Rekonštrukcie, nové stavby, ale napríklad aj rekreačné objekty niekedy musia zápasiť s nezriadenou kanalizáciou. Jednoduchým riešením v tomto prípade sú sklolaminátové žumpy a septiky, ktoré nájdete na portáli www.dajeplast.sk. Aký je však medzi nimi rozdiel a aké sú ich výhody?

 

Sklolaminátové žumpy

Žumpy sú vodotesné nádrže slúžiace na akumuláciu splaškových vôd z objektov, či už rodinných domov alebo rekreačných objektov. Odpad zo žúmp však musí byť pravidelne vyvážaný fekálnym vozidlom na čističku odpadových vôd. Pokiaľ teda staviate na novej ulici, kde ešte nie je zriadená kanalizácia, žumpa môže byť pre vás jednoduchým a rýchlym dočasným riešení. Sklolaminátové žumpy od firmy Daje Plast majú valcový tvar, vďaka čomu sú odolné voči okolitému tlaku zeminy a podzemnej vody. Ich samostatná konštrukcia si navyše nevyžaduje obetónovanie.

Manipulačný otvor pre prítokové potrubie umožňuje jednoduchú kontrolu stavu nádrže a takisto slúži aj na odčerpanie jej obsahu. Objem žumpy by sa však mal odvíjať od počtu osôb, ktoré v danom objekte bývajú a aj od jeho charakteru (obývaný dom alebo rekreačný objekt). S týmto súvisí aj frekvencia vývozu odpadu.

Výhody: jednoduchá, nenáročná voľba pre rýchle riešenie pri novostavbách bez zriadenej kanalizácie, ale aj pre rekreačné objekty, ktoré nie sú dlhodobo obývané, jednoduché vybavenie povolení, nie je potrebné povolenie k vypúšťaniu odpadových vôd

Nevýhody: vyššie prevádzkové náklady súvisiace s vývozom odpadu

 

galeria 3 full

 

 

Sklolaminátové septiky

O niečo sofistikovanejšou voľbou sú septiky- 2-3 komorové usadzovacie nádrže, ktoré odpadové vody čistia. V komorách prebieha čistenie odpadových vôd predtým než sú vypustené do vôd alebo podzemných vrstiev vody. Septiky od Daje Plast majú takisto valcový tvar, čiže rovnako ako žumpy dokážu odolávať tlaku zeminy. Vďaka konštrukcii nemusia byť ani obetónované.

Manipulácia so septikom sa podobá žumpám, avšak vývoz odpadu nie je potrebný v takých častých intervaloch, väčšinou ide o vývoz raz za rok. V septiku sa mechanicky odpad prečistí a vďaka baktériám dochádza aj k rozkladu organických látok.

Výhody: minimálne prevádzkové náklady, funkčnosť bez elektrickej energie, fungujú aj bez zaisteného pravidelného prítoku odpadových vôd (napríklad pri rekreačných objektoch)

Nevýhody: náklady na rozbor vzoriek (2x ročne), nevyhnutné povolenia z úradov, sledovanie kvality vypúšťaných odpadových vôd, povolenie na stavbu aj povolenie k nakladaniu s vodami, vypúšťaniu odpadových vôd do vôd povrchových alebo podzemných, stavebné povolenie na septik

 

galeria 1 full

 

 

Čo s dažďovou vodou?

Hospodárenie s dažďovou vodou dnes však tiež patrí k stavebným trendom. Pri zastavanom pozemku sa totiž zmenšuje prirodzené vsakovanie vody. Nahromadenú vodu však je takisto potrebné eliminovať. V prípade, že sa však stavba nachádza v oblasti, kde nie je možné odvádzať vodu do kanalizácie či do potoka, je nevyhnutné pracovať s alternatívnym riešením- nádržou na dažďovú vodu. Takúto vodu je možné následne ďalej využívať.

Najvhodnejšie sú podzemné nádrže, ktoré udržiavajú nízku teplotu, čím sa zamedzuje tvorbe baktérií. Voda je odvádzaná prítokom s filtrom zo strechy do nádrže, pričom každá nádrž má bezpečnostný prepad, ktorá reguluje množstvo vody.

Výhody: ekonomické, praktické riešenie, ochrana pozemku pred podmáčaním, využitie v domácnosti.

Pin It