23. 8. 2017
Nielen funkčné, ale aj ekologické a udržateľné. V kruhoch svetových architektov silnie prúd, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a snaží sa z minima zdrojov vytvoriť čo najinovatívnejšie a pritom stále funkčné a dizajnové bývanie. Taký je aj projekt paletového domu.

02 aussen nacht palettenhaus
Je geniálny vo svojej jednoduchosti a všestrannosti. Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vyvinuli paletový dom pred desiatimi rokmi počas štúdia na Viedenskej technickej univerzite pod vedením profesora Karina Stieldora. Paletový dom je skonštruovaný z asi osemsto paliet. Jeho autori považujú experimentálny dom za vlajkový projekt udržateľnosti a ekológie. Paleta sa stáva odpadom, keď už nemôže byť použitá ako nosič v preprave tovaru. Nízkonákladová budova môže byť použitá nielen ako víkendový dom, ale autori návrhu si ju vedia predstaviť aj ako lacné bývanie v utečeneckých táboroch a chudobných štvrtiach.

Študentom sa podarilo vytvoriť najmä v exteriéri príjemný dizajn, ktorý vynikne pri použití osvetlenia. Recyklácia palety a jej povýšenie na hlavný stavebný materiál vyniesla autorom rešpekt a viaceré ocenenia. Projekt po prvýkrát verejnosti predstavili na bienále architektúry v Benátkach v roku 2008.

01 aussen tag palettenhaus

03 innen emotion palettenhaus

04 innen perspektive palettenhaus

05 innen frontal palettenhaus

06 innen durchblick palettenhaus

text: bk
foto: Blue Lagoon/Raidt Camp, 2017

Pin It