8.8.2013

 

Pri výbere zdroja tepla pre váš dom či chatu je veľmi dôležité poznať vlastnosti pece či kozuba, pre ktoré sa rozhodnete. Správna voľba môže výrazne ovplyvniť tepelnú pohodu vo vašom interiéri, vaše zdravie, ale aj úsporu financií na kúrení. Vhodným zdrojom tepelnej pohody môžu byť mastencové pece TULIKIVI.

 

TALC 01

 

Mastenec je prírodným minerálom a jeho výnimočnosť spočíva aj v tom, že každý kameň má jedinečnú štruktúru a vzhľad. Mastenec je ľahko opracovateľný do rôznych tvarov a jeho tepelná vodivosť je 4,6 W/mK, čo v praxi znamená, že sa ohreje až 6-krát rýchlejšie ako šamot. Má 3,5-násobne vyššiu schopnosť akumulovať teplo ako šamot. Pec postavená z mastenca má vynikajúce akumulačné vlastnosti a po rýchlom vyhriatí vyžaruje zdravé sálavé teplo až 24 hodín. Navyše, tento minerál je teplotne stály do 1530° C, takže mastencová pec sa nikdy vplyvom tepla nerozpadne a nepopraská. Vďaka tomu nemusíte po niekoľkých rokoch obnovovať výmurovku ohniska, prípadne prerábať celé dielo.

 

TALC 02

 

Nízke tepelné straty - zdravé sálavé teplo
Na rozdiel od sálavého vykurovania, ktoré využívajú mastencové pece TULIKIVI, dochádza pri teplovzdušnom vykurovaní k cirkulácií studeného a teplého vzduchu. V miestnostiach domu sa pri tom roznášajú čiastočky prachu a nečistôt. Navyše, pri prechode okolo rozpáleného výmenníka sa prepália a pri vdýchnutí môžu spôsobovať zdravotné problémy alebo ochorenia. Prepojenie všetkých miestností spôsobí, že rôzne baktérie a pachy sa šíria po celom dome. Výrazný rozdiel teplôt u podlahy a stropu zasa mätie náš organizmus, čo oslabuje náš imunitný systém a my sme náchylnejší na prechladnutie. Sálavým kúrením sa naproti tomu znižujú tepelné straty budovy, ktoré sú dané rozdielom medzi vnútornou a vonkajšou teplotou.

 

TALC 03

 

Tepelná pohoda bez vírenia vzduchu
Pri sálavom vykurovaní dochádza k rovnomernému ohrevu predmetov, povrchov a osôb v miestnosti. Vzduch sa ohrieva len sekundárne od týchto predmetov. Rovnomerné rozloženie tepla má zásadný vplyv na tepelnú pohodu. Dokonca aj pri nižšej teplote vzduchu sa cítime príjemnejšie. Povrch pecí TULIKIVI je zohriaty na nízku teplotu (do 80° C), preto je prúdenie tepla v miestnosti minimálne. Takýto typ vykurovania je teda vhodný pre ľudí s častými ochoreniami horných dýchacích ciest, reumatickými a astmatickými problémami, keďže nevíria prach, nevysušujú vzduch a rovnomerne vyžarujú teplo po celej miestnosti.

 

TALC 04

 

Vynikajúca akumulačná schopnosť
Vďaka mastencu a unikátnej konštrukcii dosahujú pece TULIKIVI účinnosť na úrovni 85 až 90 percent. Počas trojhodinového kúrenia sa mastencová pec vážiaca 1 500 kg dokáže ohriať na maximálnu teplotu a následne vyžarovať akumulované teplo viac ako 24 hodín. Dokonalé spaľovanie umožňuje minimálnu spotrebu dreva v mastencových peciach. Na nahriatie 100-kilogramovej pece je potrebný 1 kg dreva, čiže mastencovú pec vážiacu 1 500 kg vykúrite s 15 kg dreva, čo je za 100 vykurovacích dní spotreba približne 2,5m3 dreva. Mastencové pece TULIKIVI sú na trhu už vyše 80 rokov. Na celom svete je postavených viac ako 280-tisíc týchto pecí. Dizajn a konštrukcia pecí sa opiera o dlhodobú tradíciu a skúsenosti, ale neustále sleduje aj nové trendy.

 

TALC 05

 

Zelená a ešte šetrnejšia línia
V roku 2012 uviedla firma TULIKIVI na trh inovácie pod označením GREEN, ktoré robia mastencové pece ešte všestrannejšími a užitočnejšími. Produktový rad pozostáva z peletového systému P10 a teplovodného systému W10. Pelety možno využívať pridaním špeciálneho roštu do ohniska. Tento systém uľahčuje vykurovanie na 24 hodín bez akejkoľvek manipulácie počas horenia. Je preto ideálny pre zákazníkov, ktorí majú problém so zháňaním alebo uskladňovaním dreva, alebo pre tých, ktorí si chcú uľahčiť obsluhu pece. Peletový rošt sa dá vložiť do všetkých pecí, ktoré nemajú panoramatické okienko. Teplovodný systém W10 pre pece s dvojitou stenou možno pripojiť na ústredný systém kúrenia v dome, a tak ušetriť ešte viac financií na vykurovanie. Časti teplovodného výmenníka sú zabudované vo vnútri pece, ktorá odovzdáva akumulované teplo ďalej do vody. Tá sa vo výmenníku ohrieva ešte celých 12 hodín po dohorení v peci, keďže výmenník odoberá teplo z nahriateho mastenca, a nie zo spalín. Tým sa zabezpečila aj vysoká životnosť celého systému, ako aj jeho bezpečnosť. Systém môže rozdeľovať zohriatu vodu buď do podlahového kúrenia alebo do zásobníka teplej vody, odkiaľ sa môže neskôr použiť na kúrenie alebo ohrev teplej vody. Celý systém kúrenia sa dá dokonca kombinovať so solárnymi kolektormi.

TALC Tulikivi logo

Využite služby spoločnosti TALC s.r.o., výhradného zástupcu firmy TULIKIVI na Slovensku, a nechajte si poradiť od odborníkov na mastencové pece, ktorí vám radi odporučia najvýhodnejší variant mastencovej pece pre váš dom.

 

Navštívte predajne pecí TULIKIVI

Štiavnická 673/77, Podbrezová

Pri starom mýte 1, Bratislava - Novootvorená predajňa!

 

text a foto: TALC s.r.o.

 

 

 

 

Pin It