dom oblaky steny

Foto: Joe Fletcher

 

Dom odkazujúci na modernu z polovice 90-tych rokov sa majiteľom zdal príliš neosobný. Architekti sa pri jeho rekonštrukcii inšpirovali tvarmi oblakov. 

 

„Chcela som, aby návrh vyjadril, ako vidím život, čo by som nazvala riadeným chaosom: je prchavý, živý, neustále sa meniaci a harmonický,“ povedala pre portál Wallpaper Somusa Ng, majiteľka domu v kalifornskom Mill Valley. Pôvodný návrh domu obsahoval príliš veľa ostrých foriem a mriežok – tie architekti zo spoločnosti OPA úplne odstránili. „Naša klientka chcela vo svojom dome cítiť slobodu a všetci sme mali pocit, že modernistický jazyk existujúceho domu je obmedzený. Mriežky všade! Bolo to príliš tvrdé a trochu neoblomné,“ hovorí Zoë Prillinger zo spoločnosti OPA. Prvkom, ktorý mal navodiť želaný pocit slobody a ľahkosti, sa stali oblaky.

 

dom oblaky oble steny zabradlie dom oblaky roh zaobleny

 

Foto: Joe Fletcher

Spadol z oblakov

Motív oblakov sa nesie aj vonkajškom domu. Pripomínajú ich nielen rôzne skulptúry, ale napríklad aj tienenie nad terasou. Netypické oblé línie naplnili aj interiér domu vrátane jemnej „hmly“, ktorá sa tiahne pozdĺž stien, stropov a schodiska. Formy pripomínajúce oblaky sú digitálne navrhnté a vyrobené na mieru z hliníka, peny s vysokou hustotou, betónu, krycieho panelu so strednou hustotou a preglejky. Podľa autorov však každá z týchto foriem začínala pri náčrte s ceruzkou na papier. Následne použili digitálne nástroje, ktoré simulovali tradičné sochárske techniky. 

 

dom oblaky tienenie nad terasou

Foto: Joe Fletcher

 

Snové prvky v rovnováhe s modernizmom

Čo a kde umiestniť, bolo jasné v podstate od začiatku. „V pôvodnom dome bolo niekoľko častí, ktoré majitelia chceli prepracovať a zjemniť. Potom pribudlo niekoľko intuitívnych doplnkov pre zlepšenie komplexnosti a otvorenosti domu, napríklad schodisko alebo oblé steny na dolnom poschodí,“ pokračuje Zoë Prillinger. Dôležité bolo tiež zachovať dostatočnú rovnováhu medzi existujúcim domom s prvkami moderny a mäkkými, „oblakovými“ prvkami tak, aby celkový dojem pôsobil vyrovnane a príjemne.   

dom oblaky kupelna

dom oblaky vchodove dvere

Foto: Joe Fletcher

 

Pin It