28.10.2014

 

Vedeli by ste si tipnúť, aký typ strechy je na Slovensku najpopulárnejší? Ak vám napadla šikmá strecha, máte pravdu. Výsledky prieskumu, ktorý realizovali spoločnosti Isover a Rigips, totiž potvrdili, že nadpolovičná väčšina Slovákov obýva stavby so šikmou strechou.

 

isover strecha 05

 

Do prieskumu sa doteraz zapojilo 824 domácností z celého Slovenska a okrem faktov o strechách z neho vyplýva aj mnoho iných zaujímavostí o stavebných materiáloch, vykurovacích systémoch a zateplení. Zaujímavou skutočnosťou napríklad je, že takmer 18 percent respondentov nemá svoj dom vôbec zateplený.

 

isover strecha 02 isover strecha 03 b

Prieskum ukázal, že šikmé strechy majú pred ostatnými typmi na Slovensku veľký náskok. Z hľadiska použitého materiálu je najmenej drevených šindľových striech.

 

Základ komfortu
Prečo zatepliť strechu? „Z hľadiska tepelných mostov je strecha jednou z najrizikovejších častí budovy. Znamená to, že ak ju poriadne nezateplíte, bude vám cez strechu unikať teplo," vysvetľuje Alexander Prizemin, marketingový riaditeľ spoločnosti Isover. Jeho tvrdenie je podložené mnohými meraniami rôzneho druhu, ktoré však vždy končia pri tom istom – pri výdajoch domácností spojených s vykurovaním. Zateplenie strechy vám pomôže ušetriť peniaze a, samozrejme, aj životné prostredie. Ak si neviete vybrať druh a hrúbku zateplenia, nemáte sa čoho obávať, skúsený výrobca alebo realizátor vám rád pri výbere fundovane poradí. Ak však chcete mať aspoň základný prehľad, čítajte ďalej.

 

isover strecha 01isover strecha 04

 

Kompletne zateplených domov je na Slovensku stále málo.

 

Ako a čím zatepliť?
Pri výbere izolácie a určení jej hrúbky by ste mali mať na pamäti dve slovné spojenia – tepelný odpor a nová norma. Tepelný odpor vyjadruje, ako teplo má byť vo vašom dome. Nová norma zasa predstavuje legislatívny rámec, ktorý bude platiť od januára 2015 a presne určuje hrúbku a podmienky izolácie v novostavbách a rekonštruovaných objektoch. „V prvom rade je vždy najdôležitejšie podrobne analyzovať situáciu. Ide o novostavbu alebo o rekonštrukciu? Z akého materiálu je strecha? Bude zakrývať obytné podkrovie alebo povalu? Odpovede na všetky tieto otázky vám potom na základne novej normy napovedia, aký druh a akú hrúbku izolácie zvoliť," vysvetľuje Alexander Prizemin. Neplatí pravidlo, že najhrubšia izolácia funguje najlepšie. Podstatný je súčiniteľ tepelnej vodivosti (lambda – λ), parameter, ktorý definuje tepelnoizolačné vlastnosti izolácie. Čím je jeho hodnota nižšia, tým je izolácia kvalitnejšia, lepšie izoluje a chráni strechu pred únikmi tepla. Ideálnym príkladom sú produkty Unirol Plus - λ 036 a Unirol Profi λ039, ktoré sa vyznačujú nízkou hodnotou súčiniteľa tepelnej vodivosti.

 

isover strecha 06 isover strecha 07

 

Rekonštrukcia vyžaduje opatrnosť
Pri zatepľovaní šikmej strechy je zároveň veľmi dôležité rozlišovať, či ide o novostavbu alebo rekonštrukciu. Všeobecne platí, že rekonštrukcia šikmej strechy je o čosi náročnejšia, pretože nemožno ovplyvniť nanovo všetky faktory, ktoré tvoria výsledný efekt. Staršie budovy napríklad vyžadujú zabezpečenie stability konštrukcií a nemali by sa zaťažovať ťažkými izolačnými materiálmi. Nová norma pritom kladie rovnaké požiadavky na všetky typy stavieb bez ohľadu na to, či ide o novostavby alebo rekonštrukcie. Pri rekonštrukciách a zateplení starších krovov je ideálne siahnuť po ľahších materiáloch, napríklad zo sklenej vlny ISOVER. Firma Isover ponúka veľa rôznorodých produktov, ktoré sú vďaka svojej nízkej hmotnosti vhodné na použitie aj v náročnejších rekonštrukciách.

 

Kozmetické úpravy sú dôležité
Celé zateplenie dokáže posilniť alebo, naopak, oslabiť vhodne či menej vhodne zvolená strešná fólia a parozábrana. Prostredníctvom tohto „mejkapu" môžete strechu účinne ochrániť proti pôsobeniu vlhkosti. Ideálne riešenie predstavuje patentovaný systém inteligentnej parotesnej membrány ISOVER VARIO, ktorá vďaka svojmu jedinečnému zloženiu v zimných mesiacoch zabráni prieniku vodných pár z interiéru do strešnej konštrukcie a v lete naopak – prípadnú nahromadenú vlhkosť v streche prepúšťa do interiéru, čím predlžuje životnosť strechy.

 

Viac informácií nájdete na stránkach:
www.isover.sk

www.isover-eshop.sk

www.iqdomu.sk

 

text a foto: Isover

 

 

Pin It