Tehly používame už 5 000 rokov. Britská profesorka predstavila novinku

Foto: Heriot-Watt University

Gabriela Medero, pôsobiaca na škótskej Heriot-Watt University, predstavila začiatkom tohto roka prvú recyklovanú tehlu. Chce tak znížiť emisie oxidu uhličitého, ktoré sa v pomerne veľkom množstve produkujú pri výrobe tradičných pálených tehál.

 

Ak by sme pátrali po začiatkoch stavania s pálenými tehlami, dostali by sme sa až do obdobia starovekého Babylonu, tisícky rokov dozadu. Tento materiál sa pri stavbách s menšími obmenami používa dodnes. „Ale tehla, ako ju poznáme, spôsobuje značné environmentálne problémy tým, že spotrebúva surové, neobnoviteľné materiály a vytvára emisie uhlíka. Preto sa Gabriela Medero, profesorka geotechnického a geoenvironmentálneho inžinierstva na škótskej univerzite Heriot-Watt, rozhodla ju znovuobjaviť,“ píše o materiáli, ktorý má ambíciu zmeniť stavebníctvo, portál BBC.

Vyzerá ako tehla, no má lepšie vlastnosti

Pôvodom Brazílčanka predstavila prvú tehlu, ktorá pozostáva z 90 percent zo stavebného a demolačného odpadu, čiže sa dá nazvať recyklovanou tehlou. Takzvaná K-Briq produkuje len desatinu emisií CO2 v porovnaní s tradičnou tehlou, na jej výrobu je potrebná menej ako desatina energie a bonusom je, že vyrobiť sa dá v akejkoľvek farbe. „K-Briq vyzerá ako normálna tehla, váži rovnako a správa sa ako hlinená tehla, ale ponúka lepšie izolačné vlastnosti. Je to udržateľné a nie vypaľované v peci, takže je to oveľa lepšie pre životné prostredie a predstavuje obrovské úspory pre stavebný priemysel, pokiaľ ide o súvisiace dane,“ cituje profesorku Medero portál Infrastructure Intelligence. 

 

Tehly používame už 5 000 rokov. Britská profesorka predstavila novinku

Vizualizácia: Serpentine Galleries

V roku 2021 sa dostane do praxe

Tento nápad neostal len pri prototype, v tejto súvislosti vznikla nová spoločnosť Kenoteq Ltd. Tá investovala do strojového parku, ktorý ročne dokáže vyrobiť až tri milióny takýchto tehál. Spoločnosť už na svojej webovej stránke oznámila, že z ich tehál bude vyrobený letný pavilón londýnskej galérie Serpentine. Pavilón mal byť otvorený už v júni tohto roku, no kvôli pandémii koronavírusu galéria preložila jeho predstavenie na rok 2021. Okrem recyklovaných tehál sa na tejto stavbe má použiť viac udržateľných materiálov, napríklad korok. Zdá sa teda, že recyklované tehly majú veľkú šancu sa z výskumných laboratórií presunúť priamo na stavby našich domov či inštitúcií.

 

Pin It