PR článok

 

 

14.5.2015

 

Neustály pokles výroby plastových okien so sebou priniesol viacero otázok ohľadom ďalšieho pokračovania výroby plastových okien. Najmä otázku, aká bude ich kvalita a čo koncový zákazník naozaj dostane pri kúpe plastového okna.

 

slovaktual 01

V projekte Kondomínium Bojnice sa použili okná firmy SLOVAKTUAL

 

Pri porovnaní cien plastových okien v období medzi rokmi 2003 – 2014 sa zaznamenal pokles o takmer 40 percent. Zatiaľ čo za výmenu okien štandardnej kvality v priemernom panelákovom byte v roku 2003 zaplatil koncový zákazník približne 72 000 SK (2 400 eur), dnes je táto suma sotva 1 500 eur, čím sa prakticky dostala na úroveň výrobných nákladov potrebných na zhotovenie plastového okna. Druhým ukazovateľom je aj podiel ceny okna na celkových nákladoch za novostavbu. Zatiaľ čo v roku 2003 tvorili okná okolo 6 – 8 percent z celkovej sumy, dnes sa pohybujú na úrovni sotva 3 – 4 percent. Existuje viacero spôsobov, ako sa vyrovnať so situáciou, spoločnosť SLOVAKTUAL s.r.o. sa však rozhodla povedať jasné NIE ceste znižovania kvality s úmyslom ponúknuť za každú cenu lacný výrobok.

 

slovaktual 02 slovaktual 03

 Vľavo: 8-komorový okenný profil PASIV-HL v úprave s ALU clipom, vpravo: profil vchodových dvier Heroal92

 

Program zvyšovania kvality
Významným určovateľom trendov do budúcnosti je druhá časť normy STN 73 054 (Tepelnotechnické vlastnosti stavebných konštrukcií a budov), ktorá sa vzťahuje na projektovú dokumentáciu budov a súvisí so Zákonom o energetickej hospodárnosti budov a jeho vykonávacou vyhláškou. Norma od 1. januára 2013 požaduje pri výstavbe nových budov z hľadiska tepelnej ochrany hodnotu prestupu tepla Uw = 1,4. Na nové budovy postavené po roku 2015 sa budú vzťahovať odporúčané hodnoty Uw = 1,0 a pre nové budovy postavené po roku 2020 má platiť cieľová odporúčaná hodnota Uw = 0,6. Tieto parametre sa bez modernizácie a používania kvalitných materiálov a technológií výrobného procesu nedajú dosiahnuť. Spoločnosť preto prijala program stratégie vývoja a neustáleho zvyšovania kvality. V rámci tohto programu majú plastové okná SLOVAKTUAL už od triedy štandard:

  1. systém troch dorazových tesnení;
  2. pevnú stredovú priehradku;
  3. vlepované sklo;
  4. vkladané tesnenie až po mechanickom opracovaní profilového systému.

slovaktual 04 slovaktual 05

 Ďalšie realizácie, pri ktorých sa uplatnili produkty firmy SLOVAKTUAL (vľavo: rodinný dom, vpravo: bytové domy projektu Nový háj).

 

V súčasnosti spoločnosť pri všetkých svojich výrobkoch využíva len certifikovaných dodávateľov a vyberá si spomedzi nich tých najkvalitnejších. Pri plastových oknách je to profil nemeckého výrobcu ALUPLAST, rovnako sa aj pri hliníkových výrobkoch využíva nemecký profil spoločnosti HEROAL. Kovania MACO a sklá AGC i Saint Gobain sú takisto záruky kvality. O tom, že cesta kvality je naozaj tou správnou, svedčí aj fakt, že spoločnosť opäť rozširuje svoju výrobu. Postavila novú výrobnú halu s rozlohou 16 000 m2.

 

zdroj: SLOVAKTUAL

 

Mohlo by vás zaujímať:
Kto získa cenu časopisu SaB za najinovatívnejší produkt?
Cena magazínu SaB je už známa. Kto je víťaz?

 

 

 

 

Pin It