16.12.2013

 

V ťažkých podmienkach môžete pomôcť operencom prikrmovaním. A hoci vytvoriť jednoduché kŕmidlo sa dá ľahko aj vlastnoručne, ak chcete svoju záhradu spestriť niečím sofistikovaným, na výber máte množstvo dizajnových kŕmidiel.

 

krmidla 01

Antikorové kŕmidlá sú praktické z najmä z hľadiska údržby a trvácnosti (foto: Blomus).

 

krmidla 04

Niektoré kŕmidlá sú priamo inšpirované architektúrou (zľava proti smeru hodinových ručičiek): 1. kŕmidlá v tvare domčekov od firmy By Nature, 2. kŕmidlo The Barcelona s vlastným „bazénikom" kopíruje tvar ikonického Pavilónu od architekta Miesa van der Rohe, dizajn Monique Engelund, vyrába firma Menu A/S, 3. moderná vtáčia „kaviareň" v podaní dizajnérov Teddyho Luonga a Dennisa Chenga, vyrába firma Umbra, 4. milý domček v šiestich moderných farbách spestrí každú záhradu, vyrába firma J Schatz.

 

krmidla 03

Čoraz častejšie siahajú dizajnéri aj po priehľadnom recyklovanom plaste, ktorý pôsobí jemne ako sklo (foto: Eva Solo, Born in Sweden).

 

krmidla 05

Organické tvary sú do exteriéru ako stvorené, ešte väčší šmrnc im dodáva lakovaná úprava vo sviežich farbách (foto: Koziol, Eva Solo, Fiesta Ceramic).

 

krmidla 02

Hravejší koncept ponúkajú pochúťky, na ktoré sa môžu operenci zavesiť a pomaly z nich odzobávať (foto: Blomus, Eva Solo)

 

Pár tipov o kŕmení vtáctva
Kŕmidlá vyberajte (či vyrábajte) tak, aby do nich mali prístup aj väčšie druhy vtákov, napríklad ďatle či drozdy. Dbajte aj na to, aby krmivo bolo zakryté a nenavlhlo tak od vody alebo snehu. Potrava nesmie vypadávať von, najmä pri prilietaní a odlietaní drobných „stravníkov". Kŕmidlá by sa mali umiestňovať na vyššie miesto, ktoré má dostatočne veľký priestor navôkol. Takto vtáctvu zabezpečíte možnosť včas uniknúť pred prípadným nebezpečenstvom, keďže naň striehnu mačky či iní predátori. Nakoniec je dôležitý aj správny výber krmiva. Ideálne sú zrná, oriešky a plody, prípadne loj a tuk. V žiadnom prípade vtáctvo nekŕmte solenými, praženými a údenými potravinami, dokonca ani cestovinami. Tie totiž môžu spôsobiť zažívacie problémy a uhynutie. (Pripravené podľa informácií zo stránky Zalesactvo.eu).

 

pripravila: Anna Salvová
foto: archív firiem

 

 

Pin It