tommar rohoz
 

Celkový estetický vzhľad a prvý dojem pri vstupe do priestorov budovy vie výrazne ovplyvniť aj taký detail, akým je rohož. Jej výberu sa oplatí venovať pozornosť.

Podľa charakteru budovy sa navrhuje vhodný typ vstupnej vchodovej zóny, napríklad pre administratívnu budovu, ktorá je namáhaná len bežným typom znečistenia, ale taký autoservis potrebuje už riešenie na znečistenie proti rôznym olejom. Na Slovenskom trhu už roky dodáva TOMMAR Slovakia, s. r. o. vysoko kvalitné rohožky EMCO.

 

Aká má byť rohož pri vstupe do budovy?

Nečistota sa nesmie pevne usadiť v rohoži, vlhkosť sa musí vsať, ale aj ľahko odpariť a preto musí byť rohožka vyrobená z najvýhodnejších komponentov. Čím dlhšia je čistiaca zóna, tým je účinok čistenia vyšší. Aby sa dosiahla vysoká účinnosť čistenia, je potrebné vytvoriť tri zóny čistenia.

Prvá zóna je priamo pred dverami (exteriér), druhá zóna je v hale a tretia v interiéri. V prvej ale i v druhej zóne je nutné dosiahnuť vysoký čistiaci účinok rohoží. To je možné dosiahnuť pri rohožiach, ktorých základom je pevná hliníková konštrukcia – profily. V týchto profiloch sú vložky z rôzneho materiálu, ako napríklad z tvrdého vlákna, gumy, kefky, hliníkovej škrabky. Princíp čistenia je potom ten, že nečistoty, drobné kamienky prepadajú medzi hliníkové profily. Výška hliníkových profilov je voliteľná podľa typu budovy (t. j. od záťaže). Estetický prechod medzi dlažbou a rohožkou umožňuje rám, do ktorého sa osádza rohožka. Materiál na rám môže byť hliník, mosadz, nerez. V prípade, že sa v projektovej dokumentácii pozabudlo na čistenie vchodu, je možné osadiť rohožku na dlažbu, okolo ktorej sa uloží nábehová lišta.

V tretej zóne čistenia sa osvedčili kobercové rohožky, ktoré okrem čistiacej funkcie plnia aj informačnú a reklamnú úlohu. Ich vrchný materiál je vsadený do gumeného základu tak, že rohožka nekĺže po podlahe. Výška je len 10 mm, zato absorbčná schopnosť je až 3 – 4 l/m a taktiež je vysokoodolná voči olejom a ropným látkam. Farebné prevedenie je možné v 32 farbách. Pre firmy spracujeme rohožky i s firemným logom.

 

APOLLO II b APOLLO II a

 

Atypické tvary rohoží

Konštrukčné riešenie rohoží umožňuje vyhotoviť rohožky atypického tvaru ako sú polkruhy, kruhy, trojuholníky, lichobežníky atď. Vďaka dokonalej pevnej hliníkovej konštrukcii je rohožka odolná voči tepelným zmenám.

 

odvodnenie rohoze 2014  odvodnenie rohoze 2014 2

forum ba 2013

 

Čistenie

Ich čistenie je veľmi jednoduché, ale o to dôležitejšie. Podľa množstva znečistenia sa musí rohožka asi raz za týždeň zrolovať a nečistoty odstrániť vyzametaním. Spáleným fľakom od cigariet, žuvačiek ani olejovým fľakom sa na rohožke nedá vyhnúť. Výmenný ripsový systém zvyšuje hospodárnosť vchodových rohoží. Hliníková konštrukcia ostáva a menia sa len ripsové pásy.

 

 

Viac informácií nájdete na: http://www.tommar.sk/

Pin It