22. 6. 2018

Nový kúpeľný dom Hviezda bol otvorený v blízkosti kúpeľnej kolonády v českých Poděbradoch. Tento moderný multifunkčný kúpeľný dom má ubytovaciu časť s apartmánmi na treťom až piatom podlaží a menšími, typickými hotelovými izbičkami na druhom nadzemnom podlaží. Zámerom investora bolo, aby to bola moderná budova, nenáročná na spotrebu energií. Slúžiť by mala starším ľuďom, ktorí zostanú sami a budú potrebovať zdravotné a opatrovateľské služby. Táto novostavba je neobvyklá napríklad tým, že je založená na železobetónových pilótach, ktoré eliminujú vysokú hladinu podzemnej vody. Nosná konštrukcia budovy je železobetónová, horné poschodia s izbami a apartmánmi sú tiež vyhotovené zo železobetónového stenového systému. Na zabezpečenie bezhlučného komfortu je stenový systém vo vyšších poschodiach doplnený nosnými stenami z tehlových blokov HELUZ AKU 25 MK.

foto 01 hvezda

Zložitý tvar obvodového plášťa
Investor nového kúpeľného domu požadoval, aby mal obvodový plášť budovy ppriaznivé tepelnoizolačné vlastnosti a nebolo nutné obvodové murivo dodatočne zatepľovať. Projektant preto zvolil tehlové bloky HELUZ Family 2in1 38 cm. Tento jedinečný stavebný materiál, vhodný pre jednovrstvové obvodové murivo, dosahuje súčiniteľ prestupu tepla muriva s hodnotou 0,17 W/m2.K a spĺňa odporúčanú hodnotu normy na tepelnú ochranu budov.

Obvodový plášť sa muroval na maltu pre celoplošnú tenkú škáru. Tehlové bloky HELUZ Family 2in1 38 cm majú dutiny s polystyrénovou výplňou, a preto sa malta nanáša na ložné škáry zubovým hladidlom. Pri murovaní s týmto materiálom teda nie je nutné použiť nanášací valec ako v prípade tehál s nevyplnenými dutinami. Zložitý tvar obvodového plášťa vyžadoval aj značnú zručnosť a remeselnú skúsenosť stavebníkov, ktorí si museli poradiť so zložitými detailmi konštrukcie. Tehlové bloky HELUZ Family 2in1 bolo nutné často dorezávať a škáry v miestach dorezu tehál vyplniť tepelnoizolačnou maltou HELUZ TREND kvôli eliminácii tepelných mostov.

Murivo s vysokou nosnosťou
Aj na priečky a nosné vnútorné steny sa v tomto modernom kúpeľnom dome použili materiály HELUZ. Na vymurovanie priečok medzi jednotlivými kúpeľnými apartmánmi a hotelovými izbami navrhol projektant aplikovať tehly HELUZ AKU 20. Tieto tehlové bloky svojimi parametrami spĺňajú požiadavky na potrebnú zvukovú nepriezvučnosť, ktorá nepresahuje minimálnu hodnotu Rw ≥ 47 dB. Stavebníci murovali tehly na klasické maltové lôžko. Priečky medzi miestnosťami vnútri apartmánu potom vymurovali z priečkoviek HELUZ 8.

Nosné murované steny vo vyšších podlažiach boli zhotovené z tehál HELUZ AKU 25 MK aj z toho dôvodu, že takéto murivo vyniká vysokou nosnosťou, nepriezvučnosťou a vyšším tepelným odporom než železobetónové konštrukcie. Tie sú aj realizačne menej výhodné než konštrukcia z tehlových blokov HELUZ.

Jednovrstvové murivo

Nový kúpeľný apartmánový dom Hviezda zodpovedá svojimi parametrami nízkoenergetickému domu v energetickej triede A. Prispela k tomu správna voľba materiálov na obvodový plášť, kde projektant zvolil tehlové bloky HELUZ Family 2in1 38 cm. Na stavbe kúpeľného domu sa znovu potvrdilo, že tento stavebný materiál je vhodný na zhotovenie jednovrstvového obvodového muriva. Nevyžaduje teda dodatočný a časovo náročný vonkajší kontaktný zatepľovací systém (ETICS) a pritom spĺňa požadované tepelnoizolačné vlastnosti na stavby nízkoenergetických domov.

text: redakcia v spolupráci so spoločnosťou HELUZ
foto: HELUZ, Senior centrum Hvězda

Pin It