V11 skridla strecha

Wienerberger prichádza na trh s revolučnou keramickou škridlou Tondach V11 s originálnym dizajnom návrhárov Studio F. A. Porsche.

 

Nový model pálenej škridly V11 v sebe snúbi dokonalé technické parametre dané 140 rokmi skúseností s výrobou pálených škridiel Tondach a originálny dizajn od špičkového dizajnového štúdia F. A. Porsche.

 

V11 skridla skica

 

Tondach V11 je ozajstným svetovým unikátom. Skosenie povrchu do podoby písmena V nebolo doposiaľ pri strešných škridlách použité. Výrobok získal za svoj revolučný vzhľad viaceré prestížne ocenenia vrátane Red Dot Award 2020 v kategórii produktový dizajn. „V histórii spoločnosti Wienerberger sme po prvýkrát spolupracovali s externým dizajnovým štúdiom. Nový model naznačuje, akým smerom by sme chceli rozvíjať tradičný materiál, ktorým je pálená strešná krytina: prvotriedne technické parametre, kvalita a výnimočný vzhľad, ktorý stavbu odlíši,“ naznačuje Miroslav Cino, konateľ spoločnosti Wienerberger.

 

 

V11 Engoba cadic V11 Engoba cierna 2 V11 Engoba titanium 2

 

 

Minimalizmus návrhu zhmotňuje aktuálne trendy – jednoduché tvary v čiernych a šedých tónoch na strechách s pomerne nízkymi sklonmi, inšpiratívny dizajn a maximálna funkčnosť pre moderné architektonické riešenia. Pálená škridla V11 rafinovane upriami pozornosť na strechu. „Naším zámerom bolo poňať škridlu ako architektonický prvok, ktorý by architekti zakomponovali do budovy bez toho, aby na seba strhávala pozornosť, ale zároveň bola neprehliadnuteľná,“ hovorí Christian Schwamkrug, riaditeľ dizajnového štúdia F. A. Porsche.

Povrch škridly tvoria tri hladké roviny, ktoré vytvárajú dve línie. Dva lomy dodávajú škridle nevšednú dynamiku. Tri farebné varianty matnej povrchovej úpravy engoba: čierna, čadičová, titánová jej zas prepožičiavajú eleganciu. Táto súhra napokon vytvára na streche vďaka jedinečnej hre svetla a tieňov zaujímavý vizuálny efekt. „Strecha je dôležitou súčasťou vonkajšej architektúry. V niektorých prípadoch tvorí aj 50 % celej budovy. Strechu ako významný dizajnový prvok domu rozhodne netreba podceniť,“ dopĺňa Christian Schwamkrug.

 

V11 Engobe cadic 4 V11 Engobe cierna V11 Engobe titanium

 

V ako symbol revolučného dizajnu i funkcie

Tradícia a kvalita značky Tondach je zárukou dlhej životnosti strechy a originálny vzhľad modelu V11 má ambíciu stať sa výrazným architektonickým prvkom.

Forma však nie je samoúčelná, dizajnéri štúdia F. A. Porsche kládli dôraz aj na dokonalé vyladenie technických parametrov výrobku. „Návrh dizajnu škridly prebiehal rovnako ako iné tvorivé procesy: človek si sadne, rukou vytvorí skice, na základe ktorých sa urobí prvý výber. Na konci procesu vznikne maketa – frézovaný model škridly, ktorý sa ako prototyp odovzdá do výroby,“ približuje tvorivý proces Christian Schwamkrug.

 

V11 Produkcia skridla

 

Moderný a čistý dizajn súčasne vylepšuje aj funkčné vlastnosti novej škridly. Skosenie povrchu do podoby písmena V slúži k bezpečnejšiemu odvodu vody. Strešná krytina preto obstojí aj v najnáročnejších poveternostných podmienkach a odolá náporu dažďa, snehu a vetra. „Najväčšou výzvou pri vývoji produktu bolo zosúladiť dizajn so všetkými technickými parametrami, ako je napríklad posun škridly. Výsledok je pôsobivý, sme z neho jednoducho nadšení,“ raduje sa Wolfgang Wechtitsch, ktorý sa podieľal na technickom vývoji škridly za spoločnosť Wienerberger.

Názov škridly V11 je odvodený od charakteristického vzhľadu, ktorý jej prepožičiava tvar písmena V. Číslo 11 vyznačuje počet škridiel potrebných na pokrytie 1m2 strešnej krytiny.

 

V11 skridla dom

 

Keramická strešná škridla Tondach V11

Celková šírka: 272 mm

Celková dĺžka: 480 mm

Hmotnosť: 4,3 kg

Krycia dĺžka: 365 až 395 mm

Krycia šírka: 233 mm

Bezpečný sklon: 30°

Minimálny sklon: 18°

Spotreba na 1 m²: 10,9 až 11,8 ks

Dizajnér: Studio F.A. Porsche

Výrobca: Wienerberger Austria GmbH

Engoby: čierna, čadičová, titánová

Vývoj: 2019

https://www.wienerberger.sk/tondach-v11

Pin It