Prazak

Drevohliník je nový trend v produkcii okien a dverí, ktorý zďaleka nie je len trendom z pohľadu dizajnu. Spojenie klasiky (dreva) a hliníka predstavuje optimálnu voľbu pre vysokú odolnosť, dlhú životnosť, minimálne až takmer nulové nároky na údržbu a optimálnu úsporu energií.

 

Drevené okná, ktoré odporúčate pre bežné stavby i pre nízkoenergetické a pasívne domy, sú veľmi obľúbené. V čom spočíva ich výnimočnosť?

Drevo svojimi vlastnosťami prekonáva ostatné materiály na výrobu okien, čo sa týka tepelnoizolačných i mechanicko-fyzikálnych vlastností. Navyše ide o prírodný materiál. Tvarová stabilita umožňuje vytvárať konštrukcie veľkých rozmerov a tým dotvárať konečný dizajn domu. Alebo naopak, malé okno s nalepovacími priečkami nechýba v žiadnej vínnej pivnici.

 

Počas sviatkov či zimných mesiacov budeme mnohí cestovať domov alebo na dovolenku, ak to situácia dovolí. Aké bezpečné sú okná, ak hovoríme o spôsobe zabezpečenia proti krádeži?

Bezpečnosť okien zabezpečujeme každému zákazníkovi na mieru. Bežne dodávané okná môžeme doplniť o bezpečnostné sklá rôznych bezpečnostných tried či doplniť kovania o viac uzatváracích bodov. Častým doplnkom sú bezpečnostné magnety, ktoré dodávajú do zabezpečovacieho systému domu informáciu o tom, v akej polohe sa okno nachádza (otvorené, uzavreté, ventilácia).

 

Teraz je obdobie príprav hrubej stavby na jarnú výstavbu. Kedy je vhodné zapracovať vaše výrobky v rámci projektovej dokumentácie?

S projektantmi a architektmi pracujeme neustále. Zimy už nie sú to, čo bývali. Okná sa montujú v priebehu celého roka. V dnešnej uponáhľanej dobe a s možnosťami materiálov, ktoré umožňujú presnú prípravu stavebných otvorov, sa veľakrát nečaká na zameranie. Rozmery a detaily sa riešia v kresliacich programoch. Výsledkom sú okná pripravené v správnej chvíľi.

 

Čo by ste nám poradili pri výbere kvalitného okna alebo dverí? Na čo sa máme zamerať? Podľa čoho ich vyberať?

Okná často patria k najdrahším položkám na dome, a preto by mali byť kvalitné s dlhou životnosťou. O tej nerozhoduje len samotné vyhotovenie okna, ale taktiež profesionálne vykonaná montáž podľa noriem a v neposlednom rade správne užívanie samotnej stavby. Vždy si preverte firmu, zájdite sa pozrieť do výroby. Často to napovie o tom, v akej je firma kondícii a či vám dokáže poradiť.

 

Ing. Michal Vaněk, Technik, PRAŽÁK, s. r. o.

 

 

Pin It