Jedna vec je zrejmá. Svojej „zelenej obývačke" venujeme čoraz viac pozornosti a pri jej vybavení sme ochotní siahnuť aj hlbšie do vrecka. Uspokojiť nás dokážu len čoraz kvalitnejšie produkty a terasa či celá záhrada sa tak menia na esteticky a funkčne zariadené oázy, poskytujúce komfort, ktorý v ničom nezaostávajú za interiérmi domov. Ba naopak, zeleň, čerstvý vzduch a teplé lúče slnka sú jej bezkonkurenčnou pridanou hodnotou.

 

zahrada trendy2 01 marksandspencerfoto: Marks & SpencerVzrušujúce grilovanie so sofistikovaným vybavením
Odkedy sa grilovanie stalo voľnočasovou aktivitou spojenou s trendovým životným štýlom, zmenilo sa aj vybavenie, ktoré k nemu patrí. Teraz je napríklad možné grilovať na niekoľkých úrovniach. Kým steak sa pekne robí na spodnom grile a zelenina v strede, chlieb sa ohrieva na mriežke umiestnenej navrchu. Zvlášť praktické sú modely, ktoré môžu byť riadené pomocou mobilnej aplikácie. Okrem technológie je dôležitý aj vzhľad samotných grilov.Trendy prinášajú coolové chrómové vyhotovenie, elegantný matný čierny povrch aj modely v žiarivých farbách limety alebo chilli.
Záujem je aj o prenosné grily, ktoré sú – v súlade s aktuálnymi požiadavkami – nielen kompaktné a rýchlo pripravené na použitie, ale aj štýlové a elegantné. Tu sa stretávame s ďalším highlightom: malým kufríkom, ktorý sa v okamihu premení na gril. Trendy nevynechávajú ani mini grily na plyn, pomocou ktorých môžete pripravovať jedlo priamo na jedálenskom stole.
Vývoj v segmente vybavenia na prípravu jedla v záhrade je naozaj vzrušujúci a stretávame sa tu s čoraz prepracovanejšími produktmi. Rozrastá sa aj príslušenstvo a doplnkový tovar. Okrem piecok na pizzu, ktoré môžu byť umiestnené na štandardnom vonkajšiom grile, sa stretávame napríklad s udiarňami či štýlovými kliešťami a elegantnými zásterami.

 

zahrada trendy2 02

foto: (zľava) Weber, iPhone, Campingaz


zahrada trendy2 03 zarahome zahrada trendy2 04 zarahome

 

foto: Zara Home

 

Záhradná technika: vysoký výkon a pohodlie
Záhradní roboti, ako automatické kosačky – teraz dostupné dokonca s diaľkovým ovládaním – sú naďalej v rámci starostlivosti o trávnik a záhradu veľmi obľúbenou investíciou. Presviedčajú najmä kombináciou vysokého výkonu a jednoduchou obsluhou. Praktickým pomocníkom pre každého vášnivého záhradkára, ktorý má plné zuby naťahovania sa s ťažkými nákladmi môže byť elektricky poháňaný fúrik. Jeho motor a hnacie ústrojenstvo je na osi, a ovládanie je účelne umiestnené na rukoväti. Ohľad na životné prostredie je pri záhradnej technike ďalšou dôležitou témou. Záujem je o energeticky úsporné stroje s nízkymi emisiami CO2.

 

zahrada trendy2 05 husquarna

foto: Husquarna

A keďže záhradníčeniu prichádza na chuť čoraz viac mladých ľudí, náročných na vzhľad a štýl, rýle, píly a vedierka sa zmenili na módne doplnky. Pozornosť na seba priťahujú pestrými farbami, hravými vzormi alebo potlačou rôznymi sloganmi. Potrebám tejto cieľovej skupiny sú prispôsobené dokonca aj čižmy, zástery a podobné príslušenstvo.

 

zahrada trendy2 06 ikea

foto: Ikea


zahrada trendy2 07   foto: Next, Compost TeaPre vášnivých pestovateľov
Produkty spojené so starostlivosťou o rastliny sú stále sofistikovanejšie. Okrem lisovaných substrátov náhrádzajúcich klasické pôdne substráty, môžete teraz vaše rastliny ošetriť napríklad špeciálnym čajom. Kompostový čaj je extraktom toho najlepšieho, čo sa dá z kvalitného kompostu získať a je pre rastliny – rovnako ako dobrý čaj pre ľudí – energetickým nakopnutím. Ďalej sa opäť stretávame s mini skleníkmi vybavenými všetkými druhmi profesionálneho vybavenia, ako sú napríklad digitalne termostaty s časovačmi a teplotnými senzormi. V kombinácii s vyhrievacími vankúšikmi a osvetlením umožňujú každému amatérskemu záhradníkovi presne riadiť teplotu a osvetlenie, potrebné pre dopestovanie želaných plodín.
Digitálne technológie poskytujú záhradníctvu na obhajobu svojho využívania čerstvé argumenty. Vďaka nim môžu napríklad senzory v záhonoch automaticky rozpoznať, čo rastliny práve potrebujú a odovzdať dáta do telefónu. Rovnako záhradné aplikácie rozdávajú užitočné tipy a rady o pestovaní a zbere úrody, alebo vysvetľujú, ktoré zvieratá sú prospešné a ktoré sú škodcami.

 

text: Jana Zajasenská

foto: archív firiem

 

Prečítajte si tiež:
Záhrada s prívlastkom de luxe – 1. časť

 

Článok si môžete prečítať v magazíne Top trendy v bývaní 2015.

 

 

Pin It