Mestečko Arcosanti nie je vo svete udržateľnosti a ekológie žiadnou novinkou, vzniklo už v 70. rokoch minulého storočia. Napriek tomu je dodnes nevídaným fenoménom.

 

1

 

Experimentálne mesto nájdete v arizonskej púšti, zhruba 100 km od Phoenixu. Vzniklo z predstavivosti a vízie talianskeho architekta Paola Soeriho, ktorý chcel priviesť svoju víziu dokonalého mesta k životu. Ako to dopadlo v praxi? Arcosanti má amfiteáter, kaviareň, budovy bez strechy a k ohrevu tu dochádza vďaka solárnej energii. Mestečko je síce nedokončené, no dnes láka mnohých cestovateľov, umelcov a bohémov, ktorí obdivujú predstavu ekológie, ktorá sa pretavila do architektúry. Táto filozofia dostala pomenovanie arcology, ktorá prepája dva termíny - architecture (architektúra) a ecology (ekológia).

 

2

 

Z čoho však vznikol názov Arcosanti? Paolo Soleri sa vo svojich prácach odvoláva na niekoľko slov, ktoré dokážu vyjadriť jeho víziu tohto projektu, prvým z nich je cosanti. Talianske spojenie dvoch slov: cosa a anti, čo voľne preložené znamená “pred materiálnymi vecami.” Druhý termín je už spomínaný arcology.

Komplex je rozdelený do 4 časti:
Vaulted Archs - začína v strede komplexu, boli to úplne prvé štruktúry projektu, ktoré vznikli hneď na začiatku 70. rokov. Majú zaoblené krivky zahaľujúce najmä verejné priestory. Nachádza sa tu promenáda prepájajúca východ so západom.

Ceramic Apse - v tejto časti dominujú apsidy- polkruhové, kupolovité stavby typické pre kresťanskú architektúru. Acrosanti však tieto budovy otvoril vďaka obrovským oknám, nedokončeným strechám a podobným otvoreným prvkom. Takto sa projekt prepája so slnkom.

Foundry Apse - bronzový zvon dominuje časti s názvom Foundry Apse, pre ktorú sú takisto typické obrovské, otvorené priestory prechádzajúce z interiéru do exteriéru. V tejto časti nájdeme aj rezidenčné apartmány či pracoviská.

East Crescent - oblasť určená výhradne rezidenčným jednotkám, kanceláriám, archívom, knižniciam a ostatným zariadeniam pre socializáciu. Práve v tejto časti dokonale vyniká prepojenie architektúry s prírodou, ekológiou aj sociálnym aspektom.

 

3

4

5

6

 

Na čo dnes však Arcosanti slúži? Je to len spomienka na talianskeho architekta a jeho filozofiu, alebo sa mu podarilo vybudovať experiment, ktorý prešiel do skutočnosti? V komplexe žije zhruba 80 ľudí v rôznom veku. Pracujú pre Cosanti Foundation, ktorá združuje architektov, stavbárov, študentov, učiteľov, IT pracovníkov a mnohých ďalších. Tí sa však pravidelne striedajú a od 70. rokov Arcosanti navštívilo viac ako 8 tisíc ľudí. V priebehu 2 - 5 týždňoch sa tu pravidelne odohráva workshop, ktorý návštevníkov učí o projekte, jeho účele a funkčnosti.

Projekt dostal tiež pomenovanie "urban laboratory", čiže laboratórium, ktoré slúži na skúmanie populácie. Jeho účelom je skúmať zmeny v životnom štýle a návykoch na vzorke populácie a následne ich pretaviť do teoretickej úrovne, v ktorej týmto štýlom žije celá populácia. Každoročne navštívi Arcosanti 50 tisíc ľudí, ktorých zaujímajú najmä jeho solárne panely, avšak na projekte je toho oveľa viac na obdivovanie. Budovy si situované a skonštruované tak, aby v lete poskytovali tieň a únik pred teplom, zatiaľ čo v zime majú poskytnúť útočisko pred chladom. Komplex vytvára elektrickú energiu zo slnečného žiarenia, vďaka čomu tak vzniklo dokonale pasívne mestečko.

Z Arcosanti sa však stalo aj centrum múzických umení na juhu USA. Sledovať tu dnes môžete rôznorodé predstavenia od baletu až po drámu.

Text: redakcia

Foto: Arcosanti

Pin It