Ľudia sú často prekvapení, koľko problémov má ich voda

Takmer v každom regióne Slovenska je tvrdá voda, tvrdí Peter Papík, zakladateľ firmy Aquatrend. Najväčším problémom v súvislosti s vodou je však podľa neho výskyt dusitanov a dusičnanov. Mnohé škodlivé látky sa pritom dajú zistiť jednoducho a rýchlo – rozborom – a následne aj odstrániť.

 

Firma Aquatrend, v ktorej pôsobíte, sa zaoberá riešením problémov s vodou. Ktorý je u nás na Slovensku najvypuklejší?

Najväčší problém na Slovensku je tvrdosť vody. Takmer v každom regióne je tvrdá voda. Tvrdá voda škodí nielen technickým zariadeniam (práčka, umývačka riadu...), ale poškodzuje aj sprchové kúty, sanitu a pod. V dnešnej dobe sa v rodinných domoch využívajú bazény. Čím je voda tvrdšia, tým viac chémie je potrebné k udržaniu čistej vody. Podobne je to aj s vírivkami, tvrdá voda poškodzuje a zanáša celú technológiu.

Môže aj laik vo svojej domácnosti odhaliť, že má tvrdú vodu?

Problém s tvrdosťou vody je najrýchlejšie vidieť v rýchlovarnej kanvici. Taký istý proces prebieha napríklad aj v bojleri na vodu, len to nevidíme... Zbadať sa dajú aj iné problémy, napríklad mechanické nečistoty vo vode. Voľným okom môžeme vidieť drobné nečistoty, najlepšie je to vidieť po odstávke vody, keď sa opätovne pustí. Pozornosť by ste mali zvýšiť aj vtedy, ak zacítite zápach vody, zlú chuť, horkosť.

Aké sú ďalšie časté problémy s vodou?

Veľkým problémom je aj výskyt dusičnanov a dusitanov vo vode. Tie sa najčastejšie vyskytujú v studničných vodách, hlavne na južnom Slovensku, tam, kde bolo časté celoplošné hnojenie pôdy. Dusičnany a dusitany sú karcinogénne látky, ktoré škodia organizmu nielen pri pití, ale aj pri kontakte s vodou. V studničných vodách sa často vyskytuje aj veľké množstvo železa a mangánu. Tieto látky zanechávajú na povrchoch červený povlak, poškodzujú sanitu a techniku a taktiež nie sú vhodné na pitie.

 

Ľudia sú často prekvapení, koľko problémov má ich voda

 

A čo baktérie?

Vyskytujú sa hlavne v studničných vodách a vrtoch a sú vo vode veľmi nebezpečné hlavne zo zdravotného hľadiska. Odstraňujú sa v domácnosti UV lampami a v priemysle dávkovacími čerpadlami a chlórovaním vody. Na odstránenie týchto nebezpečných látok z vody máme k dispozícii plne automatické samoregeneračné technológie. Tie sú overené množstvom klientov (takmer 25-tisíc spokojných klientov), a tiež dobou používania týchto zariadení. Máme klientov, ktorí ich používajú 15 rokov a viac. 

Dá sa povedať, ktorý problém s vodou je pre domácnosť najviac závažný?

Najviac by som upriamil pozornosť na výskyt dusitanov a dusičnanov v studničných vodách. To je z nášho pohľadu najviac závažné, ale nepodceňoval by som ani výskyt železa a mangánu vo vode, baktérie v studničných vodách sú taktiež veľmi nebezpečné. 

Stáva sa často, že klienti majú dojem, že ich voda je čistá a zdravá, no po rozbore ostanú prekvapení?

Áno, takmer vždy. Ak sa robí rozbor mestskej vody, prekvapí ich vysoká tvrdosť vody, takmer vo všetkých regiónoch Slovenska je voda tvrdá. Pri mestskej vode klientov prekvapí množstvo dusičnanov. Norma na dusičnany je do 50 mg/l, sú však regióny, kde sa v mestskej vode bežne nachádza 30-40 mg/l, čo je v norme, ale podľa našich skúseností je zo zdravotného hľadiska maximum 5 mg/l. Mestská voda je chlórovaná (chlór je vo vode dôležitý), no niektorí ľudia s citlivou pokožkou alebo ekzémami majú s chlórom vo vode problémy.

Aké sú najnovšie technológie v oblasti riešenia problémov s vodou?

Naša spoločnosť používa na odstránenie nežiaducich a nebezpečných látok z vody najmodernejšie vyspelé technológie. Sú to plne automatické a samoregeneračné zariadenia, ktoré sú vždy navrhnuté priamo pre potreby konkrétneho klienta. Technológia je pre klienta navrhnutá na základe rozboru vody alebo merania tvrdosti vody. Ide napríklad o zmäkčovače vody, zariadenia na odstránenie dusičnanov, dusitanov, železa, mangánu a iných látok, zariadenia na princípe reverznej osmózy či ionizátory vody. 

 

Ľudia sú často prekvapení, koľko problémov má ich voda

 

Pri kolaudácii domu či bytového objektu je nutné mať aj minimálny rozbor pre pitnú vodu. S akým časom na jeho získanie musia stavebníci počítať?

Pri kolaudácii rodinného domu, kde je jediným zdrojom pitnej vody studňa alebo vrt, je potrebný kolaudačný rozbor vody. Tento typ rozboru má presne vyhláškou stanovené prvky, ktoré musí obsahovať. Odber môže vykonávať len pracovník akreditovaného laboratória, ktorý má akreditáciu na takýto odber. Od odberu vzorky je výsledok za cca 10-12 dní. Platnosť kolaudačného rozboru vody je pol roka. Naša spoločnosť vie klientom zabezpečiť takýto typ rozboru vody a následne na základe výsledku rozboru vody vieme klientom odporučiť technológiu na úpravu vody a odstránenie nežiaducich látok z nej, tak, aby bola pitná. Vieme zabezpečiť bezplatné meranie tvrdosti vody a bezplatný návrh technológie na úpravu vody. Klientom ponúkame kompletnú službu od zabezpečenia rozboru body, cez návrh technológie a jej montáž alebo dodávku, až po servis namontovaných zariadení.

Pin It