30.6.2015

 

 

Palm Springs, oáza stratená v kalifornskej púšti niekde medzi Los Angeles a San Diegom má pre Spojené štáty a ich obyvateľov výnimočný význam. Len si spomeňte, neexistuje hádam film, kde by sa v súvislosti s jarnými prázdninami roztopašných stredoškolákov či wellness víkendmi unavených domácich paničiek z L. A. nespomínal práve tento vychýrený rezort. Svoju povesť si vyslúžil najmä výnimočnou klímou, ktorá zabezpečuje mestu viac ako 300 slnečných dní v roku a architektúrou navodzujúcou atmosféru 50. rokov minulého storočia.

 

palm springs 01

 

Projekt, ktorý vám chceme predstaviť, dostal názov New Century Garden, a to pre odvážny prístup záhradného architekta, ktorý použitím moderných materiálov a technológií vytvoril nový a jedinečný priestor, odrážajúci púštny charakter i kultúrnu históriu tohto miesta.

 

palm springs 02Klient vs. architekt
V úlohe klienta sa v tomto prípade ocitol dizajnér, túžiaci po nádhernom mieste, ktoré by mu poskytlo rozmanité priestory na zábavu v rôznych úrovniach, od malých intímnych stretnutí až po veľké akcie. Na to si zaobstaral úchvatný moderný dom na pozemku s rozlohou štyritisíc metrov štvorcových, ktorý sa nachádza vo vychytenej štvrti Old Las Palmas v Palm Springs, čím si zabezpečil dobrú adresu a celebritných susedov.
Majiteľ spolupracoval na podobnom projekte so záhradným architektom Stevom Martinom už predtým. Vyvinul sa medzi nimi produktívny pracovný vzťah a na základe predchádzajúcej skúsenosti očakával v spojitosti s návrhom vlastného vonkajšieho obytného priestoru najvyššou úroveň dizajnu. Jeho zadaním bolo vytvoriť prostredie, ktoré bude „groovy, cool a sexi". A to sa architektovi podarilo. Pri návrhu vychádzal z lokálne využívaných prvkov akými sú trávnik, palmy, vodné plochy a ihriská, no štýl, akým ich vo svojom návrhu uplatnil, stvárnenie malej architektúry a výber umeleckých doplnkov dali tejto záhrade neopakovateľný štýl, vysoko prevyšujúci okolie.

 

Dom vs. záhrada
Centrom celého priestoru je dom s pôdorysom v tvare písmena L, od ktorého sa odvíja návrh vonkajších priestorov. Jednotlivé funkčné zóny záhrady plynulo nadväzujú na interiér a tento vzťah ešte posilňujú posuvné sklenené dvere. Tie poskytujú nielen možnosť výjsť z každej miestnosti domu priamo do záhrady, ale aj vychutnať si výhľady, meniace sa podľa umiestnenia izby od intímnych až po dramatické, upriamené na pohorie San Jacinto.

 

Súkromné vs. verejné
Súkromie je v tejto exkluzívnej štvrti vysoko ceneným artikom. Preto, rovnako ako väčšina ostatných domov, aj tento je otočený chrbtom k ulici a vysoký živý plot obkolesujúci pozemok, prerušuje len brána na príjazdovej ceste. Pozemok však nie je rovný a terasa s domom a bazénom sa nachádza meter a pol nad úrovňou priľahlej ulice. Preto existujúci plot v tejto časti pozemku neposkytoval žiadané súkromie. Záhradný architekt tento problém vyriešil tieniacimi prvkami plniacimi funkciu vizuálnej bariéry, ktorými terasu obkolesil. V západnej časti je to tri metre vysoká stena s integrovaným krbom, ktorá zároveň vytvára priestor na odkladanie náradia, vybavenia a rôznych pomôcok. Altánok s posedením na južnej strane terasy zatieňujú panely z matného skla, ktoré sú ako projekčné plátna, zachytávajúce pohybujúce sa tiene pri západe slnka aj v noci, pri náladovom osvetlení. Zo severu a východu potom celý priestor uzatvára dom.

 

ps_01.jpg ps_02.jpg ps_03.jpg ps_04.jpg ps_05.jpg ps_06.jpg ps_07.jpg ps_08.jpg ps_09.jpg ps_10.jpg ps_11.jpg

 

Dizajn vs. príroda
Palm Springs je vďaka svojim výdatným prameňom známe sviežo zelenými trávnikmi a golfovými ihriskami, no záhradný architekt chcel, aby projekt korenšpondoval skôr s neďalekou púšťou a kaňonmi, čím by sa stal demonštráciou veľkolepej krásy púštnych rastlín.
Napriek tomu sa nesnažil, aby záhrada vyzerala naturalisticky, ale skôr dramaticky a v porovnaní s ostatnými záhradami v meste, výnimočne. Jednou z jeho snáh bolo vytvoriť rozruch a vzbudiť záujem o púštnu flóru ako vzor pre miestne záhrady. Predstavil sukulenty a kaktusy v kompozíciách, ktoré upriamili pozornosť na ich dramatické tvary a krásu. V návrhu zohľadnil všetkých 92 paliem, ktoré na pozemku rástli, pričom niektoré z nich dosahujú výšku až 20 metrov. Napriek požiadavkám na súkromie chcel istým spôsobom ukázať krásu záhrady aj okoloidúcim. Preto sa rozhodol použiť vysoké palmy pozorovateľné aj z ulice. Okrem toho umiestnil vstupnú bránu 12 metrov od skutočnej hranice pozemku, čim vytvoril priestor na predzáhradku vysadenú púštnymi rastlinami, o ktorú sa majiteľ „delí" s verejnosťou.

 

palm springs 03


Sekundárnym cieľom projektu bolo pozitívne ovplyvniť postoj k miestnej prírode, ktorá bola v tejto oblasti do značnej miery nahradená trávnikmi a exotickými rastlinami. Záhradný architekt chcel ukázať, že blízky kaňon a púštne prostredie sú omnoho dramatickejšie a zaujímavejšie než existujúce krajinárske úpravy v meste. Dokázal tiež, že vysoko dizajnové projekty môžu využívať natívne rastliny, čerpať inšpiratívne podnety z blízkej krajiny a zároveň pozdvihnúť vnímanie úrovne dizajnérskych zručností a schopností záhradných architektov.

 

text: Jana Zajasenská
foto: Steve Martino, Jerry Haper, Steve Gunther

 

Reportáž si môžete pozrieť v magazíne Top trendy v bývaní 2015.

 

 

Pin It