Drevenica, vzhľad ktorý priťahuje

rjr drevenica stavebnictvo a byvanie

V našej krajine sa stretávame s celou škálou prekrásnych starých dreveníc, ktoré sú nositeľmi tradície a ukážkou remeselných zručností našich otcov. Naši predkovia vedeli, že stavby z opracovaného dreva majú lepšie fyzikálne vlastnosti ako zruby z guľatiny.  Preto sa drevenice na Slovensku stavali z opracovaných hranolov. 

Na túto tradíciu nadviazala spoločnosť  R.J.R. ,ktorá sa venuje realizácii dreveníc . Kritéria na bývanie sa neustále zvyšujú, odpoveďou na to je využívanie nových materiálov napr.: lepených formátovaných hranolov BSH, ktoré sú presné a u ktorých je suchosť a kvalita reziva chránená certifikátom.

Keď sa spojí tradícia s modernou technológiou, výsledkom je drevenica, ktorá vytvára priestor pre kvalitné a romantické bývanie.

 

Moderné drevodomy, nové stvárnenie s odkazom na tradície

Rusky Potok

Novým trendom na Slovenskom stavebnom trhu je vytváranie moderných stavieb s odkazom na tradičnú Slovenskú architektúru.  Dlhé a úzke domčeky pokrývajú takmer celé Slovensko. Vďaka tvarosloviu architektúry  a spôsobe usporiadania domov pôsobí vidiecke prostredie omnoho príjemnejšie ako developerská výstavba. Projekty rodinných domov, ktoré ponúka R.J.R. v spolupráci s regec+vrbova architekti, používajú osvedčené princípy v architektúre a ponúkajú všetky výhody moderného bývania

Stavebníctvo v 21.storočí  sa nesie v znamení rastúcich požiadaviek na zníženie energetickej náročnosti a využívanie obnoviteľných stavebných materiálov.   Tieto trendy sa pretavili do stavebníctva najmä v Rakúsku, Nemeckú a severnej Európe kde sú drevostavby veľmi populárne. Slovenský trh v posledných rokoch znovu objavuje výhody drevostavieb.

 

Výhody drevodomov

Rýchlosť výstavby
V drevodomoch R.J.R. sa využíva prefabrikovaná výroba s použitím  CNC technológie.  Všetky diely sa predom pripravia vo výrobných halách a na stavbe do seba zapadnú ako lego. Vďaka čomu je výstavba domu neuveriteľne rýchla. Hrubá stavba je hotová do niekoľkých dní a výstavba domu trvá celkom 2-3 mesiace.

Výstavba nezávislá na počasí

Stavby sa realizujú tzv. čistým a suchým procesom bez výraznej závislosti na ročnom období. Nie je potrebné čakať kým vyschne betón, alebo kým budú v zime plusové teploty.

Presnosť výstavby
Drevodomy majú úplne inú DNA ako murované stavby. Zatiaľ čo v murovaných stavbách sa vymuruje stena a potom sa vyreže drážka na vedenie vody či elektriky v drevostavbách sa do konštrukcie nezasahuje. Každý dom je predom vymodelovaný v 3D softvéry, v ktorom sú vyriešené všetky detaily. Pri realizácii sú panely vyrobené a zmontované na milimeter presne.

Úspora prevádzkových nákladov
Výborné tepelnoizolačná vlastnosti obálky budovy predurčujú drevodomy na výstavbu v nízkoenergetickom a pasívnom štandarde.

Využívanie obnoviteľných zdrojov
Drevo je obnoviteľný materiál s nulovou stopou CO2.

Väčší úžitkový priestor vďaka tenším obvodovým konštrukciám
Obvodové steny sú pri rovnakých tepelnoizolačných parametroch užšie na drevostavbách ako pri murovanom dome. Preto budete mať pri zachovaní vonkajších rozmerov viac vnútorného priestoru.

Moderné drevodomy sú odolné aj voči ohňu

Drevené stavebné konštrukcie , dokážu odolávať požiaru lepšie ako oceľ. Prečo je tomu tak? Oceľová konštrukcia náhle stráca svoje statické vlastnosti pri vysokej teplote a dochádza k deformácii. Drevená konštrukcia sa pri požiari, nedeformuje a zuhoľnatená vrstva na povrchu zabraňuje ďalším účinkom plameňa. V konečnom dôsledku má drevená konštrukcia väčšiu požiarnu odolnosť ako cenovo porovnateľná oceľová konštrukcia.

Odolnosť drevostavieb  proti ohňu je v súčasnosti výrazne zvýšená vďaka stenovým a stropným panelom, ktoré tvoria po zložení nosnú, staticky bezpečnú sústavu. Opláštenie panelov je zabezpečené sadrovláknitými doskami. 

 

Jedinečnosť dreva, ktoré prežíva storočia

Prostredie z dreva dodáva energiu, psychickú pohodu a zdravší spánok. Kúzlo dreveného domu vás nabáda vrátiť sa k prírode a pripomenie vám babičkin dom, kde každá vec bola na správnom mieste. Harmónia dreveného domu vo vás prebúdza talent byť umelcom a teplo rodinného krbu vás stále láka vracať sa domov.  

R.J.R.  patrí k prvým Slovenským výrobcom drevostavieb. Na Slovenskom stavebnom trhu pôsobia od roku 1994. Navrhujú, vyrábajú a montujú drevené montované domy, drevenice z lepeného dreva, nábytok z masívu,  priehradové strešné konštrukcie ako aj klasické krovy s remeselnými detailmi.

 

 

   Viac informácií nájdete na:   

Screenshot 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It