3.4.2013

 

Pohodlnú a bezpečnú chôdzu po schodoch zaručí predovšetkým výška stupňa, ktorá sa bežne pohybuje medzi 160 až 175 mm a šírka nášľapu od 280 do 310 mm. Dôležitá je aj šírka schodiska, ktorá štandardne býva zhruba 90 cm.

 

JAP 01

 

V niektorých prípadoch, keď nás k tomu donútia obmedzené priestorové možnosti, môže šírka schodiska dosahovať len okolo 60 cm. „Čo sa týka zábradlia, nedajte sa zviesť k esteticky lákavým riešeniam schodísk bez zábradlia. Pri schodoch je totiž zábradlie povinné a bez neho by JAP 02
váš dom neprešiel kolaudáciou. Bez zábradlia môžu byť schody maximálne do výšky 50 cm," hovorí Petr Paksi zo spoločnosti J.A.P.. Zároveň dodáva: „Medzery a akékoľvek otvory vo výplni nemajú presahovať 12 cm, madlo by malo byť vo výške 90 až 110 cm." Keďže na schodoch vzniká najviac vážnych zranení v domácnosti, máme pre vás päť dôležitých rád proti pádu:

1. Jednotlivé stupne schodiska zabezpečte protišmykovými pásmi, lakom, voskom, alebo vybrúseným pásom.

2. Odpočívadlo, tzv. podesta by malo byť na každom 1,8 metri schodiska, nefunguje to však tak, že čím viac odpočívadiel tým lepšie. V tomto bode schodov totiž meníme tempo a smer chôdze, čo zvyšuje riziko úrazu.
3. Nepodceňujte osvetlenie. Nestačí len centrálne svietidlo na strope, osvetlené by mali byť aj jednotlivé stupne. Príjemné a funkčné sú i nástenné svietidlá, vďaka ktorým získate aj zaujímavý vizuálny efekt.
4. Praktické sú dvojité zábradlia – jedno madlo inštalujte nižšie ako do bežnej výšky – kvôli deťom.
5. Schody predstavujú nebezpečie práve pre deti. Preto pri vstupoch na schodisko nainštalujte tzv. detské dvierka.

 

text a foto: J.A.P.

Pin It