25. 9. 2016

Montáž aj pre laikov, veľká variabilita a cenová dostupnosť. Aj nerezové vonkajšie zábradlie sa dá poskladať ako stavebnica. Vyberiete si jednotlivé komponenty a výrobca zabezpečí, aby boli všetky súčasti v dodanom balíku. Pre toto zábradlie nie je problémom žiadny tvar či spád schodiska. Ak si trúfate, zábradlie napríklad pred vonkajšie schodisku k domu si dokážete pripraviť vlastnými silami a nie ste odkázaní na finančne náročnejšie riešenie zábradlia na mieru. Dôležité je neponáhľať sa a všetko si starostlivo rozmerať!

Zameranie a výber komponentov

Pri zameriavaní schodiska si stanovte potrebný počet stĺpikov. Ich množstvo závisí od dĺžky zábradlia, pričom štandardná vzdialenosť stĺpikov je jeden meter. Rozhodnite sa pre typ ukotvenie stĺpika - buď do boku, alebo na hornú plochu schodu. Vybrať si môžete aj typ výplne: nerezové prúty, splietaný drôt či sklenené výplne vyrobené z bezpečnostného skla, ktoré nemusia byť len číre, ale aj mliečne alebo tónované. Jednotlivé komponenty môžete podľa ľubovôle kombinovať. Ku každému lanku, tyči a madlu je ešte nutné zakúpiť koncovky, ktoré sa používajú vždy na začiatku a na konci zábradlia.

Súčasťou dodávky je okrem objednaných komponentov zábradlia aj montážny nákres, špeciálne lepidlo určené pre spájanie nerezového materiálu a ochranný prípravok - olejček, ktorý nerez chráni pred dažďom, snehom, ale aj mechanickými odreninami.

Pokiaľ si budete chcieť zábradlie montovať sami, potom si z dielne vyberte skrutkovač, plochý kľúč, šesťhranný imbusový kľúč, príklepovú a ručnú vŕtačku. Pre kotvenie zábradlia je potrebné zakúpiť závitové kotevné tyče (pre každý stĺpik dva kusy) a klobúkové matky. Všetko musí byť z nerezového materiálu. S kotvením pomôže takzvaná chemická kotva určená na vonkajšie použitie. Chemická kotva je v podstate dvojzložkové chemické lepidlo, ktoré závitovú tyč vo vŕtanom otvore pevne a rýchlo ukotví. Dá sa s ňou pracovať až do mínus 15 stupňov Celzia. Chemická kotva zaistí potrebnú pevnosť zábradlia.

Montáž zábradlia krok za krokom

1. Skontrolujte úplnosť dodávky a starostlivo preštudujte technický výkres. Ak budete kotviť zábradlie aj k fasáde, je potrebné dať pozor na zateplenie alebo napríklad elektrické vedenie.

1a.Prostudujte si montazni nakres foto zdroj J.A.P. Slovakia

2. Vyznačte si miesta, kde budete stĺpiky kotviť. Každý stĺpik je ukotvený na dvoch miestach pomocou päty, ktorá sa nachádza v spodnej časti stĺpika. Všetko kontrolujte pomocou vodováhy.

TIP: Ak chcete ušetriť miesto, voľte bočné kotvenie stĺpika. Variant kotvenia na hornú plochu schodu alebo podesty je náročnejšie na miesto. V prípade bočného kotvenia si namerajte rozstup medzi otvormi v pätke. Vzdialenosť od horného okraja schodu by mala byť asi 5 centimetrov od okraja podesty.

2a.Mereni roztece otvoru na patce sloupku foto zdroj J.A.P. Slovakia

3. Na rad prichádza dôležitá fáza - vyvŕtanie dier pre závitové tyče, ktorými stĺpiky ukotvíme k podeste. Podľa typu muriva zvoľte správny spôsob vŕtania! Vyvŕtať je nutné otvor hlboký asi 12 centimetrov.

4. Na záver vŕtanie nezabudnite vyfúknuť z otvorov všetok prach! Ak by ste toto neurobili, hrozí, že sa chemická kotva obalí prachom a vôbec neupevní závitovú tyč v otvore.

