Postaviť dom je vždy výzva. Pre investora z toho dôvodu, aby projektanta uviedol do obrazu, aký dom chce mať, čo od bývania očakáva a koľko doň mieni investovať. Projektant potom musí vedieť pochopiť predstavy a priania investora a vymyslieť dom, ktorý by predstavy klienta naplnil. Niekedy sa však stane, že investor i projektant sú jednou osobou – tak ako v prípade Ing. arch. Viktora Čičaja.

title

 

Parametre stavby
Názov: Vzorový dom v Marianke pri Bratislave
Projektant: Ing. arch. Viktor Čičaj, Javijani group
Stavebná firma: svojpomocne
Merná spotreba tepla:
do 38,5 kWh/m2 na rok

Spotreba energií na celú prevádzku domu (cca): 11 265 kWh za rok
Energetická náročnosť budovy (podľa PENB): A1
Zaradenie: ultra nízkoenergetickýdom
Skladba konštrukcie: jednovrstvová murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia

Použitý materiál HELUZ:
Typ tehál na obvod: HELUZ Family 2in1 50, HELUZ Family 50
HELUZ Family 2in1 38, HELUZ Family 38
Priečky: HELUZ 11,5
Keramické preklady: HELUZ 238 pre nosné vnútorné a obvodové murivo

 

S architektom sme sa boli pozrieť na hotový a dnes už obývaný dom, ktorý stojí v bratislavskej Záhorskej Bystrici a ktorý slúži ako vzorová stavba. Objekt zhotovený z tehlového bloku HELUZ Family 2in1 50 je demonštráciou toho, aké domy môže architektonická kancelária investorom ponúknuť a akú podobu môže ich nový dom nadobudnúť. „So stavbou domu sme začali preto, lebo sme potrebovali vlastný priestor na nerušenú prácu v ateliéri, ale aj miesto na bývanie. Zároveň sme chceli, aby sa ľudia na vlastné oči sa presvedčili, ako funguje murovaný dom bez zateplenia. K tomu im, samozrejme, doložíme predpokladané prevádzkové náklady,“ povedal nám o motivácii výstavby Viktor Čičaj.

Členitejší, väčší, no stále úsporný
V projekčnej ponuke má architektonická kancelária vlastné katalógové domy, ale zhotovuje aj domy na mieru a zabezpečuje kompletný servis okolo projektovej dokumentácie.
V poslednej dobe sa stále viac klientov zaujíma o energeticky úsporné domy, čo ovplyvňujú aj nové normy, prísnejšie ako v minulosti. Na ich vzhľad sa však kladú čoraz vyššie nároky. Podľa slov Viktora Čičaja domy budúcnosti nemusia byť len strohé kocky. Vhodným architektonickým návrhom a použitím tradičných materiálov sa dá i z jednoduchého tvaru urobiť zaujímavá stavba – členitejšia, esteticky príťažlivejšia, s dostatkom priestoru na bývanie, no pritom energeticky úsporná a lacná.

Voľba materiálu je jasná
„Materiál HELUZ využívame vo svojich projektoch od začiatku, ako sa objavil na Slovensku, či už tvárnice Family 2in1, alebo klasické tehlové bloky HELUZ bez výplne. Oslovila nás nielen filozofia výrobcu, ale v porovnaní s inými dostupnými materiálmi i nadštandardné tepelnoizolačné vlastnosti týchto výrobkov. Navyše, nejde o žiadne umelé materiály. Ak chce teda človek bývať v dome, ktorý je zhotovený z prírodného materiálu, je zdravý, pevný a trvanlivý, HELUZ je na to ideálny. Dnešná ponuka výrobcu umožňuje projektovať a stavať nízkoenergetické a pasívne domy bez zateplenia. A navyše, ich presné modulovanie pomáha odstrániť prácne dorezávanie tehlových blokov. Zostáva tak neporušený monolit, ktorý nie je nutné ďalej dodatočne upraviť. Šetrí to čas, peniaze a garantuje deklarované parametre výrobku,“ uzatvára výpočet dlhoročnej spolupráce s výrobcom Viktor Čičaj.

 

1

Usadenie prekladov bolo bezproblémové.

 

2

Murovanie na penu bolo jednoduché a rýchle.

 

3

Na prvý a posledný rad tehál použili tehlové bloky HELUZ Family 2in1, aby eliminovali nepriaznivé tepelné prúdenie vzduchu.

 

4

Tehly kládli čo najbližšie k sebe, aby bola obvodová stena celkom kompaktná a bez medzier.

 

5

Tehlové bloky vždy zbavili prachu a v mieste nanesenia peny ich pretreli namočenou štetkou.

 

6

Aby nemuseli tehlové bloky rezať, vyskladali ich podľa projektu v násobkoch ich rozmerov.

 

7

I vnútorné steny sú vymurované z presných tvárnic.

 

Teplo musí zostať doma
Mať nízkoenergetický dom je nesporne výhoda, pretože náklady na jeho prevádzku sú naozaj nízke. Dom postavený z materiálov HELUZ to nepochybne spĺňa. „Dosiahneme to, že teplo, ktoré si vytvoríme, zostane doma a nevyletí von na ulicu. Výsledkom nášho snaženia je, aby vlastná schránka domu bola dobre nadimenzovaná i kvalitne urobená, vďaka čomu cez ňu teplo neunikne. Samozrejme, nejde len o steny, ale i okná, dvere, podlahy, stropy, strecha, eventuálne i komín,“ podotkol architekt.

Skúsenosti priamo z výstavby
Vlastnú výstavbu domu robí kancelárie svojpomocne. Architekt Viktor Čičaj si presne rozdeľuje svoj čas na projektovanie domov, ale i na pobyt pri výstavbe vzorového domu. Ako sám hovorí, tam najlepšie nachádza argumenty pre ďalších investorov. Na druhej strane má i prehľad, ako sa dom rodí, ako presne sa kladie každá tehla, ako sa dodržuje presnosť murovania a technologický postup výstavby domu. Dbá na to, aby sa pred kladením vždy tehly oprášili a mierne navlhčili, kým sa na ne nanesie spojivo, aby pri kladení medzi tehlami nevznikali medzery. Tieto chyby potom môžu negatívne ovplyvniť utesnenie domu a tým aj tepelnoizolačné vlastnosti muriva.

Text a foto: HELUZ

www.heluz.sk

Pin It