Elektrická energia je zdrojom pohonu vo všetkých oblastiach nášho života. Nie je však úplne prirodzená a potrebujeme si ju vyrábať. Sú rôzne formy, ako získavame elektrickú energiu, ale vo väčšine prípadov buď čerpáme prírodné zdroje, alebo ich ovplyvňujeme, väčšinou však negatívne. Je však nevyčerpateľný zdroj energie, ktorý sa využíva stále viac – Slnko.

Slnko bolo už v dávnych vekoch uctievané ako božstvo, a dôvody na to boli v jeho obrovskej energii. Túto energiu už dokážeme využívať aj pre naše potreby. Jednou z možností je získavanie elektrickej energie pomocou solárnych panelov. Využívanie solárnych panelov ale nie je len doménou veľkých solárnych elektrární, môžeme ich využívať aj pre domáce účely.

solarny monokrystalicky system so124 200w 12v s usb vystupom a led osvetlenim solarny panel

Solárny panel

 

Spotrebiče v domácnosti

Každá domácnosť využíva elektrickú energiu na používanie domácich spotrebičov. Rozvoj elektroniky, internetu a uplatňovanie smart technológií vytvára potrebu dostatku elektriny pre fungovanie domácnosti. Spotrebiče sú neustále energeticky menej náročné, no aj napriek tomu budeme potrebovať stále zdroj elektrickej energie. Bežná domácnosť je pripojená na verejnú elektrickú sieť. Sú aj alternatívne možnosti zdroja elektrickej energie, a jednou z nich je solárny systém.

solarny monokrystalicky system so210 200w 230v 12v s usb vystupom a led osvetlenim komplet

Solárny systém

 

Samostatné alebo doplnkové riešenie

Základom solárneho systému pre výrobu elektrickej energie fotovoltaický panel a batéria, kde sa vytvorená energia akumuluje pre ďalšie využitie. Záleží samozrejme od potrieb a náročnosti systému, ako sa bude dimenzovať. Iné nároky bude mať chata, kde sa počíta s krátkodobým využívaním a dlhšou dobou dobíjania batérií, a inak bude projektovaný systém pre rodinný dom pre každodenné využívanie s vyšším odberom elektrickej energie. Rovnako treba brať do úvahy aj to, či bude solárna energia využívaná na čiastočné vykrytie energetických potrieb domácnosti, alebo bude riešené ako autonómny systém bez využívania verejnej elektrickej siete. Fotovoltaika umožňuje pri súčasnej úrovni zabezpečiť elektricky autonómnu domácnosť. Najnovší vývoj priniesol na trh solárne strechy, kde solárne panely na výrobu elektrickej energie sú súčasťou škridle, takže sa znižujú náklady na inštaláciu, a solárne panely už neprekrývajú pôvodnú strechu.

 

Pomoc pre chatárov a karavan

Solárne ostrovné systémy je možné využívať na inštaláciu pre chaty alebo pre karavany. Jedná sa o systémy, ktoré umožňujú prevádzku menej náročných zariadení, nie sú plánované na každodenné používanie, aby bol dostatok času na úplne dobitie batérií, keď systém nie je využívaný. Následne priebežne dobíjajú batérie zo slnečného žiarenia. Takéto systémy umožňujú používanie osvetlenia, malej chladničky, rádia, dobíjanie mobilných zariadení a podobných spotrebičov. Napríklad pre chatárov bez možnosti prípojky na elektrickú sieť je toto veľmi efektívne riešenie, nakoľko počas nevyužívania chaty sa batérie dobíjajú, a preto sú tieto systémy menej nákladné, ale efektívne. Aj pri využití elektrickej prípojky umožňujú vykryť veľkú časť spotreby elektrickej energie, čím sa znižujú náklady na energie. Rovnako sa takéto spojenie verejnej elektrickej siete a solárneho ostrovného systému dá použiť na vykrytie spotreby elektrickej energie pre domácnosti. Šetria sa tak náklady na bývanie a znižuje sa zaťaženie životného prostredia.

2016 05 02 10.09.48

Solárny skladateľný panel 80W

 

Teplá voda vďaka slnku

Ďalším využitím slnečnej energie je fotovoltaický ohrev vody. Rozdiel oproti fototermickému systému je v tom, že oproti využívaniu kvapaliny na ohrev vody, potreby trubkových rozvodov, obehového čerpadla a ďalších súčastí, potrebných k prevádzke, sa fotovoltaický systém pripája len ohybným káblom k bojleru. Fotovoltaický ohrev vody je možné pripojiť prakticky ku všetkým typom bojlerov, stačí prípojka, čim sa zjednoduší inštalácia a znižujú náklady na ňu. V zime je tento systém dokonca účinnejší, vďaka chladeniu systému.

unit schema banner mal

Fotovoltaický systém na ohrev vody

Rovnako prevádzka je efektívnejšia s nižšími nákladmi, nakoľko nie je potrebná výmena a dopĺňanie kvapaliny v systéme, nepotrebuje energiu na prevádzku čerpadiel, nepotrebuje pretlakové ventily. Veľkou výhodou je možnosť využívania prebytku elektrickej energie na dobíjanie akumulátorov, napr. pre LED osvetlenie, alebo s DC/AC meničom pre zálohovanie dôležitých spotrebičov (obehové čerpadlá kotlov na tuhé palivá, plynové kotly, núdzové osvetlenie).

 

Nabíjať mobil slnkom?

Využitie slnečnej energie na výrobu elektrickej energie nie je limitované len veľkými solárnymi systémami. V každodennom živote môžeme nahradiť bežné nabíjanie mobilných zariadení práve solárnymi nabíjačkami. Solárna prenosná nabíjačka na mobil je relatívne malé zariadenie, ktoré nám dokáže efektívne, pomocou slnka, dobíjať mobilný telefón, prípadne tablet. Počas slnečných dní dáme solárnu nabíjačku na miesto, kam dopadajú slnečné lúče, pripojíme mobil, a nabíjame. Využívajme slnečnú energiu aj vtedy, keď máme mobil nabitý. Ak potrebujeme elektrickú energiu do zásoby, je k dispozícii solárna powerbanka, čo je solárna nabíjačka a batérie v jednom zariadení, alebo solárnou nabíjačkou budeme nabíjať externú powerbanku. Tých môžeme používať aj viac a získame tak dostatok energie do zásoby pre viac mobilných zariadení.

 

solarna nabijacka blitzwolf bw l2 15w 2a 2xusb nabijanie

Solárna nabíjačka Blitzwolf 15W


Slnečné žiarenie je nevyčerpateľný zdroj energie, z ktorého môžeme získavať veľkú časť elektrickej energie, ktorú potrebujeme. Využívanie solárnej energie pomáha znižovať zaťaženie na prírodné zdroje, a zároveň pomáha obmedziť znečistenie životného prostredia využívaním súčasných zdrojov na získavanie elektrickej energie.

Zdroj: seocentrum

Pin It