Poradíme vám, ktoré trendy budú vládnuť záhrade tento rok.

Vertikálna záhrada
Trend, ktorý poteší každého milovníka zelene, ktorého obmedzuje priestor. Vertikálnu záhradu si totiž môžete vybudovať aj na maličkých balkónoch či dokonca v interiéri. Štýl si takisto môžete prispôsobiť svojmu vkusu a staviť tak môžete na rustikálny miš-maš, alebo naopak na minimalistický severský štýl. Vertikálna záhrada však poslúži aj bylinkárom a kuchárom, je to jednoducho malá mestská džungľa.

235484400.jpg.gallery

 garden 4

 

Xeriscaping
Je doslova umenie záhradničenia popri princípoch udržateľnosti a ekológie. Vyberať by ste si mali preto také rastliny, ktoré si nevyžadujú množstvo starostlivosti či zalievania. Vzhľadom na to, že ekológia vníma šetrenie vodou, ako jeden zo základných princípov udržateľnosti, tento trend je túto sezónu na vzostupe.

 

2

 

 

Au Naturel
Zabudnite uhladenú záhradu a namiesto toho stavte na nedokonalý vzhľad. Nechajte preto rastliny rásť ako im je prirodzené, trávu koste len raz a mesiac a kríky pristrihnite tak, aby vynikla ich divokosť. Do takéhoto typu záhrady sa navyše hodia všetky typy záhradného nábytku od masívnch drevených až po kovové.

tuintrends voor 2019 buxus eruit boho trend erin

 

Vodné prvky
Pri vodných prvkoch môžete pokojne siahnuť aj po niečom zaujímavejšom ako sú fontány. Myslite na jazierka, vodné steny či bazéniky, ktoré síce vyžadujú väčšiu starostlivosť, avšak výsledný efekt stojí za to.

4

 

 

Anglická záhrada
Anglická záhrada je charakteristická svojim romantickým, rustikálnym a jemne divokým vzhľadom, ktorý dokonale vyniká na bielom podklade. Takáto záhrada by mala pripomínať prirodzenú prírodu, ktorú ste akoby preniesli do mesta.

 

garden dining boardwalk alliums harriet farlam whitestable kent 1536x1066

 

Zo záhrady do kuchyne
Nie je nič lepšie ako, keď si pripravíte svoje obľúbené jedlo z čerstvch surovín vlastnej produkcie. Tento fakt si začína uvedomovať množstvo ľudí žijúcich v meste, preto keď majú aj tú najmenšiu možnosť pestovania, idú do toho. Vôbec sa nemusíte vrhnúť do pestovania vo veľkom, stačí pár riadkov koreňovej zeleniny, či 2-3 ovocné stromčeky a o letnú, chutnú idylku máte postarané.

dsc 0113

Foto: Pinterest

Pin It