štandarde. Preto sa oplatí už v súčasnosti nad všetkým premýšľať, hrať sa s projektmi domov a hlavne zohnať nadšencov, ktorí do výstavby domov budúcnosti pôjdu.

Pin It