V súčasnosti sa čoraz častejšie pri novostavbách stretávame s plochými strechami. Aj keď z minulosti ich občas ťaží prívlastok problémové a kedysi naozaj zatekali, a neexistovali kvalitné materiály a ani realizačné firmy nedokázali vyriešiť náročné konštrukčné detaily. Súčasné kvalitné materiály zaručujú, že pri správnej realizácii bude plochá strecha bezpečná rovnako ako tá šikmá. Dnes sa stali ploché strechy výrazným prvkom architektúry.

 

 

Enterprise Constructions Contemporary House Flat Roof angular line 1024x724

 

 

Ploché strechy môžu byť aj funkčné

Využívajú sa aj ako dodatočný úžitkový priestor napr. ako terasa, zelená strecha či parkovacia plocha. Výhodou sú jednoduché konštrukčné riešenia, rýchla montáž a využitie priestoru. Architekti, ale aj investori sa púšťajú do čoraz zložitejších riešení. Výsledkom sú na pohľad veľmi individuálne stavby.

 

 

636124069672740967.1506059657.6863

 

 

Na plochých strechách nájdeme kombináciu fasádnych prvkov, podláh, oplechovaní, presklení ako aj zábradlie. Všetky tieto prvky musia spolu fungovať v spojení s hydroizoláciou plochej strechy. Strecha však patrí k najnamáhavejším častiam celého domu. Je vystavená účinkom ultrafialového žiarenia, veľkým výkyvom teplôt na svojom povrchu, prehrievaniu, zrážkovej vode, vetru a iným vplyvom.

 

Kvalitné hydroizolačné materiály

Kvalitné hydroizolačné materiály pre ploché strechy sú jednou z najdôležitejších vrstiev pre strešný plášť. Na trhu je veľa druhov povlakových krytín. Medzi najčastejšie používané patria viacvrstvové asfaltové pásy alebo jednoplášťové fólie napríklad PVC, prípadne TPO fólie.

 

 

RC residential roof

 

 

 

Na trhu však existuje aj hydroizolačná fólia EPDM, ktorá sa vo svete radí medzi najkvalitnejšie. U nás je hydroizolačná fólia EPDM stále málo známa. Dôvodom je aj neskúsenosť s týmto materiálom. V minulosti takýto typ krytiny nebol vyrábaný a stavebníctvo ho nepoznalo.

 

Čo je to EPDM fólia?

Ide o syntetickú kaučukovú fóliu s enormne dlhou životnosťou. V našich klimatických podmienkach a pri dobrej realizácii jej životnosť dosahuje minimálne 50 rokov.

Je to materiál, ktorý ostáva trvalo elastický. V praxí to znamená, že aj pri jeho zahriatí na vyššiu teplotu a ochladení na nízku teplotu si zachováva svoj tvar a správa sa elasticky. Keď si predstavíme, akým teplotným výkyvom musí odolávať vaša krytina na plochej streche – v zime to je do -20 C a v lete do + 35 C, treba zvážiť voľbu kvalitného hydroizolačného materiálu.

 

 

Flat Roof House with perforated Facade

 

 

 

Základnou črtou materiálu EPDM je jeho extrémna odolnosť nielen voči teplu, ale aj ozónu a poveternostným vplyvom. Vďačí za to veľmi pevným väzbám medzi jednotlivými molekulami, ktoré nadobudne procesom vulkanizácie. A samozrejme aj faktu, že neobsahuje žiadne ďalšie prísady, ktoré by mohli časom z neho sublimovať.

 

Firestone RubberCoverTM EPDM

Spoločnosť Firestone Building Products je súčasťou spoločnosti Bridgestone Corporation a stala sa globálnym lídrom vo výrobe membrán EPDM a TPO pre širokú škálu priemyselných, komerčných a obytných aplikácií.

Strešný systém Firestone RubberCoverTM EPDM je navrhnutý špeciálne na izoláciu veľkého množstva menších plochých striech ako sú napr. obytné budovy, garáže, záhradné domčeky, balkóny. Je kompatibilný so širokou škálou podkladov a poskytuje ideálne riešenie pre rekonštrukcie ako aj novostavby.

 

 

RC residential France 01

 

 

Ako sa membrána používa

Membrána RubberCoverTM EPDM je ľahká, flexibilná, ľahko sa s ňou pracuje a umožňuje rýchlu inštaláciu bez nutnosti použitia špeciálneho náradia. Montáž tohto systému si nevyžaduje použitie plameňa. Membrána sa jednoducho prilepí na podklad kontaktným lepidlom.

Dodáva sa vo veľkých paneloch bez akéhokoľvek spoja. Má jedinečnú flexibilitu aj pri mínusových teplotách, čo umožňuje jej inštaláciu aj v zimnom období.

 

 

Rubber cover 1

 

  

Membrána má vynikajúcu odolnosť voči UV žiareniu, ozónu a mikroorganizmom. Jej prieťažnosť je väčšia ako 300%. Tým pádom sa dokáže prispôsobiť pohybom budovy a teplotným výkyvom. Membrána RubberCoverTM EPDM je výnimočne odolná voči poveternostným vplyvom.

Membrána RubberCoverTM EPDM je chemicky stála a neuvoľňuje žiadne chemické zložky. Vďaka svojej dlhej životnosti, žiadnej údržby a možnosti recyklácie dokazuje, že ide o ekologickú voľbu. Okrem toho je systém RubberCoverTM kompatibilný so zelenými strechami a fotovoltaickými systémami, čo prispieva k udržateľnosti života a fotovoltaickými systémami, čo prispieva k udržateľnosti životného prostredia.

 

Viac na: www.rubbercover.sk

 

Pin It