26.8.2015

Keď si človek stavia dom alebo kupuje byt, na začiatku možno nepremýšľa alebo dokonca ani netuší o všetkých aspektoch bezpečnosti. Keď však začne svoje nové obydlie naplno využívať, často zistí, že niektoré prvky mohli byť naprojektované alebo zvolené inak, než sa zrealizovali. Najmä vtedy, ak do životného priestoru pre dospelých pribudnú deti. Čo by ste mali vedieť napríklad o vstupných dverách? Spýtali sme sa za vás.

 

bezpecnost1 01

 

Prvým logickým krokom, ako zabezpečiť svoju domácnosť zvonku, je výber správnych vchodových, resp. bezpečnostných dvier. „Treba si uvedomiť rozdiel v bezpečnosti dvier z hľadiska násilného vlámania nežiaducimi osobami a na druhej strane v bezpečnosti dvier ako stavebného výrobku, ktorý majitelia denno-denne používajú," podotýka Tomáš Podstrelenec, generálny riaditeľ spoločnosti SHERLOCK, najväčšieho výrobcu bezpečnostných dvier na Slovensku. Ako však zistíme, či ide o falošné alebo pravé bezpečnostné dvere, ktoré majú reálnu odolnosť proti vlámaniu? Aby ste si boli istí, že zlodej dvere neprekoná, sledujte údaj o bezpečnostnej triede dverí podľa normy EN 1627. V predajni alebo priamo u dodávateľa by vám ho mali doložiť pravým certifikátom na konkrétny model dverí. Odborníci v súčasnosti odporúčajú minimálne tretiu bezpečnostnú triedu, čo znamená, že takéto dvere musia odolať napríklad aj dlhému páčidlu a dvojnásobnému tlaku podobne ako v prípade dverí v druhej bezpečnostnej triede. Kvalitné bezpečnostné dvere dokážu nielen odradiť zlodeja, ale dokonca aj tlmiť hluk, majú nízku priepustnosť tepla a zároveň vysokú protipožiarnu odolnosť, t. j. vedia zabrániť tomu, aby sa oheň šíril do bytu alebo von z bytu.

 

bezpecnost1 02 bezpecnost1 03

 

Spoľahlivé dvere sú testované
Okrem odolnosti proti vniknutiu zvonka musia bezpečnostné dvere spĺňať aj požiadavky na kvalitné materiálové zloženie a konštrukčné vyhotovenie. V tomto prípade sa nebojte predajcu požiadať o predloženie takzvaného certifikátu zhody alebo vyhlásenie výrobcu o preukázaní zhody. Povinnosť mať takýto certifikát alebo vyhlásenie o zhode ukladá každému výrobcovi alebo dovozcovi zákon č. 90/1998 Z. z. o stavebných výrobkoch v znení neskorších predpisov. Len ak vám predajca predloží platný certifikát s vyššie overenými vlastnosťami, môžete si byť istí, že výrobok nie je nebezpečný z hľadiska materiálového zloženia ani prevádzky. Značí, že výrobok je skutočne vhodný na osadenie v stavbe, spĺňa zákonom predpísané vlastnosti a jeho používaním by nemalo vzniknúť žiadne ohrozenie vášho majetku či zdravia. Tomáš Podstrelenec upozorňuje, že ak vám predajca nevie predložiť ani jeden z týchto certifikátov, môže ísť o falošné „bezpečnostné dvere". Tie však, naopak, môžu spĺňať množstvo ďalších aspektov, dokonca i nad rámec noriem. „Naše bezpečnostné dvere majú napríklad okrem certifikátu zhody o stavebných výrobkoch aj certifikát odolnosti proti vlámaniu od druhej až do štvrtej bezpečnostnej triedy, môžu dosahovať protipožiarnu odolnosť až 60 minút, ale aj nepriezvučnosť 43 decibelov otestovanú skúšobňou. Certifikát ISO 9001 garantuje manažment kvality vo vývoji, výrobe, montáži i servise. V praxi zaručuje, že naše dvere určené konkrétnemu zákazníkovi sa vyrábajú úplne rovnakým spôsobom ako dvere testované v skúšobni," vysvetľuje generálny riaditeľ firmy SHERLOCK.

 

bezpecnost1 04

 

Neduhy verzus inovácie
Ak si kúpite dvere, ktoré nespĺňajú dané náležitosti, riskujete v budúcnosti množstvo problémov a často aj zbytočnú dvojitú výmenu dvier – najmä ak dôjde k tomu, že vašu domácnosť vykradnú aj napriek „bezpečnostným" dverám, alebo sa dvere začnú rosiť, vlhnúť, či dokonca hrdzavieť. Nekvalitné produkty často ani poriadne nelícujú, kvôli čomu cez dvere prefukuje, uniká teplo alebo počuť hluk. Naopak, kvalitné dvere ponúkajú navyše aj vysokú úroveň životnosti samouzatvárania (napríklad, hodnota C5 hovorí o tom, že ich možno otvoriť a zatvoriť minimálne 200-tisíckrát, čo pri bežnom používaní štvorčlennej rodiny znamená životnosť celej jednej generácie.)
Patričnú pozornosť treba venovať aj montáži bezpečnostných dvier, mal by ju vykonať autorizovaný odborník zaškolený výrobcom. „V rámci našej ponuky bezpečnostných dvier máme k dispozícii aj špeciálne riešenia, ako sú špeciálne stavebné prahové spojky, zárubne bez potreby zasekávania do podlahy či iné inovácie. Zákazníci oceňujú aj rôzne ‚vychytávky‛, ako napríklad možnosť skrátenia dverí pri dodatočnej rekonštrukcii podlahy, zosilnený antikorový zapadajúci plech v zámkovej časti zárubne, ktorý slúži proti poškriabaniu, so spevnením otvorov pre istiace body aj proti roztrhnutiu, roztiahnutiu či vypáčeniu. Dvere s vysokými parametrami odolnosti proti vlámaniu, požiaru, nepriezvučnosti i životnosti možno funkčne rozšíriť pomocou elektronických a elektromechanických komponentov, " dopĺňa Tomáš Podstrelenec.

 

pripravila: Anna Salvová v spolupráci so spoločnosťou SHERLOCK
foto: HBI, Perfecta

 

Článok si môžete prečítať v magazíne SaB január 2015.

 

 

Pin It