image1Stavba budúceho bývania je finančne, časovo, psychicky a niekedy aj fyzicky náročná. Množstvu opletačiek spojených so samotnou realizáciou stavby sa však dokážete vyhnúť už pri tvorbe projektu domu. Koho osloviť a na čo myslieť, aby ste sa nakoniec dostali do úspešného cieľa v čo najkratšom možnom čase?

Pomoc nad zlato od skúsených projektantov

Vypracovať na váš vysnívaný dom projekt a splniť všetky očakávania a priania jeho budúcich obyvateľov je niekedy naozaj ťažký oriešok. Najspoľahlivejším riešením je osloviť priamo projekčnú kanceláriu, ktorá zhmotní aj tie najuletenejšie predstavy. Vedzte, že cesta za vytúženým cieľom bude s kvalitne prepracovaným projektom od odborníkov omnoho jednoduchšia. Najlepšie urobíte, ak si v prvom rade spíšete všetko, čo od nového domova požadujete. Vďaka tomu budete vedieť, čo hľadáte, a tak bude aj pre architektov jednoduchšie zapracovať na vašom sne o bývaní. Aké máte pri riešení bývania možnosti?

image2

Projekt z katalógu alebo na mieru?

Po tom, čo si dáte dokopy vašu predstavu o budúcom bývaní, sa vám otvoria dve cesty, ktorými sa môžete vydať. Ponuka katalógových projektov domov je v súčasnosti pomerne široká a vo väčšine prípadov si z nich ľudia svoj vysnívaný domček nakoniec vyberú. Zvoliť si môžete napríklad aj stavebný materiál presne podľa vašich preferencií. V rámci doplnkových služieb projekčných kancelárií vám projektanti ochotne prispôsobia pôdorys, posunú priečky či navrhnú alternatívne riešenie okien a dverí, ktoré bude zodpovedať vašim očakávaniam.

Druhou možnosťou je vypracovanie projektu domu na mieru. Ten býva spravidla finančne náročnejší, no často bývajú tieto domy aj zaujímavejšie a architektonicky prepracovanejšie. Predstavuje ideálne riešenie pre svahovité alebo inak atypické pozemky, na ktoré dom z katalógu neprispôsobíte.

Typy rodinných domov

Pri riešení bývania občas nastanú komplikácie už v samotnom úvode. Na trhu je dnes k dispozícii viacero typov rodinných domov, a tak je niekedy náročné rozhodnúť sa pre ten najlepší. Každý z nich totižto disponuje viacerými výhodami, ale aj nevýhodami, ktoré je dobré poznať vopred. Doprajte si dostatok času, spíšte si všetky pre a proti a vyberte si na základe osobných preferencií a potrieb.

image3

Možnosťou je tiež opýtať sa na skúsenosti s jednotlivými typmi domov vašich známych, ktorí vám dokážu dať cenné osobné skúsenosti. Či už sa rozhodnete pre moderný bungalov, jeho podpivničenú verziu, alebo rovno pre viacposchodový dom, je už len na vás.

Počet izieb

S typom rodinného domu úzko súvisí aj počet izieb. Práve veľkosť pôdorysu, prípadne ďalšie poschodia, rozhodujú o tom, koľko miestností si nakoniec budete môcť dovoliť. Vybrať projekt domu tak bude oveľa jednoduchšie, ak budete mať túto predstavu vopred ujasnenú. Mať pracovňu s obrovskou knižnicou a teleskopom ako z amerického filmu je síce pekná predstava, no ak vám charakter vašej práce nedovoľuje vykonávať ju z domova, asi bude tento priestor v konečnom dôsledku zbytočnou investíciou. Okrem počtu izieb sa tak zamyslite aj nad tým, či budú mať reálne využitie, alebo sa stanú len ďalším priestorom na odkladanie všetkého nepotrebného.

Zdroj: pexels.com

 

Pin It