4.Priklepovou vrtackou dovyvrtate otvor o hloubce cca 12cm foto zdroj J.A.P. Slovakia

5. V ďalšej fáze aplikujeme chemickú kotvu. Pozor, pracujte rýchlo. Lepidlo už niekoľko sekúnd po nanesení zasychá. Každý otvor vyplňte z dvoch tretín lepidlom a potom do neho hneď zasuňte závitovú tyč. Tá bude vyčnievať z otvoru - dĺžku vyčnievajúce časti spočítate sčítaním hrúbky pätky a klobúkový matky. V našom prípade je to dĺžka vyše dva centimetre.

TIP NA MONTÁŽ: Praktické je mať pod otvorom kúsok kartónového papiera a v druhej ruke špachtľu, ktorou zvyšky lepidla vytlačeného z otvoru hneď stierate preč. Vytvrdnutie chemickej kotvy závisí od vonkajšej teploty. Napríklad pri 20 stupňoch Celzia je lepidlo vytvrdené za 30 - 45 minút. V chladnejšom počasí sa táto doba predlžuje. Pre ďalšiu montáž nie je potrebné čakať celý tento čas, už po pol hodine môžete pokračovať v montáži. Ak budete príliš rýchli, závitová tyč nebude v otvore držať a bude sa pretáčať.

6. Na závitové tyče nasaďte pätku so stĺpikom a všetko upevnite maticami. Nedoťahujte ich úplne na doraz. Vždy si skontrolujte vodováhou, či je stĺpik v rovine. Až potom všetko dotiahnite.

8.Nasazeni sloupku patky na zavitove tyce vse se nakonec upevni matkami s kloboucky foto zdroj J.A.P. Slovakia

7. Stĺpiky sú ukotvené a my sa budeme venovať madlu. Jeho ukotvenie k stĺpiku sa robí pomocou takzvaných krčkov, ktoré tvoria vršok každého stĺpika. Krčky si môžete výškovo nastaviť a doladiť tak celkovú výšku zábradlia podľa svojich potrieb. Výšky stĺpikov s krčkami musia byť rovnaké. Inak by madlo nebolo v rovine.

8. Držadlo je ku krčkom kotvené v dvoch miestach pomocou skrutiek. Najskôr si madlo položte na krčky. Neumiestňujte ho ale príliš blízko k fasáde! Ak máte madlo usadené, pomocou fixky urobte cez otvory v krčku na madle značky, do ktorých neskôr vyvŕtate závitové otvory.

9. Vyvŕtanie otvorov do zábradlia je ideálne pomocou špeciálnych držiakov, ktoré zaručia, že sa vám guľaté zábradlie nevymkne z rúk a že budete vŕtať rovno a na správnom mieste. 

11.Madlo usadte a zespodu skrz krcky si udelejte znacky pro vrtatni po vyvrtani se madlo ke krckum na dvou mistech prosroubuje foto zdroj j.A.P. Slovakia

10. Na držadlo umiestnite koncovku. Upevnite ju pomocou špeciálneho lepidla na nerez. V tejto fáze môžete zábradlie posadiť na krčky a upevniť skrutky. 

11. Ak je zábradlie zalomené, je potrebné madlo tomuto tvaru prispôsobiť.

12b.madlo opatrime zaslepkou foto zdroj J.A.P. Slovakia

12. Na rad prichádza montáž výplne. V našom prípade ide o nerezové prúty. Tie sú k stĺpikom upevnené vďaka kotvám určeným priamo na tento typ výplne. Konce prútov je potrebné opatriť nerezovou koncovkou, ktorá nedovolí, aby sa do prútov dostala vlhkosť a nečistoty.

13. Prúty sa kotvami vždy prestrčia - skontrolujeme vodorovnosť prútov voči madlu a potom utiahneme kotvu imbusovým kľúčom. Lepidlom na nerezový materiál pripevníme na koniec každého prútu koncovku.

19.Koncovky lepime na konec prutu opet za pomoci specialniho lepidla foto zdroj J.A.P. Slovakia

14. Súčasťou každej dodávky je špeciálny prípravok na nerez, ktorým zábradlie na záver doleštíte a zároveň na ňom vytvoríte ochranný film, ktorý ho ochráni pred nepriazňou počasia.

text a foto: J.A.P. Slovakia

Pin It