18.6.2014

 

Voda je neodmysliteľnou súčasťou každej fungujúcej záhrady, či už máme na mysli estetickú alebo praktickú stránku. Vodné prvky sú v záhrade osviežením, zvlhčujú vzduch a prinášajú so sebou aj množstvo zvukov lahodiacich uchu, ktoré podporujú oddych od každodenného stresu.

 

jazierka 01

Životný štýl s ohľadom na životné prostredie zažíva boom, a rovnakej obľube sa tešia aj biojazierka.

 

Voda môže mať statickú (jazierka, bazény) alebo dynamickú podobu (potôčiky, kaskády, fontány a iné). Pre modernú záhradnú architektúru sú najefektnejšie prvky kombinujúce obe tieto formy. Takýmto prvkom môže byť napríklad jazierko s dynamickým detailom. Napríklad v podobe žriedlového kameňa, z ktorého voda do jazera vyteká. Stvárnenie môže byť rôzne, moderne minimalistické aj dokonale prírodné. Medzi materiály, ktoré sú aktuálne v kurze, patria sklo, korten a antikoro. Jemnejšie efekty dosiahnete pomocou prírodného dreva a kameňa. Jedinečné a neopakovateľné výsledky získate kombinovaním spomínaných dvoch skupín materiálov.

 

jazierka 02Kúpacie jazierka patria aktuálne medzi veľmi žiadané vodné prvky. Slúžia nielen na okrasu, ale aj na zábavu, napokon, vodné plochy by mali v letných horúčavách potešiť nielen ducha, ale aj telo. Kým začnete stavať...
Najjednoduchšou cestou k novému jazierku či inému vodnému prvku vo vašej záhrade je zveriť stavbu odborníkom, ktorí sa problematike venujú. Pre nadšencov, ktorí si povedia „ja to zvládnem", odporúčame aspoň sa poradiť s odborníkmi. Ešte pred samotným začiatkom si treba odpovedať na základné otázky. Ako budeme vodnú plochu využívať? (Ako bazén alebo bude vodná plocha plniť iba estetickú funkciu?) Budú jeho súčasťou ryby, rastliny, osvetlenie...? Aké sú moje finančné možnosti? Od odpovedí sa potom odvíja samotná veľkosť vodnej plochy, s ktorou súvisia filtračná technika, vzduchovacia technika a materiál.

 

Tipy a triky
Ak je vaša záhrada menšia, môže sa vám stať, že vytvoríte malú vodnú plochu s príliš nízkou hladinou vody. V takýchto prípadoch potom rýchlo dochádza k prehriatiu vody, čo následne spôsobuje tvorbu rias a jazierko sa môže čoskoro zazelenať. Riešením tohto problému je vhodná filtrácia s UV lampou, jej finančná náročnosť rastie s objemom vody v jazierku. Lacnejším trikom na tvorbu rias v jazierku je zabezpečenie kolobehu vody, napríklad vytvorením potôčika, no najlepšie v kombinácii s ďalším druhom filtrácie. Aj tu platí pravidlo, že väčšie vodné plochy si vyžadujú náročnejšiu filtráciu, najmä ak ide o jazierka, ktoré majitelia využívajú aj na kúpanie. Zberač hladinových nečistôt, takzvaný skimmer by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každej vodnej plochy. Ten totiž zbavuje hladinu rôznych nečistôt a hmyzu. Zachytáva všetok odpad, ktorý by mohol klesnúť na dno a následne ho zaniesť, dôsledkom čoho by bolo zakalenie vodu. Pri väčších vodných plochách je vhodné využiť aj spodné filtračné sanie, čím docielite intenzívnejšie čistenie vody.

 

jazierka 03

Medzi materiály, ktoré sú aktuálne v kurze, patrí aj korten. Kombináciou s prírodným kameňom dosiahnete jedinečný efekt.

 

Krok za krokom
Dôležité sú dôsledná príprava a dobrý návrh. Pri výkope nezabudnite, že ak majú byť súčasťou jazierka rastliny, mal by mať breh etáže, teda miesta s rôznymi výškami hladiny. Tie sa snažíme vytvárať takmer kolmo na steny. Po základnom výkope skontrolujte povrch. Akékoľvek ostré predmety by mohli poškodiť izoláciu a treba ich odstrániť. Po takejto príprave nasleduje vytvorenie stielky pod izoláciu. V kamenistom teréne je najvhodnejšie využiť piesok, ktorým sa vysypú dno a steny jamy. V štandardných podmienkach postačí, ak pod izoláciu roztiahneme geotextíliu s hrúbkou minimálne 300 g/m2. Potom položte samotnú izoláciu. Trh ponúka viacero variant, ale z hľadiska životnosti je najlepšie použiť izoláciu založenú na kaučukovej báze. Keď je izolácia položená, nasleduje osadenie skimerov. Vychádzajte z výšky hladiny. Pre dokonalý výsledok vyložte steny jazierka kameňmi a etáže s vysadenými rastlinami vysypte riečnym štrkom. V žiadnom prípade nezabúdajte na použitie geotextílie aj pod tento kameň. Nakoniec jazierko naplňte vodou.

 

text: Ing. Peter Gendiar – Záhradníctvo Račických záhrada (www.najzahradnictvo.eu)
foto: Zhu Yu Fan, Nic Lehoux, H. Keith Wagner Partnership

 

 

Pin It