ytong dom presov

Severne od východoslovenského krajského mesta Prešov, v bývalej chatárskej oblasti si pán Marek s manželkou a ich tromi chlapcami vyhliadli pozemok pre ich nový rodinný dom. „V stavebníctve sa profesionálne pohybujem a o čare tejto lokality som dobre vedel,“ hovorí.

 

Obaja manželia pochádzajú z vidieckeho prostredia a tak mala rodina s tromi malými chlapcami veľmi rýchlo jasno v tom, že byt v Prešove, kde bývali od začiatku manželstva, nebude ich konečnou stanicou. No a keď našli to správne miesto pre nový domov, mohol sa otec a manžel pustiť do projektu.

 

ytong dom presov

 

So stavbou to mali pomerne jednoduché – pán Marek pochádza zo stavbárskej rodiny, stavbárom je aj otec jeho manželky. Takže dohľad si vzal na starosť investor, realizáciu hrubej stavby stavebná firma jeho bratranca, ktorá dlhodobo pracuje s materiálmi Ytong. Jednotlivé profesie si potom pán Marek vyberal z firiem, s ktorými mal dobré skúsenosti zo svojej profesie.

"Zelené srdce" a nízke prevádzkové náklady

Dispozičné riešenie domu vychádza z orientácie pozemku voči svetovým stranám. Centrom a srdcom domu je obývacia izba s kuchyňou, tento priestor má veľkoryso otvorený strop – vytvára galériu až do druhého nadzemného podlažia, kde je umiestnená malá knižnica/pracovňa. Zo srdca domu je prístup na terasu a záhradu. Spálne rodičov a detí sú na prízemí a hornom podlaží za chodbou, ktorá delí dennú a nočnú časť domu. Do budúcna sa v dome počíta s malou vonkajšou kuchynkou k terase, zázemie pre ňu je na východnej strane domu v miestnosti, ktorá je nezávislá na ostatných miestnostiach.

 

ytong dom presov

 

Na pozemku je pod úrovňou terénu umiestnená 12 m3 veľká nádrž na dažďovú vodu, ktorou rodina zalieva trávnik a záhradu. Ohľaduplnosť mladej rodiny k životnému prostrediu je vidieť aj z pasívneho štandardu rodinného domu. Vykurovanie všetkých miestností zabezpečuje tepelné čerpadlo, v obývacej izbe je k dispozícii ako zdroj tepla a pohody krbová vložka pre pasívne domy. Zdravý vzduch zabezpečuje centrálny rekuperačný systém. Časť elektrickej energie navyše dodáva rodine fotovoltická elektráreň na streche domu. Veľmi nízke prevádzkové náklady si majiteľ spolu s manželkou chvália už teraz, keď varia a perú denne pre päťčlennú domácnosť.

 

ytong dom presov

 

Dosky Multipor si rozumejú s tvárnicami Ytong skvele

Zdravú klímu prinášajú obyvateľom domu aj steny a priečky z Ytongu. „Z tohto materiálu je celý náš dom. Okrem obvodových a nosných stien z tvárnic Ytong Lambda YQ máme z Ytongu aj schodisko, ktoré sme dostali narezané na mieru, nad hlavami máme strop Ytong Ekonom. Ako profesionál oceňujem izoláciu z dosiek Multipor. Má nielen výnimočné tepelnoizolačné vlastnosti, ale dobre si rozumie s tvárnicami Ytong. Bráni vzniku tepelných mostov a chráni fasádu aj vnútornú konštrukciu stavby,“ hovorí majiteľ domu. Spojenie dosiek Multipor a tvárnic Ytong zvolil pán Marek vzhľadom k pasívnemu štandardu nového domu výborne. Kombinácia Multiporu s materiálmi Ytong alebo Silka vytvára jedinečné tepelné a zvukovoizolačné konštrukcie s maximálnou požiarnou odolnosťou. Budovy izolované Multiporom vyhovujú najprísnejším požiadavkám na energetickú náročnosť budov a zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti.

 

ytong dom presov

 

Vyvážená koncepcia domu je veľkou devízou „rodinného domu medzi jahodami v Kanaši“. Inšpiratívne je spojenie kvalitnej architektúry, rešpektu k okolitej zástavbe, dispozičného riešenia interiéru, prevádzkových nákladov, funkčnosti, ekológie a veľkého dôrazu na kvalitne urobené, premyslené a vyriešené detaily. Rodina je v dome veľmi spokojná. Chlapci tu majú zázemie pre školu i odpočinok, čo je veľmi cenné zvlášť v dobe koronavírusovej pandémie.

Pin It